H κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για να λύσει τα προβλήματα του ντόπινγκ και της βίας στα γήπεδα και τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, κάνει μια τρύπα στο νερό. Και όλα αυτά διότι δεν έχει ξεκάθαρες απόψεις πάνω στα ζητήματα του αθλητισμού, ούτε φυσικά και το θάρρος να σπάσει αυγά.

Εκείνο που φάνηκε να την απασχολεί περισσότερο κι απ' τα δύο τεράστια ζητήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον ελληνικό αθλητισμό ήταν το πώς θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις ομοσπονδίες που δεν θεωρούνται φιλικές προς αυτήν ή ακόμα και πώς θα έστελνε σε αναγκαστική σύνταξη διοικητικά συμβούλια και παράγοντες που της κάθονται στον λαιμό.

Εμπνευστής όλων αυτών, ο υφυπουργός Γιάννης Ιωαννίδης, που είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις του και την περιφρόνηση που τον διακατέχει για την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο του αθλητικού κινήματος, το οποίο προσπάθησε να πλήξει τη μία με το πλαφόν των δύο τετραετιών και την άλλη με κάτι κακής εμπνεύσεως κόλπα στον τρόπο διεξαγωγής των ψηφοφοριών για την ανάδειξη διοικητικών συμβουλίων.

Τελικά απέναντι στη σθεναρή αντίσταση του εκπροσώπου των ομοσπονδιών, Δ. Διαθεσόπουλου, και μετά το ξεκάθαρο μήνυμα του Ρογκ από τη Λωζάννη, αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να μην έχει μπλεξίματα. Ετσι, την πλήρωσε μόνο η Φίλιππος Ενωση Ελλάδος, τη διοίκηση της οποίας είχε φροντίσει εκ των προτέρων να κάνει υποχείριό του, έτσι ώστε να μην αντιδράσει στα σχέδιά του, τα οποία θα ζήλευε ακόμα κι ο Ασλανίδης.

Τα όσα προώθησε χωρίς αντίσταση ο Ιωαννίδης σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τον ρόλο της Φιλίππου Ενώσεως από τη μία δείχνουν βεβαίως τις ολοκληρωτικές αντιλήψεις του ανδρός, αλλά από την άλλη, κακά τα ψέματα, γελοιοποιούν τόσο τον ίδιο όσο και τον προϊστάμενό του, τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπη, ο οποίος, χωρίς να το καταλάβει ίσως, θα βρεθεί πολύ σύντομα μπλεγμένος ανάμεσα σε κοπριές αλόγων, κομπιναδόρους που ρεγουλάρουν τις κούρσες και ντοπαριστές που κάνουν τ' άλογα να πετάνε! Ποιος, παρακαλώ; Ο Μισέλ, με τη γαλατική ευγένεια και φινέτσα!

Αντιλαμβάνομαι ότι για το ευρύ κοινό μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκτρωματικές παρεμβάσεις του Ιωαννίδη στον ιππόδρομο, αλλά ως βαθύτατα αντιδημοκρατικό δείγμα γραφής από έναν άνθρωπο του αθλητισμού που έφτασε στη θέση του υφυπουργού νομίζω ότι έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Για να ξέρουμε, δηλαδή, με ποιον έχουμε να κάνουμε...

Η εγγραφή νέων μελών της Φιλίππου Ενώσεως γίνεται μέχρι σήμερα από τη γενική συνέλευση και κάθε υποψήφιος για να γίνει μέλος πρέπει να συγκεντρώσει την προτίμηση των 2/3 των παρόντων μελών, πράγμα που, όπως πολλάκις έχει αποδειχθεί, δεν είναι καθόλου εύκολο. Στον Ιωαννίδη, όμως, δεν αρκεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων για την εγγραφή των νέων μελών. Πρέπει να δώσει και ο υπουργός τη συγκατάθεσή του, διαφορετικά οι υποψήφιοι μένουν στα κρύα του λουτρού!

