Παλαιότερες

Το «No country for the old men» του «Ρίμπο»

SportDay

Aν την ιστορία του Ριβάλντο τη διαβάζαμε σε κόμικ, η ΑΕΚ αύριο θα νικούσε τον Ολυμπιακό. Η περιπέτεια του Βραζιλιάνου στην Ελλάδα θα μπορούσε άνετα να δημοσιεύεται σε συνέχειες στο «Μπλεκ» ή στο «Αγόρι». Ο Ριβάλντο κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά την ίδια στιγμή -όπως συμβαίνει με τους ήρωες- μια κακιά μοίρα τον τιμωρεί. Φεύγει από την Μπαρτσελόνα, δεν στεριώνει στη Μίλαν, τσακώνεται με παράγοντες και προπονητές, μοιάζει δύσκολο να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο. Τότε έρχεται μια πρόταση από τον Ολυμπιακό που ποντάρει στην αξία του. Ο Βραζιλιάνος έρχεται στην παράξενη χώρα που λέγεται Ελλάδα και κερδίζει τρία πρωταθλήματα απολαμβάνοντας την εκτίμηση όλων. Ξαφνικά και ενώ ο ίδιος έχει συμφωνήσει να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού τον διώχνει, χωρίς μάλιστα να του το πει και ευθέως. Ο ίδιος θυμώνει και πάει στην ΑΕΚ που έχει 13 χρόνια να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Στο κόμικ ύστερα από ένα δραματικό ματς ο Ριβάλντο σκοράρει στο τέλος και δίνει τη νίκη στην ομάδα του στο ντέρμπι τιμωρώντας τον πρόεδρο που τον έδιωξε. Αλλά οι σκιτσογράφοι που φτιάχνουν τέτοιες ιστορίες δεν μπορούν ούτε καν να φανταστούν την ελληνική πραγματικότητα -η φαντασία τους δεν είναι αρκετή.

Φερέρ
Η ΑΕΚ έχει ρεαλιστικά μικρότερες πιθανότητες να νικήσει τον Ολυμπιακό από όσες είχε στο πρώτο ντέρμπι, κι ας αγωνίζονταν τότε εκτός έδρας. Στο Καραϊσκάκη η ΑΕΚ είχε βρει έναν Ολυμπιακό «μεθυσμένο» (και κατάκοπο) μετά τη νίκη επί της Βέρντερ και κατέβηκε να τον παίξει στα ίσια. Το σχέδιο του Φερέρ εκείνη τη μέρα διευκολύνθηκε και από την έξοδο του Λεντέσμα, που χτύπησε και αποχώρησε πριν καλά καλά συμπληρωθεί το εικοσάλεπτο. Η ΑΕΚ κάλυψε τις αμυντικές αδυναμίες του Ράμος χάρη σε ένα καταπληκτικό ματς του Παπασταθόπουλου, στρίμωξε τον Ολυμπιακό στο β' ημίχρονο κι έχασε διότι ο Φερέρ είχε ξεχάσει πόσο ικανός είναι ο Ολυμπιακός στις αντεπιθέσεις. Ο Ισπανός δεν είχε καταλάβει πόσο σπουδαίο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία στο Καραϊσκάκη: ήταν κι αυτό ένα από τα χούγια του.

