Γιώργος Χελάκης

Τώρα που σουλουπώνεται η ομάδα, η ΑΕΚ ξεμένει από διοίκηση...

SportDay

Δεν θα χαράμιζα δεκάρα τσακιστή στοιχηματίζοντας ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Στέλιος Μανωλάς είναι οι καλύτεροι χαρακτήρες: πράοι, συνεργάσιμοι, υποδείγματα ευγενικής και αριστοκρατικής συμπεριφοράς. Οσοι τους έφεραν στην ΑΕΚ είχαν την υποχρέωση να γνωρίζουν περί ποίων επρόκειτο. Οσα γράφω δεν αφορούν τον Τάκη Κανελλόπουλο που πρωταγωνίστησε στην επιστροφή τους. Ο άνθρωπος ένιωσε προσβεβλημένος από τη συμπεριφορά τους κι έφυγε. Δικαίωμά του. Ωστόσο όταν προσλαμβάνεις προπονητή και τεχνικό διευθυντής, δεν προκηρύσσεις διαγωνισμό πνεύματος και ηθικής. Για άλλη δουλειά τούς παίρνεις.

Ε λοιπόν, κουτσά στραβά η δουλειά γίνεται. Φάνηκε καθαρά χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ έριξε τρία γκολ στον Πανιώνιο παίζοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο. Παρά το διοικητικό και οικονομικό ξεχαρβάλωμα, έφτασε μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό. Τώρα βλέπει καθαρά τη δεύτερη θέση και κερδίζει χρόνο. Ο Μπάγεβιτς τον χρειάζεται όσο και τις νίκες για να συνεχίσει το αγωνιστικό συμμάζεμα του ποδοσφαιρικού συνονθυλεύματος που κληρονόμησε. Κάθε καλόπιστος διαπιστώνει την αγωνιστική βελτίωση. Ο συγκεκριμένος κόουτς παραμένει μάστορας στο να βγάζει από τη μύγα ξίγκι. Κι ο Μανωλάς βοηθάει να διατηρείται η τάξη στα αποδυτήρια και στην ευρύτερη περιοχή των Θρακομακεδόνων. Πιθανότατα να υστερεί στο σκάουτινγκ, στον εντοπισμό μεταγραφικών στόχων και στην οικονομική διαπραγμάτευση. Να το δεχτούμε, αλλά η ΑΕΚ δεν έχει λεφτά για μεταγραφές. Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν στερείται των σχετικών προσόντων στην παρούσα φάση δεν υπάρχει νόημα.

Στην αρχή της χρονιάς λέγαμε ότι η ΑΕΚ ναι μεν έχει διοίκηση (υπό τον Νικολαΐδη), αλλά από ομάδα... Τώρα λέμε ότι η ΑΕΚ σουλουπώνει την ομάδα της, αλλά από διοίκηση... Κάτι πρέπει να γίνει ώστε να συγχρονιστούν στην «Ενωση». Το ξέρουν ότι το οικονομικό σχετίζεται με το αγωνιστικό. Στην περίπτωση που η ομάδα περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, το οικονομικό πρόβλημα σχεδόν απαλείφεται. Αρα είναι υποχρέωση διοικούντων, προπονητή, τεχνικού διευθυντή και παικτών να συγκλίνουν για την επίτευξη του στόχου.

Απέναντι στον Πανιώνιο φάνηκαν καθαρά τα σημάδια αγωνιστικής ανάκαμψης. Ματς-κλειδί το επόμενο με τον Ολυμπιακό. Ας αποφασίσουν οι διοικούντες. Θα βρουν τρόπο να συνεννοηθούν μεταξύ τους και με τον Μπάγεβιτς ή θα τινάξουν στον αέρα ό,τι σιγά σιγά και με κόπο πετυχαίνει η ομάδα στο γήπεδο;

Οσον αφορά το «Κλεάνθης Βικελίδης», απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να μιλήσεις για ποδόσφαιρο. Ηταν πολλοί οι καφέδες, τα κέρματα και οι κροτίδες που σημάδευαν τα κεφάλια των παικτών του ΠΑΟΚ. Δέχομαι να εκτιμηθεί θετικά η προσπάθεια του Λάμπρου Σκόρδα να ηρεμήσει τους οπαδούς της ομάδας του. Κατανοητός ο εκνευρισμός όταν καταλάβαινε ότι απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων. Φαντάζομαι ότι αργότερα, πιο ψύχραιμος, θα θυμόταν ότι όλοι αυτοί είναι σαρξ εκ της σαρκός του. Γεννήματα της εξέδρας την οποία για χρόνια ο ίδιος (μαζί με άλλους) καθοδηγούσε και η οποία τον έστειλε στην προεδρία της ΠΑΕ. Τώρα είναι αναγκασμένος να καταβάλει το τίμημα.

Αγωνιστικά, φάνηκε το σοβαρό πρόβλημα του Αρη στο τελείωμα των φάσεων. Φτιάχνει σχετικά πολλές και τελειώνει ελάχιστες. Ετσι, τι να την κάνεις τη σωστή κυκλοφορία της μπάλας, τα «ανοίγματα» στις άκρες του γηπέδου, την ανώδυνη επίδειξη τεχνικής. Το θέμα είναι τι κάνεις μόλις φτάσεις στο παραλληλόγραμμο του αντιπάλου. Σοβαρό θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι κύριοι Μαζίνιο και Ντονάτο.

Λογαριάζοντας πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο Σάντος και οι παίκτες του πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε, παρά το γεγονός ότι έπαιζε με δέκα παίκτες, και ξέφυγε ένα βαθμό από τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Τη μια ο Πάολο Γκαρσία, την άλλη ο Κονσεϊσάο, κάποια στιγμή ο Μουσλίμοβιτς. Κάτι πρέπει να κάνουν ο Ζαγοράκης και ο Σάντος.

Ελαφρυντικά

Καλώς εισέπραξε την κόκκινη κάρτα ο Κονσεϊσάο. Εχει φάει τα ευρωπαϊκά γήπεδα με το κουτάλι και έχει υποχρέωση να γνωρίζει τους κανονισμούς και να ελέγχει τα νεύρα του. Ολα τούτα θεωρητικά. Γιατί πρακτικά στα γήπεδα της Ευρώπης (πλην Τούμπας) τέτοιο χάλι δεν πρέπει να έχει αντιμετωπίσει. Μην κοροϊδευόμαστε, κινδύνευσε η σωματική του ακεραιότητα. Να το βάλουμε κι αυτό στον λογαριασμό. Το ότι θα τιμωρηθεί (και πρέπει) ο αρχηγός του ΠΑΟΚ δεν λύνει το πρόβλημα της αλητείας στα ελληνικά γήπεδα.

Μια και καλή

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τη συμπεριφορά του Γκαλέτι μέσα στο γήπεδο.

Μέχρι τώρα εκείνο που λεγόταν ήταν πως ο δεξιός χαφ-εξτρέμ διαλέγει παιχνίδια προτιμώντας τα εντός έδρας. Υπάρχει κάτι ακόμα: Ο Αργεντινός κάνει οικονομία δυνάμεων και μέσα στο παιχνίδι. Μετράει τις κούρσες του, τα «ανοίγματά» του, τις κάθε είδους καταπονήσεις του, φροντίζει να αναπαύεται κατά διαστήματα και να παίρνει προσπάθειες σε ορισμένα άλλα. Κι έτσι η παρουσία του είναι πολύτιμη, όπως φάνηκε στη φάση του γκολ. Αν ήταν σε φουλ δραστηριότητα ενενήντα λεπτά, δεν θα ήταν εδώ. Απλά πράγματα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x