sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το απόλυτο… crash test: Κοστίνια vs Ροντινέι!

Ο Ολυμπιακός θα έχει από το καλοκαίρι ένα πανίσχυρο δίδυμο στο δεξί άκρο της άμυνας και ο ανταγωνισμός για μια θέση στην ενδεκάδα ανάμεσα σε Κοστίνια και Ροντινέι θα είναι τεράστιος.

Ο Ολυμπιακός είναι μέσα σε δύο από τους στόχους του, αφού πέραν του Κυπέλλου που το έχει χάσει, διεκδικεί τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το… όνειρο της Ευρώπης. Αναμφίβολα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην προετοιμασία της ομάδας για τα συνεχόμενα ντέρμπι στα playoffs και την «πρόκληση» με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε που μπορεί να του φέρει την ιστορική πρόκριση στην τετράδα του Europa Conference League.

Παρόλα αυτά, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν προχωρήσει ήδη σε μια μεταγραφή για το καλοκαίρι, κάνοντας δικό του τον Κοστίνια από τη Ρίο Άβε. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία δεξιά μπακ στην Primeira Liga και ο Ολυμπιακός αναμένεται να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο δίδυμο στο δεξί άκρο της άμυνάς του, με δεδομένο πως θα παραμείνει και ο Ροντινέι, ο οποίος έχει συμβόλαιο ως τον Ιούνιο του 2025.

Και ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος, αφού μιλάμε για δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν με φόντο τη φανέλα του βασικού δεξιού μπακ! Αν και ο Κοστίνια βάσει και του… βιογραφικού του, έχει μπόλικη προϋπηρεσία ως δεξιός χαφ-εξτρέμ. Κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται να τους δούμε και να έχουν μαζί την πλευρά.

Ποιος είναι, όμως, ο Κοστίνια και τι διαφορές έχει από τον Ροντινέι;

Το sportfm.gr σας παρουσιάζει το απόλυτο crash test για τους δύο ποδοσφαιριστές που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες... βροχής! Διότι μέσα από τα νούμερά τους στη φετινή σεζόν, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως έχουν τεράστιες ομοιότητες σε όλα τα κομμάτια των παιχνιδιών και λιγοστές διαφορές, σαν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.

Αρχικά, πάμε να δούμε το heatmap των δύο ποδοσφαιριστών. Το πού… πατάνε μέσα στο γήπεδο στη φετινή σεζόν με λίγα λόγια, με τα «σχεδιαγράμματα» να μοιάζουν υπερβολικά και να αποδεικνύουν ότι το στιλ τους μοιάζει υπερβολικά. Ο Κοστίνια δείχνει να έχει χαμηλότερα μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις, δείγμα και του ότι η Ρίο Άβε είναι ένα σύνολο χαμηλής δυναμικότητας.

Το απόλυτο… crash test: Κοστίνια vs Ροντινέι!

Σύμφωνα επίσης με την σχετική απεικόνιση του Sofascore, ο Κοστίνια υπερέχει σε δύο στοιχεία (δημιουργικότητα, επίθεση), ο Ροντινέι σε άλλα τόσα (τεχνική, άμυνα), ενώ είναι… ισάξιοι επί της ουσίας στο τακτικό κομμάτι.

Το απόλυτο… crash test: Κοστίνια vs Ροντινέι!


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ: Η πρώτη κατηγορία που θα εξετάσουμε είναι τα στατιστικά αμφότερων στο επιθετικό κομμάτι. Παρατηρούμε πως σε 14 κατηγορίες στο επιθετικό κομμάτι, υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Σε πέντε ο Κοστίνια δείχνει «καλύτερος» και ο Ροντινέι σε τέσσερις, ενώ υπάρχουν επί της ουσίας πέντε κατηγορίες σε ισορροπία.

Το απόλυτο… crash test: Κοστίνια vs Ροντινέι!


