Γιώργος Χελάκης

Μεγάλος νικητής ο ΠΑΟΚ, μεγάλος ηττημένος ο ΟΦΗ

SportDay

Συνοπτικά κρίνοντας, ο υποβιβασμός του ΟΦΗ και η ανάδειξη του ΠΑΟΚ στη δεύτερη θέση και της Λάρισας στην πέμπτη είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Τέταρτο σε σειρά αξιολόγησης, η διαφορά των δέκα βαθμών που χωρίζει τον Ολυμπιακό από τον τρίτο Παναθηναϊκό. Η ανάδειξη των «ερυθρολεύκων» ως πρωταθλητών δεν μπορεί πια να καταγράφεται σαν κάτι το ξεχωριστό.

Η τελευταία αγωνιστική δεν μας έκανε σε κάτι σοφότερους. Οσα ξέραμε επιβεβαιώθηκαν πάνω-κάτω. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Στη Φυλή παρακολουθήσαμε το χρονικό μιας τυπικής διεκπεραίωσης. Στο πλαίσιό της ο Ζόραν Γέφτοβιτς έδωσε το βάπτισμα του πυρός σε νεαρούς παίκτες. Ο Γκαλέτι εκτίμησε τις προσπάθειες των συναδέλφων του να τον... βγάλουν πρώτο σκόρερ και ο Νταρμπισάιρ έδειξε ότι έχει την πάστα του σέντερ φορ.

Ουσιαστικός νικητής της κανονικής διάρκειας στη Σούπερ Λίγκα πρέπει να ανακηρυχθεί ο ΠΑΟΚ του Θοδωρή Ζαγοράκη, του Ζήση Βρύζα και του Φερνάντο Σάντος. Οι τρεις τους «βαρύνονται» για τη μεγάλη επιτυχία να αφήσουν πίσω τους ΠΑΟ και ΑΕΚ. Το φετινό πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ εντοπίζεται στην ικανότητά του να μη σπαταλά βαθμούς μέσα κι έξω από την Τούμπα παίζοντας με θεωρητικά ασθενέστερους αντιπάλους. Του μένει τώρα το πιο δύσκολο. Να τα καταφέρει στα ντέρμπι των πλέι οφ ώστε να μη χάσει το πλεονέκτημα του ενός βαθμού. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Και για τον Παναθηναϊκό, επίσης. Εδώ που τα λέμε, έχουν σφίξει τόσο πολύ τα γάλατα στα προκριματικά που μόνο ο Παναθηναϊκός μπορεί να φτάσει στους ομίλους, ποντάροντας σε βατούς αντιπάλους λόγω της υψηλής ευρωπαϊκής βαθμολογίας που έχει.

Μέσα στο γήπεδο η βαθμολόγηση αυτή δεν μετράει. Με την άλλη (της Σούπερ Λίγκας) είναι ένα βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ και μόλις έναν μπροστά από την ΑΕΚ. Αν δεν τα καταφέρει, η ζημιά σε επίπεδο γοήτρου αλλά και σε οικονομικό επίπεδο είναι μεγάλη. Αντε οι οπαδοί του να καταπιούν την απώλεια του πρωταθλήματος πίνοντας ένα ποτήρι νερό που περιλαμβάνει ισχυρές δόσεις από... διαιτητικά αναλγητικά.

Ενδεχόμενη απώλεια της θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν χωνεύεται με τίποτα. Βλέπετε, έχει μεσολαβήσει κι ο αποκλεισμός από τον Πανσερραϊκό κι έτσι το χάπι δεν μπορεί να χρυσωθεί με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ενώ η ΑΕΚ ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει στα πλέι οφ, εφόσον έχει πάρει το Κύπελλο, το χάπι θα έχει χρυσωθεί και με το παραπάνω. Πώς το παίρνεις, όμως, το Κύπελλο με μπάλα όπως η χθεσινή; Στην κατάσταση που είσαι αναγκαστικά ποντάρεις στη διάθεση πολλών ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού να αρχίσουν διακοπές πρόωρα. Στη Φυλή φάνηκε ότι τέτοια διάθεση υπάρχει.

Μόνη ομάδα που έχει σίγουρο ότι θα αποκομίσει κέρδη με τη συμμετοχή της στα πλέι οφ είναι η Λάρισα. Κατάφερε με το σπαθί της να πάρει την πέμπτη θέση. Λίγα πράγματα (μεταγραφές) της χρειάζονται ώστε τη νέα χρονιά να ζητήσει κάτι περισσότερο.

Η πτώση του ΟΦΗ στη Β' Εθνική έρχεται ως φυσική συνέπεια των αλλοπρόσαλλων επιλογών διοίκησης και προπονητή. Ο ΟΦΗ είχε όλο τον χρόνο μπροστά του να διορθώσει την κατάσταση στις μεταγραφές του χειμώνα. Ματζουράκης και Βατσινάς έφεραν δεκαεπτά νέους παίκτες, κάνοντας μια τρύπα στο νερό. Δέχομαι να διαγραφούν όλα τα άλλα. Γι' αυτή την καραμπινάτη αποτυχία δεν υπάρχει δικαιολογία.

Πικρό χαμόγελο

Θα έχετε παρακολουθήσει ότι ο Νταρμπισάιρ πετυχαίνει γκολ και δεν καταδέχεται να τα πανηγυρίσει. «Σκάει» απλώς ένα χαμόγελο συγκατάβασης. Φαίνεται πως το χαμόγελο πάει στον Βαλβέρδε με τη μορφή ερωτήματος «τι άλλο να κάνω για να με εμπιστευτείς;».

Τι να κάνει παραπάνω απ' όσα έκανε στη Φυλή; Μπήκε κι έβαλε μια γκολάρα, είχε και σουτ στο δοκάρι με παρόμοια ενέργεια. Στο κάτω κάτω της γραφής, όταν τον έπειθαν στην Μπλάκμπερν να ξενιτευθεί, δεν πήγαινε το μυαλό του στο ότι θα την «έβγαζε» με κάποια σκόρπια εικοσάλεπτα.

Ωραίος Τούρκος

Ο τύπος φαίνεται φιλοσοφημένος. Δεν προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του όσο από τις επιλογές του. Ηρθε στη Λάρισα, τίμησε το συμβόλαιό του κι έφυγε για να... ξαναγυρίσει. Καλύτερο και πιο ξεκούραστο μεροκάματο θα έβρισκε στην πατρίδα του. Ηρθε στη Λάρισα γιατί γουστάρει και φαίνεται στον τρόπο που παίζει. Σπάνια κλάση που δεν του την έκλεψαν τα χρόνια. Μπορεί να μην είναι μαραθωνοδρόμος, αλλά όταν το τόπι φτάνει στα πόδια του, δείχνει πόσο μερακλής είναι μαζί του. Τον φαντάζομαι ύστερα από χρόνια να πίνει τσίπουρο στη Λάρισα μαζί με φίλους που θα του θυμίζουν τα παλιά...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x