Προολυμπιακό τουρνουά 2008

«Στρατιώτης» Γιαννάκης

Πιστός υπηρέτης της Εθνικής ομάδας δηλώνει ο Παναγιώτης Γιαννάκης στη «SportDay» αφήνοντας ανοικτά τα πάντα για το μέλλον του στον πάγκο της επίσημης αγαπημένης μετά το φετινό καλοκαίρι και ρίχνοντας το μπαλάκι στην ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης. «Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν στην Εθνική. Η ζωή προχωρεί και συνεχίζεται. Κανείς δεν έχει μόνιμη θέση. Είμαι εδώ για να υπηρετώ την Εθνική από οποιοδήποτε πόστο και θέλω να συνεχίσω να το κάνω», δήλωσε ο «δράκος». Όσο για τον Ολυμπιακό, ανέφερε: «Δουλεύουμε πολύ σωστά. Νομίζω ότι η ομάδα θα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και θα παίξει πολύ καλό μπάσκετ. Δεν χτίζουμε ομάδα για μία σεζόν, αλλά για πολλά χρόνια».

Πιστός υπηρέτης της Εθνικής ομάδας δηλώνει ο Παναγιώτης Γιαννάκης στη «SportDay» αφήνοντας ανοικτά τα πάντα για το μέλλον του στον πάγκο της επίσημης αγαπημένης μετά το φετινό καλοκαίρι και ρίχνοντας το μπαλάκι στην ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης.

«Από πέρυσι στην Ισπανία το έχω πει. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν στην Εθνική. Η ζωή προχωρεί και συνεχίζεται. Κανείς δεν έχει μόνιμη θέση. Όλοι μπορούν να προσφέρουν, ο καθένας μπορεί να βάζει ιδέες. Αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, θα το κάνω. Πάντα το έκανα. Είμαι εδώ για να υπηρετώ την Εθνική από οποιοδήποτε πόστο. Είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής. Και θέλω να συνεχίσω να το κάνω. Αν μπορώ να βοηθήσω, θα το κάνω ακόμα κι αν είμαι απέξω. Από το 1974 που βρέθηκα για πρώτη φορά στην Εθνική μέχρι και σήμερα, είμαι εδώ και προσπαθώ να βοηθώ. Ο,τι μου ζητείται έχω όλη την καλή διάθεση να το κάνω. Η θέση στην Εθνική δεν είναι κάτι που σου χαρίζεται, ούτε σου προσφέρεται τιμής ένεκεν. Έμαθα να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο και να δίνω τα πάντα για την Εθνική. Όταν, λοιπόν, σου δίνεται αυτή η ευκαιρία, πρέπει να ανταποκρίνεσαι», δήλωσε ο «δράκος».

Πώς όμως αντιμετωπίζει ο ίδιος το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχει επικριθεί λόγω της παράλληλης… εργασίας του στην Εθνική ομάδα και τον Ολυμπιακό; «Οι φανατικοί άνθρωποι πάντα υπερβάλλουν για να έχουν ειδήσεις. Θέλουν να δημιουργούν θέματα για να πηγαίνουν τα πράγματα εκεί που τους ταιριάζει. Όλα αυτά εκδηλώνονται με πιεστικό τρόπο, με σκοπό να επιβάλλουν την άποψή τους με το ζόρι. Κι επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να δημιουργήσουν ειδήσεις, προκαλούν θόρυβο δίχως να υπάρχει λόγος. Βέβαια, ξεχνούν ότι την επιλογή δεν την κάνω εγώ. Προσωπικά, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα και να ανταποκριθώ στον ρόλο μου. Για μένα δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Υπήρξα παίκτης μεγάλης ομάδας και παράλληλα μέλος της Εθνικής. Το ίδιο ισχύει, λοιπόν, και τώρα. Έχω την ευκαιρία να εκπροσωπώ την πατρίδα μου, τώρα είμαι στη θέση του προπονητή, αφού αποτελώ επιλογή των ανθρώπων που διοικούν».

