Γιώργος Χελάκης

Ποιες μεταγραφές; Λεφτά για πληρωμές!

SportDay

Tο ρεπορτάζ στις αθλητικές εφημερίδες ήταν γραμμένο με γλώσσα που θα ζήλευαν έμπειροι διπλωμάτες. Μας πληροφορούσε ότι οι αρχηγοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού επισκέφθηκαν στα γραφεία της ΠΑΕ τον γενικό διευθυντή, κ. Γιάννη Χρυσικόπουλο, και συζήτησαν μαζί του οικονομικά θέματα. Δεν είναι ψέματα. Ωστόσο δεν είναι και ολόκληρη η αλήθεια. Η συζήτηση δεν είχε χαρακτήρα ανασκόπησης της οικονομικής κρίσης. Επεκτάθηκε σ’ αυτό το θέμα, αλλά ξεκίνησε από αλλού. Στους αρχηγούς ανατέθηκε από τους υπόλοιπους το καθήκον να ζητήσουν επίσημη ενημέρωση για το πώς και το πότε θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές εκκρεμότητες. Ορίστε και εγώ διπλωματικά άρχισα να τα γράφω.

Στην ΠΑΕ με τα περισσότερα έσοδα από κάθε άλλη υπάρχουν καθυστερήσεις στα πριμ και στις δόσεις συμβολαίων. Οι παίκτες ανησύχησαν και έστειλαν τους αρχηγούς να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει. Η συνάντηση έγινε πάνω-κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα που έληγε η τελευταία προθεσμία πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών στον πρώην προπονητή της ομάδας Τροντ Σόλιντ.

Ο κ. Χρυσικόπουλος καθησύχασε τους αρχηγούς, διαβεβαιώνοντάς τους ότι σύντομα θα αρχίσει (τμηματικά) η καταβολή των οφειλομένων. Καθυστερήσεις στην πληρωμή έχουν συμβεί και κατά το παρελθόν στον Ολυμπιακό. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα πριμ κατάκτησης πρωταθλήματος. Ωστόσο κάθε χρονική περίοδος διαφέρει από τις προηγούμενες. Τώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εντείνονται οι ανησυχίες. Το γενικότερο περιβάλλον γύρω από τα οικονομικά του λεγόμενου επαγγελματικού αθλητισμού δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία.

Στην ΑΕΚ το οικονομικό πρόβλημα είναι ήδη κυρίαρχο. Οδηγεί σε σχέδια πώλησης με συμβολικό τίμημα, παραιτήσεις προέδρων, κάλεσμα σε επενδυτές και ΑΕΚτσήδες να αγοράσουν μετοχές, χαμηλό ως ανύπαρκτο μπάτζετ για μεταγραφές και πάει λέγοντας.

Στον Παναθηναϊκό, με την ευρεία μετοχική και οικονομική βάση, οι αρχικές σκέψεις για πολύκροτες μεταγραφές εγκαταλείφθηκαν. Σεμνά και ταπεινά θα κινηθούν οι «πράσινοι», παρά τις προσδοκίες των οπαδών και τις εξάστηλες προαναγγελίες του φίλα προσκείμενου αθλητικού Τύπου.

Χρόνια τώρα οι ΠΑΕ έχουν προσανατολιστεί στο ζην από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Φέτος αποφασίστηκε η κεντρική διαχείριση, όπως, τέλος πάντων, την αποφάσισαν.

Η συμφωνία έγινε, γνωστοποιήθηκε, αλλά... Τώρα υπάρχει ένα «αλλά» που σχετίζεται με τους λογαριασμούς των καναλιών. Προϋπολογίζοντας για τη νέα χρονιά μειωμένα διαφημιστικά έσοδα ξανασκέφτονται φωναχτά τους όρους της συμφωνίας...

Ο Γιώργος Κιντής σκέφτηκε κι αυτός φωναχτά ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να συντηρήσει συμβόλαια με μεγάλο κόστος. Τις ίδιες σκέψεις κάνουν... ψιθυριστά όλοι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Κάθε κρίση, όπου κι αν εκδηλώνεται, έχει ως πρώτο θύμα της τους εργαζόμενους κι ας μη βιαστούν ορισμένοι να μιλήσουν για τους καλά αμειβόμενους αστέρες των λεγόμενων μεγάλων ομάδων. Προχωρώντας προς τα κάτω ξεθωριάζουν αστέρια, πορτοφόλια και αμοιβές. Υπάρχουν ομάδες στη Β’ και τη Γ’ Εθνική στις οποίες οι μεροκαματιάρηδες ποδοσφαιριστές έχουν μήνες να δουν χαρά στις τσέπες τους.

