Ελλάδα

Η παρουσίαση του Youth Development Playbook της ΕΟΚ

To... εγχειρίδιο του μπάσκετ, για τις μικρές ηλικίες αλλά και τους «παιδαγωγούς» προπονητές, παρουσίασε η ΕΟΚ.

Tο Youth Development PlayBook, ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει οδηγό σε βάθος χρόνων για την πορεία και την εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ, παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΚ.

Τις λεπτομέρειες του οδηγού ανέλυσαν ο υπεύθυνος Εθνικών Ομάδων της ΕΟΚ και μέλος του ΔΣ Δήμος Ντικούδης, οι υπεύθυνοι του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΚ Νίκος Σταυρόπουλος και Κώστας Τσαρτσαρής και ο Κώστας Μίσσας που έχει αναλάβει τον τομέα ανάπτυξης στα κορίτσια.

Οι προπονητές και τα σωματεία μπορούν να βρουν το Youth Development PlayBook στο ψηφιακό μητρώο της Ομοσπονδίας apps.basket.gr.

Δήμος Ντικούδης (Μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ και υπεύθυνος των Εθνικών Ομάδας): «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε αυτό Play Book, τον προπονητικό οδηγό της Ομοσπονδίας. Ήταν μια δέσμευση της ΕΟΚ εδώ και δυόμισι χρόνια να παρέχουμε έναν πλήρη οδηγό τόσο προπόνησης όσο και γενικότερης φιλοσοφίας του μπάσκετ. Τον οδηγό αυτόν, το Play book μπορεί να το κατεβάσει ο καθένας μέσα από το μητρώο της ΕΟΚ. Κάθε προπονητής που είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο μπορεί να το κατεβάσει και κάθε σωματείο να το έχει στην κατοχή του με στόχο να υπάρχει μια κοινή φιλοσοφία και να μπορούμε να παίζουμε το ίδιο μπάσκετ. Σκοπός μας είναι να υιοθετηθεί από τους προπονητές και τα σωματεία και να εφαρμοστεί όσο το δυνατό περισσότερο, καθώς θέλουμε να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε το ελληνικό μοντέλο του μπάσκετ. Έχουν συνδράμει στην συγγραφή του κορυφαίοι Έλληνες προπονητές, οι υπεύθυνοι του αναπτυξιακού, Ομοσπονδιακοί προπονητές, ο σύνδεσμος Ελλήνων προπονητών και Ακαδημαϊκοί και τμήμα μάρκετινγκ της Ομοσπονδίας. Υπήρχε η ανάγκη αυτή να δώσουμε κατευθύνσεις και να αναπτύξουμε το μοντέλο του μπάσκετ».

Νίκος Σταυρόπουλος (Υπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΚ): «Θέλαμε να έχουμε μια κοινή γραμμή με τους προπονητές του αναπτυξιακού στην περιφέρεια. Στείλαμε πάνω από 350 ερωτηματολόγια στην περιφέρεια σε προπονητές που ασχολούνται με την αναπτυξιακή ηλικία. Μετά στείλαμε ένα άλλο ερωτηματολόγιο σε κορυφαίους προπονητές στην Ελλάδα για το μπάσκετ που παίζεται στην Ευρώπη και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως φιλοσοφία. Και αρχίσαμε να λοιπόν να τα αξιολογούμε τα στοιχεία για να δούμε πως θα σχεδιάσουμε αυτό τον οδηγό. Θέλαμε να είμαστε αξιόπιστοι και χρησιμοποιήσαμε και ακαδημαϊκούς από τα ΤΕΦΑΑ όλη της χώρας που ασχολούνται με διάφορους τομείς. Είχαμε στόχο να σχεδιάσουμε σαν ομάδα ένα εκπαιδευτικό αθλητικό πρόγραμμα το οποίο να περιέχει κάποια πράγματα.

Το πρώτο ήταν η τεχνική που έπρεπε να παιδιά να ασχοληθούν και οι προπονητές να διδάξουν. Το δεύτερο κομμάτι ήταν η προπονητική τακτική και το τρίτο κομμάτι η φυσική κατάσταση. Και πιο βασικό ήταν το πρόγραμμα αξιών που πρέπει να διδάσκουν οι προπονητές. Ο σχεδιασμός είχε, τον προπονητή, τον αθλητή, τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και καταλήγουμε στο μοντέλο που πρέπει να παίξει το παιδάκι μπάσκετ στην Ελλάδα. Πιάνοντας τον προπονητή, θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει όταν ο γονιός του δίνει το παιδί του. Τα δικαιώματα του προπονητή και ποιος είναι ο κώδικας δεοντολογίας και το πιο σημαντικό η προστασία των παιδιών. Έχουμε δει κακοποίηση λεκτική, συναισθηματική και σεξουαλική.

