Παλαιότερες

Βλέποντας τον Μπελούτσι στο Ιντερνετ

SportDay

Δύσκολο πράγμα να κάνεις εκτίμηση για παίκτη που δεν ξέρεις καλά. Ρωτάς δεξιά, αριστερά, ψάχνεις να μάθεις, διαβάζεις το βιογραφικό του, βλέπεις τις στατιστικές επιδόσεις του στο Ιντερνετ και καταλήγεις στο youtube.com, το site του Διαδικτύου που σου επιτρέπει να δεις εικόνα από έναν παίκτη αλλά που σου χαλάει και τη «μαγεία» του αγνώστου. Χθες το απόγευμα, λοιπόν, έφαγα μία ώρα, βλέποντας βιντεάκια και προσπάθησα να σχηματίσω γνώμη γι' αυτόν τον παίκτη, που ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να πληρώσει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα (λίγο πάνω λίγο κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ και χωρίς να αποκτήσει το 100% των δικαιωμάτων του), προκειμένου να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα.

Ας δούμε, λοιπόν, τι βρήκαμε. Είναι 24 ετών με τρεις πολύ γεμάτες χρονιές ως βασικός στη Ρίβερ. Εστω και βασικός σε αυτή τη Ρίβερ που δεν διεκδικεί πρωταθλήματα, είναι ένα πρώτο σημαντικό στοιχείο. Δεύτερο επίσης σημαντικό είναι ότι πρόκειται για τον καλύτερο, αυτή τη στιγμή, παίκτη της Ρίβερ. Ψάχνοντας να βρούμε ακριβώς τη θέση αυτού του παίκτη, η αλήθεια είναι ότι μπλέξαμε. Τα περισσότερα site δεν τον δίνουν σε μία θέση, αλλά και ο προπονητής του φέτος τον έχει χρησιμοποιήσει ως δεξί χαφ, ως αριστερό χαφ και ως δεύτερο αμυντικό χαφ.

Ο μεγάλος Ντιέγκο Σιμεόνε, που ανέλαβε προσφάτως τη Ρίβερ, στην πρώτη ουσιαστικά συνέντευξή του είπε: «Ο Μπελούτσι είναι ένας παίκτης που παίζει σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής». Στον Ολυμπιακό οι πρώτες σκέψεις που υπάρχουν είναι ότι στο 4-3-3 ο Μπελούσι μπορεί να παίξει στις τέσσερις από τις έξι θέσεις από τη μέση και μπρος. Ποιες είναι αυτές οι θέσεις; Αυτή του Γκαλέτι ως έξω δεξιά, αυτή του Πατσατζόγλου ως μέσα δεξιά, αυτή του Στολτίδη ως μέσα αριστερά και αυτή του «Τζόλε» ως έξω αριστερά. Με λίγα λόγια, από τις έξι θέσεις από τη μέση και εμπρός ο Μπελούτσι δεν μπορεί να παίξει ως κόφτης (Λεντέσμα) και ως σέντερ φορ (Κοβάσεβιτς). Επειδή, όμως, κανένας παίκτης στον κόσμο δεν μπορεί να παίξει το ίδιο καλά σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο Μπελούτσι παίζει καλύτερα στο 4-3-3 στη θέση του Πατσατζόγλου ως μέσα δεξιά κι είναι σαφώς ποιοτικότερος από τον «Πάτσα» επιθετικά και κατώτερος αμυντικά.

Ας δούμε τι είδαμε και στο βίντεο. Ο Μπελούτσι έχει πολύ καλά πόδια. Σκοράρει με πολύ μεγάλη ευκολία από μακρινή απόσταση (είδαμε τουλάχιστον δέκα γκολ του με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, στα όποια συνήθως δίνει ύψος στην μπάλα) και είναι αρκετά γρήγορος. Από αυτά τα βίντεο δεν μπορείς να διαπιστώσεις αν μαρκάρει, μπορείς όμως να καταλάβεις ότι πανηγυρίζει όπως αρέσει σε μία φανατική κερκίδα.

Οι πιθανότητες να γίνει το αγαπημένο παιδί των φίλων του Ολυμπιακού είναι μεγάλες. Την ντρίμπλα του (έχει τέτοια) τη χρησιμοποιεί λιγότερο από την ταχύτητά του για να αποφύγει αντίπαλο. Προτιμά να πετά την μπάλα μπροστά και να τρέχει. Τέλος, δείχνει περισσότερο ευκίνητος από δυνατός στις κόντρες, αν και συνήθως αποφεύγει τις μονομαχίες σώμα με σώμα. Ολα αυτά με την επιφύλαξη των όσων μας μετέφεραν και των όσων είδαμε μόνο σε βιντεάκια με γκολ του και όχι σε ολόκληρο ματς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x