Γιώργος Χελάκης

Προηγούνται τα συστήματα και ακολουθεί το ροτέισον

SportDay

Ως κόουτς έχω κι εγώ μια ισχυρή δόση ματαιοδοξίας. Μ' αρέσει οι επιλογές μου να γίνονται αντικείμενο αναλύσεων και διαπιστώσεων, που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Από την εμπειρία μου ξέρω καλά ότι ο Ρεχάγκελ ενδιαφέρεται να μη βρεθεί συντάκτης που θα πετύχει την ενδεκάδα της Εθνικής.

Ετσι, μπορώ βάσιμα να υπολογίσω ότι κάπως έτσι το σκέφτονται ο Βαλβέρδε και ο Τεν Κάτε.

Το ροτέισον –χωρίς να έχει ακριβή επίγνωση του όρου– το έκανε πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Λάκης Πετρόπουλος. Με τη διαφορά ότι επρόκειτο για τον Ολυμπιακό των είκοσι τριών διεθνών που είχε μαζέψει ο Νίκος Γουλανδρής.

Σε κάθε τακτική υπάρχουν όρια. Στην εφαρμογή του ροτέισον τα καθορίζουν ο αριθμός των παικτών που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, οι φυσικές δυνάμεις τους, που μετρώνται πια με τρόπο επιστημονικό, και η αγωνιστική κατάστασή τους. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι εξαιρετικό φαγητό, αρκεί να το πετύχει ο μάγειρας. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να γνωρίζει την ποιότητα των υλικών του. Το ροτέισον για το ροτέισον είναι υπερβολή, διότι φτάνει να αγνοεί τις παραπάνω παραμέτρους και προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Συγκεκριμένα: πρώτα φροντίζεις οι παίκτες σου να αφομοιώσουν τα συστήματα και τις τακτικές που τους διδάσκεις. Στη συνέχεια αξιολογείς ποιοι είναι είναι αυτοί που προσαρμόζονται με ταχύτητα στις... διδαχές σου ώστε να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους στην εκμάθηση. Τότε επιχειρείς το ροτέισον, έχοντας εξασφαλίσει ότι η αγωνιστική εικόνα της ομάδας δεν θα μεταβληθεί αισθητά εξαιτίας της αλλαγής των προσώπων.

Στις περιπτώσεις του εκτεταμένου ροτέισον, που εφαρμόζουν οι Τεν Κάτε και Βαλβέρδε, οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν φαίνεται να ισχύουν. Γι' αυτό και κανείς δεν μπορεί να παρατηρήσει με σαφήνεια ένα συγκεκριμένο ή κάποια συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης του παιχνιδιού σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Παρ' όλα αυτά, όμως, εγώ παραμένω στην ομάδα του NovaΣΠΟΡ FΜ κοουτσάροντας των Κωσταβάρα και τον Μαλισιώβα, ενώ ο Βαλβέρδε με τον Τεν Κάτε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x