Stories

Λεβερκούζεν: Μια ονειρική σεζόν στον αστερισμό του… King Xabi!

Τα όσα εκπληκτικά κάνει η -αήττητη στη σεζόν- Λεβερκούζεν φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Τσάμπι Αλόνσο, ο οποίος έχει μπει ήδη στο πάνθεον και θεωρείται «βασιλιάς».

Λεβερκούζεν: Μια ονειρική σεζόν στον αστερισμό του King Xabi!

Έχει περάσει σχεδόν έναν χρόνος από την τελευταία φορά που η Λεβερκούζεν έφυγε ηττημένη από τον αγωνιστικό χώρο σε επίσημο παιχνίδι. Ήταν η 27η ημέρα του Ιουνίου του 2023, με την Μπάγερ να χάνει με 3-0 στην έδρα της Μπόχουμ για την 34η αγωνιστική της Bundesliga. Είχε, μόλις, ολοκληρώσει ένα τεράστιο ντεμαράζ από τη στιγμή που ο Τσάμπι Αλόνσο ανέλαβε την ομάδα.

Εκείνο τον Οκτώβριο, η επιλογή του άπειρου Ισπανού τεχνικού με… παραστάσεις μόνο στη β’ ομάδα της Σοσιεδάδ, έμοιαζε κάτι παραπάνω από ρίσκο. Σαν να έσφιγγαν τη θηλιά στο λαιμό τους περισσότερο από μόνοι τους οι άνθρωποι της Λεβερκούζεν. Το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου βρήκε τις «ασπυρίνες» να κλειδώνουν μια θέση στο Europa League και τα πράγματα έδειχναν σαφώς βελτιωμένα. Τα όσα ακολούθησαν στον επόμενο έναν χρόνο υπό τις οδηγίες του «King Xabi», είναι βγαλμένα από το πιο όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι που θα μπορούσε να γράψει ένας συγγραφέας…



Το καλοκαίρι ξεκίνησε με τα γνωστά… έσοδα-έξοδα. Έδωσε 80κάτι εκατομμύρια, πήρε άλλα 70 και οι κινήσεις που έγιναν ήταν απόλυτα στοχευμένες. Ο Ντιαμπί δεν γινόταν να μείνει αφού τα 55 εκατ. της Άστον Βίλα ήταν υπερβολικά, ενώ αποχώρησαν και οι Μπάκερ, Ντεμιρμπάι, Αμίρι, Χάντσον-Οντόι και Αζμούν. Ποιοι ήρθαν; Τέλα, Μπονιφάς, Χόφμαν, Μπόρχα Ιγκλέσιας, Γκριμάλντο, Στάνισιτς και… κυρίως ο Τζάκα. Αυτός ήταν ο μεγάλος στόχος του Αλόνσο, τον ήθελε σαν τρελός και τον πήρε. Δικαιώθηκε, όσο δεν πάει. Ο Ελβετός χαφ αποτελεί τον μετρονόμο στον άξονα της Μπάγερ, τον άνθρωπο που ελέγχει το τέμπο, ανεβοκατεβάζει τον ρυθμό και από τα πόδια του περνάει κάθε μπάλα. Ο Τζάκα, χωρίς ίχνος υπερβολής, είναι ο Τσάμπι Αλόνσο στο γήπεδο για τη Λεβερκούζεν, τα μάτια και το μυαλό του. Αυτός ο ποδοσφαιριστής που μεταφέρει τις σκέψεις, τα πλάνα και την ηγετική προσωπικότητα του Ισπανού.

Το σύνολο του «βασιλιά Τσάμπι» έκανε… χαμό από το ξεκίνημα. Μπαλάρα, η μία νίκη να διαδέχεται την άλλη και η πορεία σε Bundesliga, DFB Pokal και Europa League αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Άρχισε σιγά-σιγά να μας δείχνει και τον χαρακτήρα της ως ομάδα, αφού απλά δεν έχανε. Βασικά, δεν χάνει ακόμη και μέχρι σήμερα που μιλάμε, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Στο πρωτάθλημα, εκμεταλλευόμενη τα τραγικά λάθη των Μπάγερν-Ντόρτμουντ είχε αρχίσει να ξεφεύγει από νωρίς, στο Κύπελλο προχωρούσε τον έναν γύρο μετά τον άλλον, ενώ δεν έμοιαζε διατεθειμένη να παρατήσει την Ευρώπη.

