Stoiximan Super League

Αλμέιδα για Τούμπα: Την 5η φορά αντέδρασα ως άνθρωπος - Δεν ήταν καλό, αλλά υπερασπίστηκα την ομάδα μου με την ψυχή μου

Μια τρομερή συνέντευξη με πρωταγωνιστή τον μαχητή της ζωής, Σβεν-Γκόραν Έρικσον και με σημαντικές αναφορές και στην ΑΕΚ, παραχώρησε στη Σουηδία ο Ματίας Αλμέιδα.

Συγκλονιστική συνέντευξη στη Σουηδία παραχώρησε ο Ματίας Αλμέιδα, με το «aftonbladet» να έρχεται στην Ελλάδα και να φέρνει μέσω βιντεοκλήσης σε επαφή τον τεχνικό της ΑΕΚ με τον πρώην προπονητή του στη Λάτσιο και μαχητή της ζωής, Σβεν-Γκόραν Έρικσον, ο οποίος έχει διαγνωστεί με καρκίνο τελικού σταδίου.

«Όλοι θέλουν να είναι σαν τον Σβεν, κανείς δεν μπορεί να είναι σαν αυτόν όμως», τόνισε αρχικά ο Αλμέιδα πριν πάρει τον λόγο ο Έρικσον, ο οποίος ήταν και εκείνος που τον έπεισε να μετακομίσει στη Ρώμη σε ηλικία 23 ετών: «Ciao Ματίας! Σβεν εδώ. Νομίζω ότι με θυμάσαι... Έχουμε ζήσει απίστευτα όμορφες στιγμές μαζί».

«Είμαι πολύ-πολύ χαρούμενος που έλαβα αυτόν τον χαιρετισμό. Ο Σβεν ήταν ένας φανταστικός προπονητής, αλλά ακόμα μεγαλύτερος άνθρωπος. Γιατί; Έκανε 25 παίκτες να αισθάνονται σημαντικοί ανεξάρτητα από το πόσο έπαιξαν. Ξέρω ότι πολεμάς αυτή τη στιγμή, είσαι μαχητής. Εκτός από σπουδαίος προπονητής, είσαι σπουδαίος άνθρωπος, Σβεν. Μια μεγάλη αγκαλιά, να είσαι δυνατός. Υπάρχει Θεός, ξέρει τι κάνει με όλους μας. Μου αρέσεις τόσο πολύ, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθες. Συνέχισε να διδάσκεις στους ανθρώπους. Μην κουράζεσαι, συνέχισε. Αφήνεις σημαντικά ίχνη στη ζωή όλων, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον ποδοσφαιρικό κόσμο που σε χρειάζεται. Μια μεγάλη αγκαλιά», υπογράμμισε ο Αργεντινός τεχνικός απευθυνόμενος στον Έρικσον.

Εν συνεχεία, δε, απάντησε στο τι πήρε από εκείνον ως προπονητή: «Προσπάθησα να μην αντιγράψω από κανέναν από τους προπονητές που είχα. Ο Σβεν είναι Σβεν. Είναι ο κύριος. Δεν μπορώ ποτέ να γίνω σαν τον Σβεν. Ένα πρόβλημα στο ποδόσφαιρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι αντιγράφουν ο ένας τον άλλον αντί να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Όλοι θέλουν να είναι σαν τον Σβεν-Γκόραν Έρικσον, να ηγούνται της ομάδας όπως εκείνος, να ντύνονται όπως αυτός. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σαν αυτόν. Άλλοι θέλουν να είναι σαν τον Μπιέλσα ή τον Γκουαρδιόλα. Είναι λίγο έλλειψη αυτοπεποίθησης αυτό. Αν προσπαθήσω να γίνω κάποιος άλλος, δεν θα μπορώ να πείσω τους παίκτες για το τι πραγματικά θέλω και πιστεύω. Σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να είσαι γνήσιος. Αλλιώς γίνεσαι σαν ηθοποιός. Τα περισσότερα πράγματα στο ποδόσφαιρο έχουν ήδη εφευρεθεί, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις τον δρόμο σου. Για μένα το πρωταρχικό είναι οι παίκτες που προπονώ να νιώθουν ευτυχία και χαρά για αυτό που κάνουν».

Σ' εκείνο το σημείο το σουηδικό Μέσο τον ρώτησε για το εάν αποτελεί σύμπτωση ότι ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον είχε ως προπονητής παίκτες που σήμερα είναι από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου (Αντσελότι, Ιντζάγκι, Σιμεόνε, Κονσεισάι, Μαντσίνι, Μιχαΐλοβιτς, καθώς και ο Αλμέιδα). «Δεν ξέρω. Ο Σβεν μας έδειξε την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τη ζωή. Δεν είναι κάτι που έχω αντιγράψει αλλά είναι κάτι για το οποίο συμφωνώ μαζί του και θέλω να δώσω και στους παίκτες μου. Ο Σβεν μας έκανε όλους στη Λάτσιο να νιώθουμε σημαντικοί και χαρούμενοι. Το να είσαι προπονητής ποδοσφαίρου είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι απλώς προπονητής. Ο Σβεν είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχα και είχα τους Σάκι, Πασαρέλα, Μπιέλσα, Τζακερόνι και πολλούς άλλους», ανέφερε ο Αλμέιδα.



