Γενικά

Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό τουρνουά πινγκ πονγκ: Αποκλείστηκαν με ψηλά το κεφάλι Τόλιου, Τέρπου

Έντονα συναισθήματα επιφύλαξε για τα γαλανόλευκα χρώματα και η δεύτερη ενότητα του Ευρωπαϊκού Προολυμπιακού τουρνουά πινγκ πονγκ την Πέμπτη.

Η Κατερίνα Τόλιου κι η Ελισάβετ Τέρπου αποκλείστηκαν στο στάδιο 1 του Ευρωπαϊκού Προολυμπιακού τουρνουά πινγκ πονγκ, ωστόσο μέχρι να βρεθούν τελικά στην τρίτη θέση των ομίλων τους προηγήθηκαν δυνατές στιγμές.

Η Τόλιου στο φινάλε του πέμπτου γκρουπ ήθελε ευρεία νίκη κόντρα στην Ελβετίδα Μορέ, έφτασε μόλις έναν πόντο μακριά από το να την πετύχει με 4-1 σετ κι, αν το κατάφερνε, θα προκρινόταν από το σύνολο των πόντων μέσα από τριπλή ισοβαθμία!

Επικράτησε τελικά με 4-2 σετ, αλλά τότε υστέρησε εκείνη στο σύνολο των σετ! Η Τέρπου νίκησε αρχικά την Πέμπτη τη Λετονή Γέρσοβα με 4-0 σετ κι έδωσε καθοριστικό χαρακτήρα στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Ισπανίδα Ζανγκ.

H Τόλιου έκανε μία ακόμα καλή προσπάθεια, ώσπου κάμφθηκε με 4-0 σετ και κατετάγη τρίτη στο έβδομο γκρουπ.

Στο Σεράγεβο συνεχίζει από ελληνικής πλευράς ο Παναγιώτης Γκιώνης. Την Παρασκευή, αγωνίζεται στο ταμπλό των «32», νωρίς το βράδυ έγινε η σχετική κλήρωση κι επόμενος αντίπαλος είναι ο Ιταλός Νιαγκόλ Στογιάνοφ. Το ματς γίνεται στις 11:20. Αν ο πρωταθλητής μας μπει στη 16άδα θ’ αντιμετωπίσει τον Βέλγο Μάρτιν Αλέγκρο και στο τέλος αυτού του ταμπλό θα δοθούν τα δύο πρώτα «εισιτήρια» για το Παρίσι.

Όσοι αθλητές δεν φτάσουν στην πρώτη δυάδα θα μετακινηθούν στο ταμπλό του σταδίου 3, το οποίο θα δώσει τις τρεις επόμενες προκρίσεις.

Η Τόλιου (νούμερο 30 στο τουρνουά) πήγε στον καθοριστικό αγώνα με τη Ρακέλ Μορέ (No 20), γνωρίζοντας ότι νωρίτερα στη μέρα είχε διαμορφωθεί μία συνθήκη που δεν την ευνοούσε. Η αθλήτρια από την Ελβετία είχε νικήσει για τη δεύτερη αγωνιστική του πέμπτου γκρουπ την επικεφαλής Τζορτζίνα Πότα με 4-1 σετ. Αυτό σήμαινε ότι η πρωταθλήτριά μας, έχοντας χάσει χτες στα πέντε σετ από την Ουγγαρέζα, δεν ήθελε μόνο τη νίκη, αλλά και καλό σκορ για να υπερισχύσει σε ισοβαθμία.

Βεβαίως, αυτό που όφειλε να κάνει στο τραπέζι ήταν να παλέψει για το καλύτερο, το έπραξε καταθέτοντας όλες τις δυνάμεις της κι, αν είχε λίγη τύχη, θα έφτανε στη νίκη με 4-1 και στην πρόκριση μέσα από το σύνολο των πόντων των τριών αθλητριών.

Είχε ματς μπολ με 10-9, δυστυχώς έχασε τρεις πόντους στη σειρά και στο τέλος δική της επίθεση από πλεονεκτική θέση κι όταν έγινε η μείωση του σκορ σε 3-2 σετ είχε κριθεί σε βάρος της η υπόθεση της πρόκρισης.

Με το ίδιο πνεύμα αγωνιστικότητας, βέβαια, συνέχισε το ματς, επικράτησε με 4-2 σετ κι αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι, δείχνοντας ότι άξιζε να πάει στο στάδιο 2 και να κυνηγήσει περαιτέρω το όνειρο για το Παρίσι (7-11, 11-7, 11-9, 11-4, 10-12, 11-9).

Στην τριπλή ισοβαθμία στους 3 βαθμούς η Μορέ είχε 6 σετ υπέρ και 5 κατά, η Πότα ήρθε δεύτερη με 5-5 κι η Τόλιου τρίτη με 5-6 στο σύνολο των σετ.

Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια είχε εξαιρετικά διαστήματα και τόσο με ποιοτικές άμυνες, όσο και με επιθέσεις έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τη Μορέ. Η τελευταία έχει καλό σερβίς και σπιν, ωστόσο είχε ζόρια στον έλεγχο της άμυνας από μακριά. Η Τόλιου μπορούσε να πάρει και το πρώτο σετ. Στους τελευταίους πόντους έκανε κάποια λάθη, ωστόσο χωρίς να καταβληθεί ψυχολογικά έφτασε κοντά στην ανατροπή.


Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 5ΟΥ ΓΚΡΟΥΠ:
ΟΝΟΜΑ ΒΑΘΜΟΙ
1. Μορέ (Ελβετία) 3 (6-5 στα σετ)
2. Πότα (Ουγγαρία) 3 (5-5)
-------------------------------------------
3. Τόλιου (Ελλάδα) (5-6)


Η Τέρπου (νούμερο 32 στους αγώνες) είχε φτάσει το πρωί σε νίκη με νέα πολύ αξιόλογη εμφάνιση. Αναμετρήθηκε με τη Λετονή Αλεξάντρα Γέρσοβα (Νο 36) κι επιβλήθηκε με 4-0 σετ, αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά το ιδιόμορφο παιχνίδι της. Με μη επιθετικό «δοντάκι» στο backhand η αντίπαλος ήθελε να «σβήνει» τα σπιν της Τέρπου κι όποτε είχε ευκαιρία να επιτίθεται εκείνη με το forehand.

Η Τέρπου, όμως, ακολούθησε πολύ καλή τακτική με δύσκολο σερβίς και συχνές επιθέσεις με καμπύλη και πολύ φάλτσο. Είχε έλεγχο και στις κομμένες μπάλες και κυρίως την κατάλληλη αυτοσυγκέντρωση σε όλες τις στιγμές πίεσης. Στο τρίτο σετ, το 9-5 υπέρ της έγινε 9-8. Στην επιστροφή γράφτηκε το 3-0 κι εκεί ουσιαστικά κρίθηκε το ματς (11-6, 11-8, 11-8, 11-5).

Με τη Σοφία-Σουάν Ζανγκ (Νο 19) να έχει, επίσης, 1 νίκη και 1 ήττα το ματς με την Τέρπου θα καθόριζε ποια θα περνούσε ως δεύτερη από το έβδομο γκρουπ στο επόμενο στάδιο του Προολυμπιακού.

Η 24χρονη διεθνής μας ήξερε ότι χρειαζόταν υψηλά στάνταρ απόδοσης για να ξεπεράσει μία αριστερόχειρα αθλήτρια που παίζει κοντά στο τραπέζι και γυρίζει αμέτρητες μπάλες. Η πρωταθλήτριά μας πραγματοποίησε νέα αξιόλογη προσπάθεια, έδωσε ό,τι είχε, αλλά η κινεζικής καταγωγής αθλήτρια έπιασε καλά το σερβίς της, ήταν σταθερή και δεν της επέτρεψε να κάνει το παιχνίδι της.

Το κρίσιμο τρίτο σετ πήγε στο 5-2, αλλά χάθηκε με την ελάχιστη διαφορά (6-11, 6-11, 9-11, 6-11).

Την πρωτιά στο γκρουπ κατέκτησε με τρεις νίκες η Ολλανδέζα Μπριτ Έρλαντ. Στα άλλα ματς των δύο τελευταίων αγωνιστικών έκαμψε με 4-3 σετ τη Ζανγκ και με 4-0 σετ τη Γέρσοβα.


Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 7ΟΥ ΓΚΡΟΥΠ:
1. Έρλαντ (Ολλανδία) 6
2. Ζανγκ (Ισπανία) 5
---------------------------------------------
3. Τέρπου (Ελλάδα) 4
4. Γέρσοβα (Λετονία) 3


Ο προσεχής αντίπαλος του Γκιώνη, ο Ιταλός Στογιάνοφ, προκρίθηκε στο στάδιο 2 με τη δεύτερη θέση από το δέκατο γκρουπ με 2 νίκες και 1 ήττα. Ο Βέλγος Αλέγκρο, που περιμένει ακριβώς από πάνω στο ταμπλό, αναδείχτηκε νικητής στο έβδομο γκρουπ μέσα από τριπλή ισοβαθμία (επίσης 2 νίκες-1 ήττα).

Αν ο Έλληνας αμυντικός ξεπεράσει τον Στογιάνοφ, τότε θα δώσει, επίσης, την Παρασκευή τον αγώνα με τον Αλέγκρο στις 15:20. Την Παρασκευή γίνονται και οι προημιτελικοί. Στη βάση του ταμπλό είναι δεύτερο φαβορί ο Ρουμάνος Οβίντιου Ιονέσκου.

Οι δύο πρώτες αθλήτριες από το κάθε γκρουπ πέρασαν στο στάδιο 2, συνολικά 24 δηλαδή. Εκεί θα γίνει ταμπλό με απλό «νοκ άουτ». Οι δύο πρώτες θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ο τελικός δεν θα παιχτεί). Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 17 και στις 18/05. Οι υπόλοιπες τρεις προκρίσεις θα δοθούν από το στάδιο 3.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x