ΠΑΣΕΣ – ΕΠΑΦΕΣ ME THN MΠΑΛΑ: Και εδώ υπάρχει σχετικά… απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στους δύο ποδοσφαιριστές. Ο Κοστίνια υπερέχει σε τέσσερις κατηγορίες, ο Ροντινέι σε πέντε, ενώ στην ακρίβεια σε βαθιές-μακρινές μπαλιές το ποσοστό είναι σχεδόν η ίδια, με τον Πορτογάλο να επιχειρεί λίγες περισσότερες συνολικά!

Το απόλυτο… crash test: Κοστίνια vs Ροντινέι!


ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ: Πάμε σε ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολλές φορές από τον κόσμο του Ολυμπιακού σχετικά με την ανασταλτική συμπεριφορά του Βραζιλιάνου μπακ. Εδώ ο Κοστίνια υπερέχει σε πέντε κατηγορίες και αυτό ενδεχομένως να κάνει τους φίλους του Ολυμπιακού να χαμογελάνε, ενώ στις στατιστικές κατηγορίες που υπερτερεί ο Ροντινέι, οι διαφορές είναι υπερβολικά μικρές. Κάτι που δείχνει πως ο νυν μπακ της Ρίο Άβε, είναι καλύτερος στο συγκεκριμένο κομμάτι. Τουλάχιστον τη φετινή σεζόν…

Το απόλυτο… crash test: Κοστίνια vs Ροντινέι!


ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Εδώ υπάρχουν διάφορα κομμάτια του παιχνιδιού και στατιστικές κατηγορίες, μέσα από τις οποίες βγαίνουν ορισμένα έξτρα συμπεράσματα για τους δύο ποδοσφαιριστές. Εδώ, η υπεροχή του Ροντινέι είναι ξεκάθαρη, τόσο στις επιτυχημένες ντρίμπλες και στις λιγότερες φορές που χάνει την κατοχή, όσο κυρίως στις κερδισμένες μονομαχίες. Ναι μεν οι κερδισμένες μονομαχίες του Κοστίνια είναι περισσότερες, αλλά σε ποσοστό ο Ροντινέι υπερέχει. Εδώ έρχεται και αυτό που τονίσαμε νωρίτερα, το γεγονός πως η Ρίο Άβε είναι μια ομάδα πιο αμυντικογενής που δέχεται περισσότερες επιθέσεις από τον αντίπαλο σε σύγκριση με τον Ολυμπιακό. Οι διαφορές ούτε εδώ είναι χαώδεις, αλλά αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Βραζιλιάνος έχει το πάνω-χέρι.

Το απόλυτο… crash test: Κοστίνια vs Ροντινέι!


Συμπερασματικά, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως οι δύο ποδοσφαιριστές μοιάζουν αρκετά, αφού ακόμη και στις στατιστικές κατηγορίες που κάποιος υπερέχει του άλλου, οι διαφορές είναι μικρές. Αναμφίβολα, παίζει ρόλο και το στιλ ποδοσφαίρου των δύο ομάδων, με την Ρίο Άβε να αποτελεί ένα σύνολο χαμηλότερης δυναμικότητας που παίζει πιο αμυντικά και δέχεται περισσότερες επιθέσεις από τον αντίπαλο, έχοντας χαμηλά μέτρα στο γήπεδο. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι μια σαφώς πιο επιθετική ομάδα, με ψηλά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, που δεν δέχεται μεγάλη πίεση εκτός κάποιων ειδικών συνθηκών και αγώνων.

Ο Κοστίνια δείχνει ως ένας μπακ με λίγο μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι του, διαθέτοντας πιο σύνθετα στοιχεία αφού και στο ανασταλτικό κομμάτι φαίνεται να προσφέρει μια μεγαλύτερη ασφάλεια. Με τον Ροντινέι να υπερέχει σε θέμα μονομαχιών αλλά και σε ορισμένες «δημιουργικές» κατηγορίες που φανερώνουν και τις επιθετικές αρετές του.

Το καλοκαίρι, ο Μεντιλίμπαρ θα έχει έναν γερό πονοκέφαλο. Ίσως να διαθέτει όμως και μια εξαιρετική δεξιά πλευρά. Λέτε; Ίδωμεν...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x