Ο,τι βαφτίστηκε επαγγελματικό ποδόσφαιρο τόσα χρόνια δοκιμάζεται σοβαρά στις μέρες μας και θα δοκιμαστεί σοβαρότερα τους επόμενους μήνες.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξανασυζητήσουμε τι είναι και τι αντιπροσωπεύει ο επαγγελματικός αθλητισμός και ειδικά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη χώρα μας;

Μια ιστορική ανακοίνωση!

Aν ο Μιχάλης Τροχανάς εξακολουθεί να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα έχει σκάσει από το κακό του. Οταν ο ίδιος εξέδιδε ανακοινώσεις τον καιρό της παντοκρατορίας του στην ΑΕΚ, με τις οποίες έκανε εμμέσως υποδείξεις στους προπονητές, όλοι έπεφταν πάνω του να τον φάνε. Χρόνια μετά το κάνουν από κοινού Βαρδινογιάννης - Βγενόπουλος και δεν τρέχει κάστανο...

Η ανακοίνωση των ισχυρών ανδρών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα περάσει στην ιστορία. Το πνεύμα της οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει συγγραφέα τον κ. Βγενόπουλο. Αποπνέει τη φιλοσοφία του, είναι σε πλήρη αντιστοίχηση με προηγούμενες δηλώσεις του.

Στη χώρα που οι διαιτητές σαν αλεξικέραυνα τραβούν πάνω τους όλους τους κεραυνούς, η ανακοίνωση αδειάζει τον προπονητή επειδή παρότρυνε τους παίκτες να διαμαρτύρονται στους διαιτητές όταν θεωρούν ότι αδικούνται από τα σφυρίγματα.

Μέχρι εδώ θα μπορούσε απλώς να γίνει λόγος για άδειασμα του προπονητή. Ετσι, όμως, θα αδικείτο το πνεύμα της ανακοίνωσης. Κι αυτό διότι παρακάτω αναφέρεται με σαφήνεια ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να εκληφθούν ως ηθική αυτουργία για τα επεισόδια που προκαλούν οι οπαδοί. Σαφέστερα δεν γίνεται. Την ώρα που ο Σάββας Θεοδωρίδης βγάζει λάδι τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς που έκαναν κατάληψη στις εξέδρες του γηπέδου της Τρίπολης, οι δύο ισχυροί άνδρες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην ουσία ομολογούν ότι ποινές σαν κι αυτή που... επιβλήθηκε για τα επεισόδια των «πράσινων» οπαδών στο Αλκαζάρ είναι χάδια. Με δύο «καταπράσινες» εφημερίδες να κρέμονται το πρωί στα περίπτερα, η ανακοίνωση δεν διστάζει να υποδείξει ως ηθικούς αυτουργούς για την οπαδική καφρίλα και εμάς τους... λειτουργούς του Τύπου. Καλά μας κάνει. Μπορεί η αλήθεια να μας ενοχλεί, μπορεί η ευθύνη να μη μας βαρύνει σε ίσα μερίδια, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και δεν ωφελεί να κρυβόμαστε πίσω από τα δελτία κυκλοφορίας. Μια ειλικρινής συζήτηση ανάμεσα στις ΠΑΕ και τις αθλητικές εφημερίδες θα μπορούσε να θεραπεύσει πολλές από τις ανοικτές πληγές. Θα έστελνε στον πάγκο τούς πολλούς κατεργάρηδες και από τις δύο πλευρές. Η «SportDay» είναι πρόθυμη να καθίσει σε ένα τέτοιο τραπέζι διαλόγου.

Υπάρχει κι άλλο σημείο της ανακοίνωσης που σηκώνει συζήτηση και συνδέεται με την εισαγωγή του κειμένου. Ούτε λίγο ούτε πολύ παροτρύνεται ο Χενκ Τεν Κάτε να αξιοποιήσει όλο το «έμψυχο υλικό» της ομάδας ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την αξία του. Υποτίθεται ότι ο προπονητής μέσα από τα φιλικά παιχνίδια και τις προπονήσεις έχει βγάλει συμπεράσματα για την αξία και τη χρησιμότητα των παικτών. Γι' αυτό και τους αξιοποιεί με τον τρόπο αυτό. Οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Βγενόπουλος του ζητούν να χρησιμοποιήσει ορισμένους περισσότερο για να εξάγουν συμπεράσματα οι ίδιοι και οι οπαδοί της ομάδας. Δεκτή κάθε άλλη εξήγηση.

Εν κατακλείδι: Μια ανακοίνωση ήρθε να θέσει περισσότερα θέματα από όσα επιχείρησε να κλείσει. Οι διαβεβαιώσεις για μεταγραφές, η στήριξη στους Αντωνίου και Τεν Κάτε περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση είναι δημοσιογραφικά πιο ενδιαφέρουσα από το θέαμα που «προσφέρει» η ομάδα σε πολλά από τα παιχνίδια της...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x