Σχέση
Αύριο ο Ολυμπιακός που θα κατεβεί στο ΟΑΚΑ έχει μικρή σχέση με τον Ολυμπιακό που αγωνίστηκε κόντρα στην ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, κι ας αποτελείται η ενδεκάδα του από τους ίδιους σχεδόν παίκτες. Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ανάμνηση παλιά και ο στόχος είναι πλέον το ελληνικό πρωτάθλημα. Οι παίκτες του πρωτοπόρου ξέρουν ότι κερδίζοντας δικαιολογούν μια πολύ μέτρια αγωνιστικά σεζόν -νομίζω ότι προετοιμάζουν στο κεφάλι τους το ντέρμπι με την ΑΕΚ μέρες τώρα. Το κίνητρο της κατάκτησης του πρωταθλήματος με συνεχείς νίκες ώστε να διατηρηθεί το +4 και να μην υπάρχουν εκπλήξεις από το CAS παίζει κι αυτό τον ρόλο του: ο Ολυμπιακός όταν παίζει για ένα μόνο αποτέλεσμα είναι διπλά επικίνδυνος. Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός έχει μόνο ένα πρόβλημα: να μην έχει μετρήσει σωστά την ειδική δυσκολία του ματς και να μην έχει καταλάβει ότι τα δύο προηγούμενα παιχνίδια του (με Ατρόμητο και Λιβαδειά) είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα. Αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ έμπειρη ομάδα για να κάνει το λάθος να πάει στο ΟΑΚΑ ασυγκέντρωτη, νομίζοντας ότι έρχεται από μεγάλες νίκες και σπουδαίες εμφανίσεις που της επιτρέπουν να αποκτήσει κεκτημένη ταχύτητα.

Σενάριο
Και ο «Ρίμπο»; Ο Βραζιλιάνος είναι αύριο ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο σενάριο του ματς, αλλά μόνο για όσους αγαπούν τα κόμικ. Οσοι μεγάλωσαν με τις περιπέτειες του Ρόι Ρέις και θυμούνται τις ντρίμπλες του Κένι Κοξ (που ήταν και παρέμεινε «ο Αγριος») θα τον παρακολουθούν περιμένοντας ότι θα πρωταγωνιστήσει σε μια μεγάλη ιστορία (ποδοσφαιρικής) εκδίκησης. Οι υπόλοιποι νομίζω ότι ξέρουν πως αν τα χαφ του Ολυμπιακού δεν δουν σε αυτόν ένα πρώην λατρεμένο συμπαίκτη, αλλά ένα νυν επικίνδυνο εχθρό, θα τον βγάλουν εκτός παιχνιδιού πρεσάροντας, ειδικά αν αυτός συνεχίσει να κάνει την κουταμάρα να γυρνάει στη μεσαία γραμμή για να πάρει την μπάλα και να οργανώσει το παιχνίδι.

Σταρ
Στο ποδόσφαιρο του καιρού μας σπανίως οι σταρ αποχωρούν με ψηλά το κεφάλι: δεν πρόκειται για μελαγχολική διαπίστωση, αλλά για συμπέρασμα που δεν είναι καν κυνικό. Ο Μαραντόνα έφυγε από τα γήπεδα συνοδεία μιας χοντρής νοσοκόμας που τον οδήγησε στο ντόπινγκ κοντρόλ, ο «Ζιζού» δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του διότι ξέμεινε από αναπνοές και οξυγόνο και κουτούλησε τον Ματεράτσι, τα πιτσιρίκια της Αρσεναλ σκάσανε τον Μαλντίνι στο τρέξιμο: το standing ovation έχει γίνει δύσκολη υπόθεση ακόμα και για τους μύθους. Ο «Ρίμπο» ονειρευόταν μια τελική αποθέωση και πιστεύω ότι ήθελε στο φτωχό μας ποδόσφαιρο να αφήσει παρακαταθήκη μια ωραία ιστορία που θα μας έκανε να θυμόσαστε ότι τελικώς η αλαζονεία πληρώνεται ακριβά, διότι το σπορ έχει τις δικές του ξεχωριστές αξίες. Δεν το κρύβω ότι -μολονότι λατρεύω τα κόμικ- δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι θα τα καταφέρει.

Κοέν
Το είπαν ωραία φέτος και οι Κοέν: «No country for the old men». Αλλά εγώ –και πιστεύω πολλοί άλλοι– πιο πολύ κι από τον «Κυκλώνα εξολοθρευτή» που ενσάρκωσε ο Χαβιέ Μπαρντέμ κράτησα την αγαπησιάρικα παραπονιάρικη (κακή) ερμηνεία του Τομ Λι Τζόουνς στον ρόλο του σερίφη που η εποχή του είναι ξεπερασμένη. Ο «Ρίμπο» δεν είναι καν σερίφης, αλλά αν νικήσει τον Ολυμπιακό θα καταξιωθεί στην ελληνική ποδοσφαιρική ιστορία ως ένα σπάνιο είδος τελευταίου ήρωα.