Η ομάδα που έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ως «looser», που έφτανε πάντα στην πηγή αλλά το νερό δεν ήταν… πόσιμο και δεν είχε μισό πρωτάθλημα, παρότι το είχε πλησιάσει. Όλοι και όλοι οι τίτλοι που έχει κατακτήσει σε 117 χρόνια ιστορίας ήταν ένα Κύπελλο UEFA και ένα Κύπελλο Γερμανίας. Αυτά, τίποτα άλλο! Ένας παραδοσιακός σύλλογος που είχε λιγοστά να επιδείξει σε επίπεδο τίτλων και κατορθωμάτων.



Όλα αυτά άλλαξαν μέσα σε λίγους μήνες και εμφανίστηκε η… «Never-loosen». Η ομάδα που δεν ξέρει τι σημαίνει ήττα, αυτό το εκπληκτικά δομημένο σύνολο από τον κατά τα άλλα «πρωτάρη» στο κορυφαίο επίπεδο (ως προπονητής), αλλά σαφώς πανέξυπνο άνθρωπο έκανε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο) να παραμιλά μαζί της. Έφτασε να σπάσει το στοιχειωμένο ρεκόρ της Μπενφίκα του Εουσέμπιο, η οποία είχε παραμείνει αήττητη για 48 ματς μέσα σε μια διετία. Ε, η Λεβερκούζεν έφτασε τα 49! Δεν έχει χάσει στο πρωτάθλημα (όπου έχει πάνω από 80 γκολ ενεργητικά και κάτι περισσότερο από 20 παθητικό), το οποίο έχει κατακτήσει μαθηματικά για παρθενική φορά στην ιστορία της. Ξεπέρασε κάθε αντίπαλο στο Κύπελλο και είναι στον τελικό με αντίπαλο την Καϊσερσλάουτερν της δεύτερης κατηγορίας. Και έφτασε ως τον τελικό του Europa League, όπου θα κοντραριστεί με την Αταλάντα για το τρόπαιο. Α, και ως εκεί χωρίς ήττα έχει πάει…

Αυτή η φοβερή και τρομερή ομάδα, έχει σκοράρει 14 γκολ μετά το 90ο λεπτό. Έχει αποφύγει την ήττα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, με την περίπτωση της Λεβερκούζεν να αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού. Σαν να βρίσκει σε κάθε αναμέτρηση και έναν διαφορετικό τρόπο για να μην χάσει, εκεί που όλοι λένε πως «ήρθε η ώρα για την πρώτη ήττα». Αν αυτό δεν λέγεται χαρακτήρας και άρνηση ήττας, τότε πώς λέγεται;



Ένα αδιανόητο και πρωτόγνωρο τρεμπλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ίσως σε όλο τον αθλητισμό, είναι λίγα μόλις παιχνίδια μακριά. Η ομαδάρα του «King Xabi» είναι μια ανάσα από το να κατακτήσει τρεις τίτλους χωρίς ήττα! Ο αντίπαλος που θα τη σταματήσει δεν έχει βρεθεί και μένει να φανεί αν θα είναι η Καϊσερσλάουτερν ή η Αταλάντα. Ναι, αυτή η «looser» ομάδα που δεν μπορούσε να σταυρώσει κούπα, που όταν την ανέλαβε ο Ισπανός ήταν στη 17η θέση και έμοιαζε να έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Σε αυτή την ξέφρενη πορεία των 49 αγώνων χωρίς ήττα, η Λεβερκούζεν έχει πετύχει 139 γκολ. Ακραίο!

Και πλέον μένουν δύο ερωτήματα να απαντηθούν. Το ένα, ασφαλώς και είναι το αν θα κάνει το τρεμπλ και μάλιστα αήττητη. Το άλλο, με μπόλικη δόση χιούμορ, είναι τι θα συμβεί αν κοντραριστεί στο Σούπερ Καπ Ευρώπης με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πώς θα γίνει να χάσει κάποια από τις δύο και ποια θα σκοράρει περισσότερες φορές στις καθυστερήσεις;

Ιδού η απορία, ίσως στο παρακάτω βίντεο βρίσκεται και η απάντηση…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x