Τα «φώτα της Δημοσιότητας» στράφηκαν και πάλι, για δεύτερη φορά, σε μικρό χρονικό διάστημα, στο Πεκίνο. Με σύνθημα «Δύο Αγώνες με την ίδια μεγαλοπρέπεια», ξεκίνησε η γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι Κινέζοι διοργανωτές για την τελετή έναρξης των 13ων Παραολυμπιακών Αγώνων. Το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, η «Φωλιά του Πουλιού» έλαμψε πάλι, χάρη στα αμέτρητα βεγγαλικά, ενώ γέμισε με 91 χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι πήγαν για να παρακολουθήσουν ακόμα μία τελετή, που έλαβε χώρα στην Κίνα, μέσα σε λίγες μόλις μέρες. Όλα αυτά έγιναν παρουσία του προέδρου της Κίνας, Χου Τζιντάο και του προέδρου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) Φίλιπ Κρέιβεν, ενώ παρέλασαν 4.000 αθλητές από 48 χώρες.

Ο συμβολισμός δέσποζε και πάλι στην τελετή έναρξης. Τα αμέτρητα βεγγαλικά έδιναν την αίσθηση πως πάνω από τους θεατές βρισκόταν το σύμπαν, δημιουργώντας, έτσι, ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Άλλα, πάλι, σχημάτιζαν το έμβλημα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Από την άλλη πλευρά, μέσα στο γήπεδο, υπήρχαν και πάλι αρκετοί σχηματισμοί, που συνέθεταν χιλιάδες κομπάρσοι.

Όσον αφορά τις δηλώσεις, ο Χου Τζιντάο, πρόεδρος της Κίνας, τόνισε πως στόχος είναι η διοργάνωση Αγώνων, υψηλού επιπέδου, ενώ ο Φιλίπ Κρέιβεν, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, επεσήμανε πως όλοι οι προηγούμενοι Αγώνες ήταν φανταστικοί και δεν ήθελε να μπει στη διαδικασία να τους συγκρίνει με αυτούς του Πεκίνου.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις των δύο Προέδρων:

Χου Τζιντάο (Πρόεδρος της Κίνας): «Είχαμε θέσει το στόχο των δύο Αγώνων με την ίδια μεγαλοπρέπεια και οδηγό μας είχαμε τις έννοιες της υπέρβασης των ορίων, της ένταξης και της ισότητας. Είμαι σίγουρος πως με την υποστήριξη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και όλο τον κόσμο, θα διοργανώσουμε Παραολυμπιακούς Αγώνες υψηλού επιπέδου με σαφή μηνύματα».

Φιλίπ Κρέιβεν (Πρόεδρος Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής): «Η οργάνωση των Αγώνων είναι τέλεια, που σημαίνει πως αυτοί οι Αγώνες θα είναι φανταστικοί. Δεν προτίθεμαι, όμως να κάνω σύγκριση με τη διοργάνωση άλλων Παραολυμπιακών Αγώνων, ούτε σήμερα για την τελετή έναρξης ούτε και στο τέλος επειδή όλοι οι προηγούμενοι Αγώνες υπήρξαν επίσης φανταστικοί».

* Μερικά χρήσιμα στοιχεία για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο:

- Τρεις ώρες κράτησε η τελετή έναρξης.
- Το παρόν έδωσαν τόσο ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ, όσο και ο ομόλογος του, του Ιράν, Μαχμουντί Αχμαντινετζάντ.
- Τα εισιτήρια των αγώνων, που θα διεξαχθούν στη «Φωλιά του Πουλιού» και στο κολυμβητήριο «Water Cube», έχουν, ήδη, πουληθεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Αντίστοιχα, στα υπόλοιπα αθλήματα, πολλά από αυτά, δεν έχουν, καν, διατεθεί στον κόσμο.
- Στα γήπεδα, όπου δεν αναμένεται να βρεθεί πολύς κόσμος, οι διοργανωτές έχουν δεσμευτεί πως θα υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα επευφημούν τους αθλητές, με σκοπό τη δημιουργία ατμόσφαιρας.
- Τουλάχιστον, 400 χιλιάδες εθελοντές και 178 χιλιάδες υπεύθυνοι εγκαταστάσεων θα απασχοληθούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ενώ 100 χιλιάδες αστυνομικοί θα φροντίσουν για την ασφάλεια των παρευρισκομένων.
- Η Κινεζική κυβέρνηση προέβη σε περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων στο Πεκίνο, για να μην υπάρχει συμφόρηση στους δρόμους, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ενώ επέβαλε στις βιομηχανίες και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, να λειτουργούν με μειωμένο ρυθμό.
- Στην Κίνα υπάρχουν καταγεγραμμένοι 83 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρία, δηλαδή, πάνω από το 6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Επιμέλεια: Σπύρος Μιγαδάκης

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