Μουσική

Χάος στη Eurovision: Απούσα η Ιρλανδία από την τελική πρόβα, διέκοψε τη δική της η Γαλλία και έστειλε μήνυμα για Γάζα!

Άνω κάτω ο διαγωνισμός της Eurovision, με την Ιρλανδία να μη συμμετέχει στην τελική πρόβα και Γαλλία να διακόπτει τη δική της, στέλνοντας μήνυμα για τη Γάζα!

Ένας πραγματικός χαμός γίνεται στο Μάλμε μερικές ώρες πριν τον αποψινό τελικό της Eurovision. Ενώ από το μεσημέρι μεταφέρεται η πληροφορία από τη Σουηδία ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Ελβετία δεν πήγαν στην παρέλαση σημαιών, η τελευταία εξέλιξη είναι πως η Ιρλανδία δεν έκανε την τελική πρόβα για λόγους, που δεν αποσαφηνίστηκαν πλήρως, ενώ η Γαλλία διέκοψε τη δική της πρόβα, προκειμένου να στείλει μήνυμα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή!

Όλα αυτά, φυσικά, μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας και του Joost Klein από τον τελικό. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση χωρών, ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής (10/05), που το παρασκήνιο έκανε λόγο για τον αποκλεισμό της Ολλανδίας.

Χώρες όπως η Ισπανία και η Εσθονία απείλησαν με αποχώρηση την τελευταία στιγμή, αλλά δεν το έκαναν, τελικά. Σε ανακοίνωσή της, το απόγευμα της Παρασκευής (10/05), η Δημόσια Τηλεόραση της Ισπανίας αμφισβήτησε την αξιοπιστία της Eurovision 2024. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Χ, το ισπανικό κρατικό δίκτυο, RTVE, ανέφερε: «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από την Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».

Επισημαίνεται ότι η Ισπανία είναι μία από τις «Big Five», δηλαδή μία από τις πέντε χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), δηλαδή στη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (11/05), λοιπόν, όταν και έγινε η τελευταία γενική πρόβα πριν από τον τελικό, δεν παρουσιάστηκε το Bambie Thug που εκπροσωπεί στον διαγωνισμό την Ιρλανδία (αυτοπροσδιορίζεται ως non binary) και έπαιξε βίντεο από την εμφάνισή της στον ημιτελικό.

Λίγο αργότερα, σε διαδικτυακή ανάρτησή του, ανέφερε: «Υπήρχε μία κατάσταση όσο περιμέναμε να ανέβουμε στη σκηνή για την παρέλαση των χωρών, η οποία ένιωσα πως απαιτούσε την επείγουσα προσοχή της EBU. Η EBU έλαβε υπόψη αυτό το ζήτημα σοβαρά και είχαμε συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι έχασα τη γενική πρόβα -πραγματικά ζητώ συγγνώμη από τους fans, που ήρθαν να με δουν. Ελπίζω να σας δω στη σκηνή απόψε».

Οι τριγμοί για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή συνεχίστηκαν και με τη γαλλική συμμετοχή. «Όταν ήμουν παιδί, ονειρευόμουν τη μουσική. Ονειρεύτηκα να γίνω τραγουδιστής και να τραγουδήσω για την ειρήνη εδώ. Κάθε καλλιτέχνης εδώ θέλει να τραγουδήσει για την αγάπη και την ειρήνη. Πρέπει να ενωθούμε μέσω της μουσικής, ναι, αλλά με αγάπη και ειρήνη», ανέφερε από μικροφώνου ο Slimane, διακόπτοντας την πρόβα του.



Όπως καταλαβαίνει κανείς, η φετινή διοργάνωση της Eurovision δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη, αφού η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Και ενώ βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από τον τελικό, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν, με την Ιρλανδία να ζητάει την απομάκρυνσή του!

Η κατάσταση, δε, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Μάλμε, οξύνθηκε όταν η Golan και η ισραηλινή αντιπροσωπεία φέρεται να μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή αίθουσα στον χώρο του διαγωνισμού μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x