Ιδού, λοιπόν, αντιγράφοντας από το σχετικό άρθρο: «Τα τακτικά μέλη ορίζονται από πρόσωπα τα οποία ως εκ του κύρους, των γνώσεων και της εμπειρίας τους δύνανται να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών της Ενώσεως. Η επιλογή γίνεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού έπειτα από πρόταση της γενικής συνέλευσης των μελών αυτής, της σχετικής απόφασης λαμβανομένης διά πλειοψηφίας των δύο τρίτων (2/3) των παρόντων μελών».

Συμπέρασμα: ο κυρίαρχος ρόλος της γενικής συνέλευσης καταργείται. Η βούληση των μελών της αποκτά γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς τον υπουργό-αυτοκράτορα, ο οποίος αποφασίζει και διατάσσει! Με ποια κριτήρια, παρακαλώ; Δεν αναφέρονται. Που σημαίνει ότι ο υπουργός θα μπορεί να απορρίψει κάποιον επειδή δεν θα του αρέσει η φάτσα του. Ή διότι δεν θα ανήκει σε κόμμα που κυβερνάει... τόσο δημοκρατικά!

Τα τακτικά μέλη της ΦΕΕ είναι σήμερα 61 και δεν μπορούν να υπερβούν τα 70. Ο Ιωαννίδης, όμως, τα κάνει 80 και τα 19 μέλη που απαιτούνται για τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού δεν θα περάσουν από τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης, αλλά θα διοριστούν από τον υπουργό Πολιτισμού μετά τη σύμφωνη γνώμη του ευνουχισμένου Δ.Σ. της Φιλίππου Ενώσεως.

Για να είμαστε, πάντως, δίκαιοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο σημείο αυτό ο Ιωαννίδης δεν πρωτοτυπεί, διότι με τον ίδιο τρόπο είχε γράψει μεγάλο αριθμό μελών το 1996 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας. Με τη διαφορά ότι από τους 26 που γράφτηκαν τότε μόνο οι 6 ήταν με το ΠΑΣΟΚ!

Μέχρι πρόσφατα οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Φιλίππου Ενώσεως τελούσαν υπό την τυπική έγκριση του υφυπουργού Αθλητισμού. Κανένας υφυπουργός δεν είχε διανοηθεί να μην εγκρίνει κάποια απόφαση. Εξαίρεση αποτελούσε ο Ιωαννίδης, ο οποίος ανέπεμψε δύο αποφάσεις. Μάλιστα, η μία, για την οποία δεν είχε δικαίωμα μη έγκρισης, αφορούσε την παραίτηση του Δ.Σ. και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης με σκοπό τις εκλογές!

Με τον νέο νόμο, λοιπόν, ο υφυπουργός κατοχυρώνει το δικαίωμά του να παρεμβαίνει σε όλων των ειδών τις αποφάσεις, όχι μόνο του Δ.Σ. της ΦΕΕ, αλλά και των επιτροπών ελέγχου, δηλαδή των ελλανοδικών και της Επιτροπής Ιπποδρομιών!

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Μα ότι ο Ιωαννίδης θα ασχολείται με το αν ο τάδε αναβάτης «κράτησε» ή όχι ένα άλογο, αν ο δείνα προπονητής έδωσε ή όχι σωστές εντολές για να διακριθεί το άλογό του, αν θα πρέπει να τιμωρηθεί και με ποια ποινή κάποιος ιδιοκτήτης και πάει λέγοντας...

Και πού έμαθε από άλογα ο «ξανθός»; Σιγά το δύσκολο, αυτός απ' όλα ξέρει. Αλλά ακόμα κι αν δεν ξέρει από άλογα, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι από τους εμπλεκόμενους είναι στις γαλάζιες κλαδικές και ποιοι όχι. Και ανάλογα θα αποφασίζει... Αλλωστε, υπάρχει τρανταχτό παράδειγμα, με ιδιοκτήτη-μέλος της Ν.Δ. που τιμωρήθηκε με ομόφωνη (9-0) απόφαση της ΦΕΕ, και αυτός, δηλαδή ο «ξανθός», ύστερα από τέσσερις μέρες απαίτησε την αναστολή της ποινής!