Όσο για το πόσο δύσκολο είναι να συνεργάζεται με παίκτες που μέχρι πριν ένα μήνα ήταν αντίπαλος, απαντά: «Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα. Ένας συμπαίκτης στην ίδια ομάδα μπορεί να είναι αντίπαλος στην προπόνηση. Ο ίδιος ο προπονητής μιας ομάδας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δικό του αθλητή, αν αυτός ο αθλητής σκέφτεται περίεργα για το πώς ο προπονητής ασχολείται ή όχι μαζί του. Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι καταστάσεις και να κάνεις το καλύτερο για την ομάδα».

Μιλώντας για το Προολυμπιακό Τουρνουά που αρχίζει τη Δευτέρα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης κατέστησε σαφές πως η πρόκριση στο Πεκίνο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό. Όποιος το πιστεύει δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο παγκόσμιο μπάσκετ. Το επίπεδο του αθλήματος ανεβαίνει συνέχεια και μπορούν να βρεθούν πολλές ομάδες ικανές να παίξουν καλό μπάσκετ και να δημιουργήσουν προβλήματα».

Για τις αλλαγές που υπάρχουν πέρα από πρόσωπα στην Εθνική, ο ομοσπονδιακός τεχνικός ανέφερε: «Ο τρόπος σκέψης δεν αλλάζει. Είναι, βέβαια, φυσιολογικό όταν δεν υπάρχουν στο ρόστερ τέσσερις παίκτες που έπαιζαν σχεδόν 70 με 80 λεπτά σε κάθε ματς να εμφανίζεται κάτι διαφορετικό. Πρόκειται για παιδιά που ήταν μαζί τα τέσσερα τελευταία καλοκαίρια, από το 2004 και μετά, και είναι λογικό να δημιουργείται κάτι καινούργιο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η φιλοσοφία και ο τρόπος σκέψης δεν αλλάζουν. Όλοι μαζί εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με στόχο να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Από τα πρώτα δείγματα της ανανεωμένης Εθνικής φαίνεται πως έχει ανεβάσει ταχύτητα. «Πρέπει να παίξουμε πιο γρήγορα. Τι σημαίνει αυτό; Οχι να τρέχουμε συνεχώς και να είμαστε βιαστικοί. Έχω ξαναμιλήσει για ταχύτητα, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε γρήγοροι στις αντιδράσεις μας, στη σκέψη και στην εκτέλεση όσων έχουμε δουλέψει. Δίχως, βέβαια, να χάνουμε τον έλεγχο και να βιαζόμαστε. Δεν είναι θέμα περισσότερων επιθέσεων. Είναι θέμα ταχύτητας στην κίνηση. Συν τοις άλλοις, πρέπει να ξέρεις πότε να τρέχεις και πότε να σταματάς. Το βασικό είναι να ισορροπείς».

Κλείνοντας ο Παναγιώτης Γιαννάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση του Ολυμπιακού και τη συνεργασία με τη διοίκηση της ομάδας. «Όλα είναι καλά. Δουλεύουμε πολύ σωστά. Έχουν γίνει καλές επιλογές και νομίζω ότι η ομάδα θα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και θα παίξει πολύ καλό μπάσκετ. Και δεν χτίζουμε ομάδα για μία σεζόν, αλλά για πολλά χρόνια. Οι πρόεδροι αγαπούν την ομάδα, κάνουν τα πάντα γι' αυτήν και τα όνειρά τους για τον Ολυμπιακό δεν έχουν όρια. Χρειάζεται υπομονή για να δημιουργηθεί κάτι πολύ μεγάλο. Έχουν μπει οι βάσεις, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι προσφέρουν τα πάντα ώστε ο Ολυμπιακός να μείνει για πολλά χρόνια ψηλά. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα πραγματικά σπουδαίο ρόστερ, με παιδιά ικανά να παίξουν πολύ καλό μπάσκετ».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x