Το δεύτερο υποκεφάλαιο ήταν ο αθλητής, καθώς αυτός είναι το κύτταρο. Τι θα πρέπει του διδάξει ο προπονητής και ποιες είναι οι κινητικές δεξιότητες που πρέπει να του μάθει. Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Δεν μπορεί ένα παιδί 4 ετών να κάνει την ίδια προπόνηση με ένα παιδί που είναι 10. Μετά υπάρχει ο διαχωρισμός των ηλικιών, καθώς πλέον το μπάσκετ παίζεται από τεσσάρων ετών. Τρέχουμε ήδη το πρόγραμμα fun μπάσκετ με την Ελενη Καλαϊτζάκη

Στο μίνι μπάσκετ υπάρχει ο κ. Μίσσας που είναι υπεύθυνος να κατευθύνει το πρόγραμμα. Στην συνέχεια υπάρχει το αγωνιστικό κομμάτι όπου εμπλέκονται οι ομοσπονδιακοί που έχουμε σχεδιάσει τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα υπάρχουν στοιχεία παιδαγωγικά, κοινωνιολογίας και αθλητικής ψυχολογίας. Μετά πάμε στο αγωνιστικό, όπου κοιτάμε ποιοι είναι οι στόχοι σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η φυσική κατάσταση και μετά το ασκησιολόγιο. Στο τέλος καταλήγουμε στη φιλοσοφία που φτιάχτηκε με βάση τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων. Αυτή είναι η δομή του όλου του οδηγού που δουλέψαμε δυόμισι χρόνια.

Κώστας Τσαρτσαρής (Υπεύθυνος του Αναπτυξιακού Προγράμματος ΕΟΚ): «Ο τρόπος που συλλέξαμε την πληροφορίες ξεκίνησε με ένα εκτενές ερωτηματολόγιο, σε legend προπονητές και προπονητές των ακαδημιών. Καθίσαμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα και να τα αναλύσουμε εκτενώς. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε στο χέρι μας ένα τόσο σημαντικό οδηγό. Αυτός ο οδηγός δεν αποτελεί ένα μαγικό ραβδάκι. Είναι ένα βοήθημα για τους προπονητές. Πρόκειται για μια κοινή γραμμή για να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα για το τι θα δούμε στο μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ. Είναι σημαντικό οι ομοσπονδιακοί να έχουν τις ίδιες εικόνες.

Ως άθλημα επιτελούμε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο και μέσα από το PlayBook τα παιδιά μπορούν να πάρουν τις αξίες και αρχές και να τις κρατήσουν και στο μέλλον όταν βγουν στην κοινωνία. Δεν θα γίνουν όλοι μπασκετμπολίστες αλλά θα πάρουν αρχές και αξίες που θα τις διδαχτούν πολύ νωρίς. Οι προπονητές πρέπει να είναι περισσότερο παιδαγωγοί. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά να αγωνίζονται για τη χαρά και το παιχνίδια».

Κώστας Μίσσας (Υπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος Κοριτσιών της ΕΟΚ): «Καταρχήν θα πρέπει να αναλύσουμε τι είναι ο παιδαγωγός προπονητής και ποιος είναι ο coach προπονητής. Παιδαγωγός προπονητής είναι αυτός που μαθαίνει πράγματα στα παιδιά και coach αυτός που προπονεί στα παιδιά αυτά που τους έμαθε ο παιδαγωγός.Το βιβλίο κατευθύνσεων, το PlayBook είναι μια πηγή που καταγράφει και αναλύει μεθόδους προπόνησης που είναι προσαρμοσμένες ανά ηλικιακή κατηγορία.

Δίνει κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των φυσικών, τεχνικών ικανοτήτων και την ανάπτυξη των ψυχοπνευματικών ικανοτήτων των παιδιών. Σκοπός είναι να δώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο προπόνησης ώστε να ακολουθούν οι προπονητές το ίδιο για μεγαλύτερη προοδευτικότητα και ανάπτυξη αυτών των μικρών ηλικιών.

Εύχομαι όλοι οι προπονητές να το διαβάσουν, συνειδητά να το αγκαλιάσουν και στο μέλλον να υπάρχει το ελληνικό μπασκετικό μοντέλο, όπως είναι και ο στόχος μας. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει ένα PlayBook με αγόρια και κορίτσια να είναι στην ίδια βάση και την ίδια λογική και ενόψει του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025 είναι ένα εργαλείο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x