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς τι έχει να γίνει... Θα ντοπάρει προπονητής κάποιο άλογο και δεν θα ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους κώδικες, αλλά η θέληση του Ιωαννίδη. Αν ο προπονητής είναι κομματόσκυλο, θα τη βγάζει φθηνά ή και καθαρή ακόμα! Αν, όμως, είναι από την άλλη μεριά, τότε φίδι που τον έφαγε! Μέχρι και φυλακή θα τον στείλει ο αδέκαστος υφυπουργός-δικαστής!

Εκτός από δικαστής, όμως, ο Ιωαννίδης θα είναι και υπεύθυνος του προγράμματος των ιπποδρομιών. Θα αποφασίζει, δηλαδή, ως επικεφαλής τριμελούς επιτροπής, αν σε μια κούρσα θα τρέξουν άλογα τεσσάρων ή πέντε ετών και αν η απόσταση θα είναι χίλια ή δύο χιλιάδες μέτρα. Και πάνω στη φούρια του δεν αποκλείεται να αποφασίσει εκ των προτέρων και ποιος θα είναι ο νικητής!

Για να μην έχει, πάντως, παράπονο ο προϊστάμενός του και υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης, του παραχώρησε άλλες, σοβαρότερες αρμοδιότητες, που έχουν να κάνουν με τους κώδικες ιπποδρομιών και τους κανόνες, έτσι ώστε στη Φίλιππο Ενωση, που είναι ο κατά νόμον υπεύθυνος φορέας για την ομαλή διεξαγωγή των ιπποδρομιών και τον έλεγχό τους -με σκοπό την προστασία του στοιχηματίζοντος κοινού- να μην απομείνει καμία δικαιοδοσία, καμία αρμοδιότητα...

Εκείνο που δεν καταλαβαίνει ο νέος Ασλανίδης του ιπποδρόμου είναι ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί στις ιπποδρομίες θα γίνεται κρατικός τζόγος υπό τον έλεγχο του κράτους! Δηλαδή Γιάννης θα κερνάει και Γιάννης θα πίνει, αν βέβαια οι επαγγελματικές τάξεις, που είναι ανάστατες, δεχθούν να είναι στο έλεος ενός άσχετου που νομίζει ότι τα ξέρει όλα.

Φυσικά, όλα αυτά έχουν κάποιον ορίζοντα, που δεν είναι άλλος από την ιδιωτικοποίηση του Ιπποδρόμου Μαρκοπούλου. Οι παρακάτω 23 λέξεις του νομοσχεδίου αποκαλύπτουν ποιες είναι οι προθέσεις: «Για την έκδοση των πάσης φύσεως αδειών που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, ως Ολυμπιακό Συγκρότημα θεωρείται και ο νέος Ιππόδρομος Αθηνών στο Μαρκόπουλο».

Ολυμπιακό ακίνητο, λοιπόν, ο ιππόδρομος, που κόστισε 250 εκατ. ευρώ. Για να κάνουν τη δουλειά τους τα αρπακτικά που καιροφυλακτούν! Και επειδή όταν ο υποψήφιος επενδυτής δεν θα έχει να υπακούσει σε κανόνες, κώδικες και δεσμεύσεις το πακέτο της ιδιωτικοποίησης γίνεται πιο ελκυστικό, πάρ' την κάτω τη Φίλιππο Ενωση, για να μην προκαλεί καμιά ανησυχία στα παιδιά που θα βάλουν τα λεφτά τους!

ΥΓ.: Πριν από δύο εβδομάδες είχα γράψει στην πλάκα ότι αν προκύψει θέμα διαδοχής του Γιαννάκη στην Εθνική μπάσκετ, υπάρχει και ο «ξανθός», που θα είναι, μάλιστα, φοβερός ως υπουργός-προπονητής! Ε, λοιπόν, ο Ιωαννίδης «τσίμπησε» και ετοιμάζεται, εκτός από τον ιππόδρομο, να σώσει και την Εθνική μπάσκετ.

Ετσι, για να καταλάβετε ποιος κυβερνάει τον αθλητισμό...