Γιώργος Χελάκης

Ελλειψη εμπιστοσύνης

SportDay

Οποιος παρακολούθησε χθες το βράδυ το δελτίο ειδήσεων του ΜEGA οδηγήθηκε στο εξής συμπέρασμα: το «κραχ» στην οικονομία των ΗΠΑ είναι δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστεί, διότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Δηλαδή, παρά τις ενέσεις ρευστότητας που κάνει η κυβέρνηση στις ιδιωτικές τράπεζες, τα χρηματιστήρια κατρακυλούν μια και κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, διότι αύριο - μεθαύριο ίσως αφορά και τη δική μας καθημερινότητα εδώ στην Ελλάδα. Επί του παρόντος, όμως, και για τις ανάγκες του παρόντος κειμένου ας κρατήσουμε μόνο την έννοια «εμπιστοσύνη». Θα κυριαρχήσει στο θέμα που εξετάζουμε και αφορά την αιφνιδιαστική πρόταση του προέδρου της ΕΠΟ να αναλάβει αρχιδιαιτητής ο Σουηδός πρώην διεθνής διαιτητής Αντερς Φρισκ.

Η πρόταση φανερώνει μια προσπάθεια να γίνει υπέρβαση της γενικευμένης γκρίνιας για τα χοντρά λάθη της διαιτησίας.

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης επιχείρησε να βγάλει από τη δίνη του κυκλώνα την πανταχόθεν βαλλόμενη ελληνική διαιτησία, προτείνοντας την άμεση αντικατάσταση του αρχιδιαιτητή Γιώργου Ψυχομάνη. Η πρόταση είχε ακουστεί και παλιότερα από την πλευρά της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ακούγεται εντυπωσιακή, αλλά δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα.

Εκείνο που απαιτείται να διορθωθεί είναι η απόδοση των διαιτητών, όχι η αξιολόγηση της απόδοσής τους από τους παρατηρητές και η ποινή από την ΚΕΔ. Θα ήταν μια λύση να σφύριζε ο Φρισκ, αλλά δεν πρόκειται γι' αυτό.

Την ώρα που ο φερόμενος ως αρχιτέκτονας της Παράγκας βολοδέρνει ανάμεσα στη Β' και τη Γ' Κατηγορία, αδύναμος να βοηθήσει τις «δικές του» ομάδες, το «άρωμα» εκείνης της εποχής εξακολουθεί να «ευωδιάζει» στις μύτες των προβεβλημένων παραγόντων των ΠΑΕ. Ετσι, πίσω από κάθε φαλτσοσφύριγμα του διαιτητή ανακαλύπτονται άνομες προθέσεις του ενός εναντίον του άλλου. Εύκολος όσο και δικαιολογημένος στόχος η ΕΠΟ, η οποία κρατά υπό τον έλεγχό της τη διαιτησία του κορυφαίου επαγγελματικού πρωταθλήματος.

Αν η ΕΠΟ έβαζε ένα φιόγκο στη διαιτησία και την έστελνε δώρο στη Σούπερ Λίγκα, ένα μέρος της καχυποψίας θα πήγαινε περίπατο.

Τότε θα δικαιωνόταν απολύτως η ρήση του πολύπειρου Βίκτωρα Μητρόπουλου, ότι η όποια συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό θα τιναζόταν στον αέρα με το σφύριγμα πέναλτι στο πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι. Στον μαγικό χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όλοι μιλούν για διαιτησία 50%-50% και όλοι εννοούν 50% υπέρ τους και 50% εις βάρος του αντιπάλου τους... Η καχυποψία είναι τόσο γενικευμένη που κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και όλοι μαζί κάνουν δίκες προθέσεων. Ακόμα κι αν ο Φρισκ είναι κάτι σαν ζεστό χρήμα για να κινηθεί η αγορά, τίποτα δεν θα γίνει, διότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Η απεμπλοκή της ΕΠΟ θα αποκάλυπτε τουλάχιστον ότι δεν αντέχεται το 50-50.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x