sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΑΕΚ σε beast mode για τον... γύρο του θριάμβου στην Τούμπα!

Με νίκη στην Τούμπα η ΑΕΚ «σφιχταγγαλιάζει» τον δεύτερο σερί τίτλο στη Σούπερ Λίγκα και για να το καταφέρει, πρέπει να πιάσει το ίδιο επίπεδο απόδοσης με τη νικηφόρο ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο από τα τέσσερα βήματα έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ακολουθούν δύο εκτός έδρας αποστολές σε Τούμπα και Πειραιά πριν το κλείσιμο της σεζόν στην «OPAP Arena». Η ΑΕΚ φιλοξενείται από τον ΠΑΟΚ το απόγευμα της Κυριακής (19:30, 28/04) και με νίκη θα ζήσει στιγμές από το μακρινό 1992, όταν στέφθηκε πρωταθλήτρια στο γήπεδο του «δικεφάλου του βορρά».

Στέψη όπως τότε προφανώς και δεν θα γίνει, αφού μαθηματικά θα υπάρχουν ακόμη ελπίδες για τον Παναθηναϊκό εφόσον επικρατήσει και εκείνος του Άρη, ωστόσο μόνο με «αυτοκτονία» η Ένωση θα χάσει τον τίτλο στις εναπομείνασες αγωνιστικές απέναντι σε Ολυμπιακό και Λαμία. Μπάλα είναι και γυρίζει όμως και στο ποδόσφαιρο τα πάντα μπορούν να συμβούν.



Η απόλυτη «κιτρινόμαυρη» version στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό


Ο κόσμος περίμενε καιρό. Κάτι του έλειπε. Ανυπομονούσε να δει την νταμπλούχο ΑΕΚ στην τέλεια μορφή της. Εξελιγμένη προς το καλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Άλλωστε για να διατηρήσει τα σκήπτρα η Ένωση θα έπρεπε να βάλει νέα στοιχεία στο παιχνίδι της και να παίζει πιο απελευθερωμένα σε σύγκριση με την πρώτη χρονιά επί Ματίας Αλμέιδα.

Η καλύτερη εμφάνιση της φετινής ΑΕΚ λοιπόν, για την οποία αδημονούσαν εδώ και μήνες οι φίλοι της, ήρθε στο πιο κομβικό παιχνίδι της σεζόν. Στο ντέρμπι κορυφής με τον Παναθηναϊκό, ο νικητής έπαιρνε τα περισσότερα εάν όχι τα πάντα και οι «κιτρινόμαυροι» υπό τις εντολές του Αργεντινού τεχνικού έκαναν αυτό ακριβώς. Τα έπαιξαν όλα για όλα. Έβαλαν πάθος, συγκέντρωση που έλειψε πολλές φορές, ατομικές προσπάθειες, σκληράδα, ξέχασαν τι θα πει κούραση και φυσικά τήρησαν πιστά το πλάνο.



Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό δεν επέτρεψαν στον άμεσο ανταγωνιστή τους να πιστέψει ότι μπορεί να κάνει το παιχνίδι του, να επιβάλλει το ρυθμό του. Αντιθέτως «ρύθμιζαν» οι ίδιοι το τέμπο, τις καταστάσεις σε άμυνα και επίθεση αναγκάζοντας τον κορυφαίο παίκτη του πρωταθλήματος, τον Φώτη Ιωαννίδη να παραδεχθεί ότι «χάσαμε τις περισσότερες μονομαχίες και τις δεύτερες μπάλες, δεν απειλήσαμε καθόλου».

Ανάλογη εμφάνιση απαιτείται τώρα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» επηρεάστηκε από την αποκλεισμό στο Conference League και αυτό βγήκε στην ήττα από τον Ολυμπιακό και την ισοπαλία στη Λαμία. Ότι ελπίδες έχει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα είναι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, οπότε θα αγωνιστεί τόσο για να τις αυξήσει, όσο και για τον «πληγωμένο» εγωισμό του. Θα ψάξει την αντίδραση όπως έκανε ο Παναθηναϊκός αμέσως μετά την ήττα τη δεύτερη αγωνιστική των play off. Αυτό πρέπει να προσέξει ο Αλμέιδα και οι παίκτες του και πέρα από αγωνιστικά θα πρέπει να είναι το ίδιο πνευματικά έτοιμοι, όπως στον «τελικό» με το τριφύλλι.

Το περσινό «διπλό» πυξίδα για το φετινό


Ένα κομβικό τρίποντο στο δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα στο νέο της «σπίτι» ήταν το περσινό στην Τούμπα. Στη δεύτερη «στροφή» των περσινών play – off η ΑΕΚ βρίσκει «χρυσό» γκολ στο 80ο λεπτό από την εξαιρετική συνεργασία ΜάνταλουΑραούχο και το απίθανο γυριστό σουτ του Αργεντινού.

Τι είχε συμβεί τότε; Η «κιτρινόμαυρη» ενδεκάδα δεν περιλάμβανε «καθαρό» σέντερ φορ. Ο προπονητής επέλεξε τακτικά προσηλωμένους παίκτες, «έσφιξε» το κέντρο με Γκατσίνοβιτς, Σιμάνσκι, Γιόνσον και τον Πινέδα δίπλα στον Αραούχο για να «βραχυκυκλώσει» το πλάνο του Λουτσέσκου. Με υπομονή βγήκε η φάση του γκολ που έβαλε σε τροχιά τίτλου την ομάδα.



Ισόπαλο 2-2 και στέψη στην Τούμπα το 1992


Η τελευταία φορά που η ΑΕΚ έκανε «παρέλαση» στην Τούμπα και πανηγύρισε κατάκτηση πρωταθλήματος, του 9ου της ιστορίας της, ήταν τον Ιούνιο του 1992. Στην τελευταία αγωνιστική εκείνης της διοργάνωσης το γήπεδο του ΠΑΟΚ βάφτηκε «κιτρινόμαυρο», αφού το παρών έδωσαν 5.000 φίλοι της Ένωσης έναντι 2.000 των γηπεδούχων!

Την προτελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός «κόλλησε» στο 1-1 με την Κόρινθο και η ΑΕΚ που βρισκόταν μπροστά στη βαθμολογία κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο. Καθότι άλλη αναμέτρηση στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν υπήρχε, η στέψη αναγκαστικά έπρεπε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον πια, το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε με δύο γκολ (65’, 77’) του αρχισκόρερ Βασίλη Δημητριάδη, ισάριθμες ισοφαρίσεις από Τουρσουνίδη (70’) και Λαγωνίδη (84’). Στο δρόμο που χάραξαν τότε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και η «χρυσή» ομάδα του θέλουν να βαδίσουν ο Ματίας Αλμέιδα και τα παιδιά του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x