Παλαιότερες

Μία ακόμη φορά είναι φαβορί

SportDay

Σε όλα τα σπορ, το ποδόσφαιρο δεν εξαιρείται από τον κανόνα, ο χαρακτηρισμός του φαβορί πολλές φορές είναι βαρύς. Η ομάδα ή ο αθλητής που έχει ή του «κολλάνε» τον τίτλο, αν δεν έχει τη σχετική εμπειρία, παγιδεύονται στην εικόνα που οι άλλοι έχουν γι’ αυτόν –ή γι’ αυτή, αν πρόκειται για ομάδα- και το άγχος ροκανίζει σαν σαράκι τις όποιες δυνατότητες διάκρισης. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που αρχίζει σήμερα υπάρχει μία ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις ξεκινάει ανάμεσα στα φαβορί και απογοητεύει. Φέτος, οι Ισπανοί –γιατί γι’ αυτούς πρόκειται– ξεκινάνε πάλι ως ένα από τα φαβορί και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά είναι αρκετά ώριμοι, ώστε να μην πέσουν στην παγίδα. Ξέρουν ότι έχουν καλή ομάδα και ότι αυτή η διοργάνωση είναι μία μεγάλη ευκαιρία, αν θέλουν να πετύχουν –επιτέλους– μία σπουδαία διάκριση. Βέβαια, ευκαιρία ήταν και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 και η Πορτογαλία το 2004 και πάει λέγοντας. Με τους Ισπανούς η ιστορία θυμίζει τον ψεύτη βοσκό και τον λύκο. Ισως να πάρουν έναν τίτλο, όταν κανείς δεν θα τους υπολογίζει πια.

Προς το παρόν, ο πιο σοβαρός «πονοκέφαλος» του Αραγονές είναι ο τραυματισμός του Βίγια, αλλά φαίνεται ότι θα είναι έτοιμος όταν χρειαστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως λύνεται αυτόματα και η δυσκολία που παρουσιάζουν οι Ισπανοί στο σκοράρισμα. Και να πει κάποιος ότι δεν έχουν καλούς επιθετικούς; Αλλά μάλλον έχουμε την ύπαρξη ενός ακόμη ποδοσφαιρικού παράδοξου, όπως ήταν και η εικόνα των «φούριας ρόχας» στην προκριματική φάση. Ξεκίνησαν με δύο ήττες στα τρία πρώτα παιχνίδια από Σουηδία και Β. Ιρλανδία και ολοκλήρωσαν με 8 νίκες στα 9 τελευταία τους ματς. Το κενό της ομάδας δεν είναι η απουσία του Ραούλ –η αναφορά του ονόματός του και μόνο μπορεί να κάνει τον Αραγονές να εκραγεί– αλλά η αδυναμία στο κέντρο της άμυνας. Μία αδυναμία που υπερκαλύπτεται, όταν κάποιος κοιτάξει τη μεσαία τους γραμμή που συγκεντρώνει τόσο πολύ ταλέντο. Τσάβι, Φάμπρεγκας, Ινιέστα, Σένα, Σίλβα, Τσάβι Αλόνσο, Τσάβι Ερνάντεζ. Μία μεσαία γραμμή, στην οποία δεν χωράει παίκτης, όπως ο Αρτέτα, ο οποίος παίζει σπουδαία μπάλα στην Εβερτον.
Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει αυτή η ομάδα να αποδώσει, σύμφωνα με τον Αραγονές, είναι να παίξει ένα ποδόσφαιρο κατοχής που οι Ισπανοί αποκαλούν «τίκι τάκα» -ένα ιδιότυπο «τσούκου τσούκου μπολ», που θα έλεγε και ο Πανούτσος. Ενα στυλ που ίσως είναι αποτελεσματικό με χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλους, αλλά μέχρις εκεί. Ο τρόπος που παίζουν είναι τόσο προβλέψιμος, που τελικά αναδεικνύεται σε νάρκη πάνω στην οποία πατάει το ταλέντο των ποδοσφαιριστών της ομάδας του Αραγονές. Ομως, η εξήγηση της διαχρονικής αποτυχίας των Ισπανών είναι μάλλον πέρα από αγωνιστικούς λόγους. Ισως έχει να κάνει με την έλλειψη μιας συγκεκριμένης αγωνιστικής φυσιογνωμίας, μια και υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές της ομάδας που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα του εξωτερικού και είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν σε διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού.

Μπορεί, εξίσου, να οφείλεται στην κυριαρχία των συλλόγων εις βάρος της εθνικής ομάδας, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λίγο-πολύ όλοι. Ενας φίλος Ισπανός, ο οποίος διδάσκει φιλολογία στη Βαρκελώνη, μου έλεγε πρόσφατα ότι η «κατάρα» των Ισπανών είναι η χαλαρή εθνική ταυτότητα που υπονομεύεται από τις αυτονομιστικές τάσεις πολλών περιοχών, γεγονός που δυσκολεύει τη συνεργασία σε πολλούς τομείς. Και το ποδόσφαιρο είναι ένας από αυτούς. «Ναι, αλλά τους Ολυμπιακούς του 1992 τους καταφέρατε μία χαρά», του είπα. «Τους Ολυμπιακούς του '92 τους έκαναν οι Καταλανοί, γι’ αυτό», μου απάντησε.

Το ποδόσφαιρο της γαλέρας
Είναι από τις σπουδαιότερες πρωτοβουλίες γύρω από το ποδόσφαιρο, η οποία έχει τη σφραγίδα του περιοδικού «ΓΑΛΕΡΑ». Η πρωτοβουλία αφορά την υποστήριξη, τον καταρτισμό και την προετοιμασία της ελληνικής ομάδας Αστέγων, η οποία θα πάρει μέρος στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστέγων την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη στη Μελβούρνη. Η ελληνική ομάδα απαρτίζεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, οι οποίοι σε κάποια φάση της ζωής τους πέρασαν στο περιθώριο της κοινωνίας. Αστεγοι, πρώην εξαρτημένοι, πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, μια φορά την εβδομάδα δίνουν το «παρών» στο ιδιαιτέρως φιλόξενο γήπεδο, το οποίο –με τη προσωπική διαμεσολάβηση του δημάρχου Πειραιά, κ. Παναγιώτη Φασούλα– διαθέτει για τις ανάγκες της ομάδας ο Ολυμπιακός. Υπενθυμίζεται ότι στην περσινή, πρώτη της συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων της Κοπεγχάγης, η ελληνική ομάδα κέρδισε και έχασε ποδοσφαιρικές μάχες, αλλά κατέκτησε το πιο πολύτιμο τρόπαιο: το Παγκόσμιο Κύπελλο Fair Play! Στην πρωτοβουλία του περιοδικού «ΓΑΛΕΡΑ» να αναδειχθούν τα κοινωνικά προβλήματα, να σπάσει η σιωπή και να πέσουν τα τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού εις βάρος συνανθρώπων μας συμμετέχουν πολλοί φίλοι και φορείς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x