Για να μπει στη συζήτηση και η ΑΕΚ, την πορεία του στην οποία εξήραν.

«Πιστεύω πολύ στην ομαδική εργασία. Ένα τραπέζι έχει τέσσερα πόδια, τα πάντα πρέπει να είναι εκεί για να είναι σταθερό όπως σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο –το διοικητικό συμβούλιο, οι προπονητές, οι παίκτες και οι οπαδοί. Εργάζομαι για να συνεργαστούν όλα τα μέρη. Το διοικητικό συμβούλιο και ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ πίστεψαν στην ιδέα μου όταν με έφεραν εδώ το 2022. Νιώθω την εμπιστοσύνη τους.

Κάναμε σκληρή δουλειά, τόσο οι ηγέτες, όσοι έχω γύρω μου και οι παίκτες. Απαιτώ από τους παίκτες να δουλέψουν και να προπονούνται σκληρά, να δίνουμε τα πάντα στους αγώνες, αλλά ξέρω επίσης πώς είναι να είσαι παίκτης σε αυτό το επίπεδο
», σημείωσε αρχικά.

Ενώ ρωτήθηκε και για:

-το τι του είπε ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον για τη στιγμή έντασης στην Τούμπα:

«(σ.σ.: Η Αλμέιδα χαμογελά πλατιά). Ο Σβεν με ξέρει πολύ καλά! Ξέρει ότι έτσι είμαι. Μου έλεγε ότι δεν έπρεπε να είχα αντιδράσει έτσι, να μην επιτρέψω στον εαυτό μου να προκληθεί. Το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν (να μην αντιδράσει) και ακόμη και σε εκείνο το ματς, αλλά αφού το έκανα μία, δύο, τρεις, τέσσερις φορές, αντέδρασα ως άνθρωπος την πέμπτη φορά. Δεν σημαίνει ότι αυτό που έκανα ήταν καλό, αλλά έδειξα ότι υπερασπίστηκα την ομάδα μου με όλη μου την ψυχή».

-το πώς θα ολοκληρωθεί η σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα:

«Δεν το σκέφτομαι. Εμπιστεύομαι τη δική μας δουλειά. Εκπαιδεύω τους παίκτες μου, μελετώ τους αντιπάλους, πιστεύω στον Θεό και μόνο αυτός ξέρει πώς είναι το μέλλον. Ως προπονητής, προσπαθώ να δώσω στους παίκτες μου τα καλύτερα εργαλεία. Δουλεύεις σκληρά για αρκετά χρόνια για να πετύχεις και μετά αποφασίζεται σε 90 λεπτά. Είναι τρελό, αλλά μας αρέσει».

-την εξέλιξη του Ελίασον:

«Έχει μεγαλώσει πολύ αυτές τις δύο σεζόν. Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στον τρόπο που θέλω να παίξουμε και κάνει τη διαφορά για εμάς στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι πολύ σημαντικός. Άλλωστε, είναι πολύ ωραίος τύπος.

Νομίζω ότι πρέπει να παίξει για την εθνική ομάδα της Σουηδίας. Περιμένω και ελπίζω να πάρει την κλήση από την Εθνική Σουηδίας. Ο Νίκλας έχει προσθέσει κομμάτια στο παιχνίδι του, σκοράρει, κάνει ασίστ, έχει βελτιωθεί αμυντικά. Δεν μπορείς να κάνεις περισσότερα ως ποδοσφαιριστής
».

-το πότε θα μετακομίσει σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα:

«Έχω τον δικό μου τρόπο να βλέπω το ποδόσφαιρο ως προπονητής, νομίζω. Έκανα μεγάλη επιτυχία στην πρώτη μου προπονητική δουλειά στο εξωτερικό, με την Τσίβας στο Μεξικό.

Είχα πολλές προσφορές από συλλόγους σε όλο τον κόσμο αλλά επέλεξα το Σαν Χοσέ στο MLS. Κανείς δεν κατάλαβε αυτή την επιλογή. Το είδα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για μένα εκείνη την εποχή. Ήθελα να εξελιχθώ και να μάθω κάτι νέο.

Έχω παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Ως προπονητής, δεν ψάχνω για τις δουλειές στα πιο διάσημα ή μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Θέλω να δουλέψω κάπου όπου νιώθω ευτυχισμένος και γίνομαι ευτυχισμένος. Δεν παίρνω αποφάσεις με βάση το πόσα χρήματα θα βγάλω. Μισώ να είμαι διασημότητα. Δεν μου δίνει ελευθερία. Αλλά φυσικά είμαι ευγνώμων σε όσους με συμπαθούν και μας δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο γιατί μου αρέσει να είμαι προπονητής.

Εάν ο σύλλογος που με ανέδειξε, η Αζούλ στο Μπουένος Άιρες τηλεφωνούσε αύριο, μπορεί να το σκεφτώ. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα ή το μέγεθος του συλλόγου ή του πρωταθλήματος, αλλά ότι μου αρέσει η ανάπτυξη, η συνεργασία με παίκτες, το να κάνουμε κάτι μαζί
».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x