Ζωγράφος
Tι θα κάνει ο Ζωγράφος στο ντέρμπι; Τρέχα γύρευε. Ο Ζωγράφος έκανε μια καριέρα-εξπρές ανεβαίνοντας σαν σίφουνας τις κατηγορίες κι έγινε διεθνής σε χρόνο-ρεκόρ χωρίς να έχει παίξει έστω ένα ντέρμπι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παρά το σπρώξιμο, δεν έπεισε ποτέ τους επιτελείς της UEFA ότι μπορεί να γίνει καλός διαιτητής και μολονότι έτυχε προσοχής, δεν πήρε ποτέ σοβαρό ευρωπαϊκό ματς. Αλλωστε κι ο Ψυχομάνης ελάχιστα δείχνει να τον εμπιστεύεται: πέρυσι και φέτος ήταν λίγα γενικώς τα ματς που του έδωσε -πέρυσι έπαιζε σχεδόν αποκλειστικά παιχνίδια του Ολυμπιακού και του Εργοτέλη (!) και φέτος του δώσανε όλα κι όλα έξι ματς, σε τρία μάλιστα από αυτά (κατά σατανική σύμπτωση) έπαιζε η Βέροια. Το καταπληκτικό στην περίπτωσή του είναι ότι τρεις ομάδες (η Ξάνθη, ο Λεβαδειακός και πέρυσι η ΑΕΚ) έχουν βγάλει εναντίον του ανακοίνωση πριν γίνουν αγώνες τους, τους οποίους είχε τοποθετηθεί να διαιτητεύσει. Φέτος στη λίστα των αξιολογήσεων είναι μόλις 20ός και πέρυσι είχε δύο τιμωρίες σε ένα εξάμηνο -αν τις είχε και φέτος, θα είχε βγει από τους πίνακες κι αν δεν τις έχει είναι γιατί δεν του δίνανε ματς, λες και τον κρατούσαν για ένα και καλό.

Ολοι πιστεύουν ότι θα αβαντάρει τον Ολυμπιακό, αφού πρόκειται για λουλούδι που άνθησε στο θερμοκήπιο της ομοσπονδίας. Μολονότι, ωστόσο, αφορμές για να τον χρεώνουν στον Ολυμπιακό έχει δώσει (και ουκ ολίγες), δεν πιστεύω ότι αύριο θα βοηθήσει τον πρωτοπόρο. Παρακολουθώντας τον, έχω τη βεβαιότητα ότι του λείπει το σθένος. Δεν αποκλείω μάλιστα να επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα και να παίξει έδρα – άλλωστε σπανίως μαζί του έχουν παράπονα οι γηπεδούχοι και δεν είναι τυχαίο ότι το μοναδικό «διπλό» που έχει φέρει φέτος είναι η νίκη τού Ολυμπιακού στη Βέροια.
Γιατί τοποθετήθηκε στο ντέρμπι; Προφανώς γιατί στην ΕΠΟ αντέχουν την γκρίνια (των εφημερίδων) της ΑΕΚ και λιποθυμούν στην ιδέα ότι θα φώναζε ο Ολυμπιακός, αν το ματς το έπαιρνε ο Κουκουλάκης π.χ. όπως θα έπρεπε. Αυτό που δε μπορούν να φανταστούν είναι τι τους περιμένει έτσι κι ο Ολυμπιακός φωνάζει μετά το ματς. Εκτός κι αν κάποιοι ετοιμάζουν ηρωική έξοδο…

Μη με ρωτάτε πάντως γιατί ο Ολυμπιακός ανέχεται να τρώει τέτοια «χρεώματα». Προφανώς, για να κουμαντάρεις το καράβι, πληρώνεις σε ξεφωνητό και το αντίστοιχο τίμημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x