Γιώργος Χελάκης

Γ' Εθνική: Kοινωνικό έγκλημα η διατήρησή της ως επαγγελματικής κατηγορίας

SportDay

O 22χρονος ποδοσφαιριστής τελειώνει την προπόνηση της Μεγάλης Τετάρτης, κάνει ντους κι ετοιμάζεται να επιστρέψει στο σπίτι του. Στα αποδυτήρια λίγο πριν είχε μιλήσει ο γενικός αρχηγός της ομάδας. Τους είπε ότι δεν είναι οι μόνοι. Οι περισσότερες ομάδες της Γ' Εθνικής έχουν τα ίδια προβλήματα. Οι παίκτες είναι «μέσα» δύο και τρεις μισθούς. Ο γενικός αρχηγός ζήτησε κατανόηση και υποσχέθηκε ότι τη Μεγάλη Πέμπτη κάποια χρήματα έναντι μισθού θα μπουν στον λογαριασμό τους για να κάνουν Πάσχα.

Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής θεωρείται επαγγελματίας. Ο ίδιος το πίστεψε υπογράφοντας το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Αγόρασε αυτοκίνητο και έχει δύο δόσεις καθυστερούμενες. Βρήκε τρόπο να πάρει κι άλλη αναβολή στράτευσης. Τώρα θέλει να φύγει για το χωριό του και δεν έχει ούτε για τις βενζίνες...

Ο αναγνώστης πιθανώς αγνοεί τέτοια περιστατικά. Τον διαβεβαιώ από προσωπική πείρα ότι είναι από τα πιο συνηθισμένα. Μπορούν να τον διαβεβαιώσουν εκατοντάδες παράγοντες από ομάδες Γ' Εθνικής. Από ομάδες Β' αλλά και του Περιφερειακού. Μπορούν από την πικρή τους πείρα να τον διαβεβαιώσουν πάρα, μα πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές που βρίσκονται ή είχαν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση.

Συμμερίζομαι τη δεινή θέση προέδρων ΠΑΕ και ΤΑΠ που βρέθηκαν και βρίσκονται σε αυτή τη θέση, να μην έχουν να πληρώσουν τους παίκτες τους τέτοιες μέρες. Να αδυνατούν, όχι να αποφεύγουν. Μα πάνω απ' όλα συμμερίζομαι τη θέση των ποδοσφαιριστών, που πείστηκαν από τις... περιστάσεις ότι είναι επαγγελματίες και σύντομα διαπίστωσαν ότι δεν έχουν ούτε για να επιστρέψουν στα σπίτια τους για το Πάσχα. Η οικονομική κρίση έκανε τα πράγματα χειρότερα, όμως δεν είναι αυτή η αιτία. Η χώρα αδυνατεί να «καταναλώσει» τόσους πολλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Η Γ' Εθνική είναι κατ' επίφαση και μόνο επαγγελματική κατηγορία.

Δημιουργεί ψευδαισθήσεις σε νέους ανθρώπους ότι μπορούν να ζήσουν από το ποδόσφαιρο. Διαλύει οικονομικά τους συλλόγους, καταστρέφει οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δημιουργεί χρεοκοπίες και φέσια στο ΙΚΑ και τις εφορίες. Είναι μια απατηλή κατάσταση που πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Οσοι είχαν τη φαεινή ιδέα να τη δημιουργήσουν (ΠΑΕ, παράγοντες) κι όσοι την ανέχθηκαν (πολιτεία) πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να την καταργήσουν. Επειδή οι πραγματικοί εχέφρονες στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι περιορισμένοι, το παρόν σημείωμα απευθύνεται στον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, λέγοντάς του ότι το θέμα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί απλώς ως αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Απαιτούνται μέτρα άμεσης παρέμβασης, όπως:

• Κατάργηση της Γ' Εθνικής ως επαγγελματικής κατηγορίας.

• Δημιουργία νέου Περιφερειακού Πρωταθλήματος με περισσότερους ομίλους για να αποκλείονται οι κοστοβόρες μετακινήσεις.

• Κατάργηση της δυνατότητας χρησιμοποίησης αλλοδαπών ποδοσφαιριστών.

• Υποχρεωτική συμμετοχή στις ενδεκάδες των ομάδων τουλάχιστον τεσσάρων ποδοσφαιριστών μέχρι είκοσι ετών.

• Πρόσληψη διαιτητών και παρατηρητών από τους πλησιέστερους νόμους, ώστε να αποφεύγονται οι υπέρογκες δαπάνες.
Τα μέτρα αυτά και πάλι δεν αποκλείουν τα φαινόμενα προέδρων-παραλήδων που βλέπουν τους συλλόγους σαν εφαλτήρια για άλλου είδους δραστηριότητες και φεύγοντας αφήνουν πίσω τους δράματα. Ωστόσο, είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ένα εν εξελίξει κοινωνικό πρόβλημα, που περιλαμβάνει:

• Απλήρωτη «επαγγελματική» εργασία.

• Οικογενειακές αναστατώσεις.

• Χρέη στο ΙΚΑ και στο Δημόσιο.

• Στρεβλό επαγγελματικό προσανατολισμό.

• Οργιώδη «βλάστηση» του παρασκηνίου (στημένα παιχνίδια ανάμεσα στις ομάδες, διατεταγμένες διαιτησίες, άκρατο παραγοντισμό, διαφθορά).
Τώρα είναι η ώρα για μια πρωτοβουλία, ώστε να μπει τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση. Μακάρι η αρχή να γίνει στην προγραμματισμένη σύσκεψη των διοικήσεων των ομάδων της Γ' Εθνικής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x