Γιώργος Χελάκης

Ο Τιμούρ «πρόλαβε» τους οπαδούς του Θρύλου με την απερισκεψία του

SportDay

Οταν ο κ. Μώραλης δήλωνε χθες το μεσημέρι ότι δεν υπάρχει όνομα νέου προπονητή έκανε το καθήκον του, όπως το κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδοντας τον επικείμενο ανασχηματισμό. Ο Τιμούρ Κετσπάγια είχε από την προηγούμενη το βράδυ συμφωνήσει σε όλα προκειμένου να αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση του Ολυμπιακού.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις οι έμπειροι επαγγελματίες κρατούν το στόμα τους κλειστό, περιμένοντας να υπογράψουν το συμβόλαιό τους. Αλλά ακόμα κι όταν αυτό συμβεί, πάλι κάθονται στα αυγά τους, περιμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Αυτούς τους βασικούς κανόνες της δουλειάς φάνηκε να αγνοεί ο Γεωργιανός κόουτς. Επίσης, φάνηκε να αγνοεί και την πραγματικότητα γύρω από τον Ολυμπιακό. Οτι, δηλαδή, οι οπαδοί της ομάδας γουστάρουν τον Βαλβέρδε κι έτσι κι αλλιώς θα δυστροπούσαν με τη λύση της συνεργασίας.

Ακόμα περισσότερο έπρεπε να γνωρίζει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο κόσμος για να... σωπάσει ζητάει από τη διοίκηση να του παρουσιάσει έναν αντικαταστάτη θεωρητικά ανώτερο ή τουλάχιστον ισότιμο του απομακρυνθέντος. Εδώ τίθεται το ερώτημα τι γνώμη έχει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Αν νόμιζε ότι για τον κόσμο του Ολυμπιακού ήταν «φλουρί κωνσταντινάτο», έκανε το μεγάλο λάθος. Ακόμα κι αν δεν του είπαν από την ΠΑΕ το αυτονόητο, δηλαδή να κάτσει στα αυγά του και να μη βγάλει τσιμουδιά, έπρεπε μόνος του να το καταλάβει. Υπάρχουν και χειρότερα.

Ακόμα κι όταν ο Γιάννης Μώραλης διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει όνομα νέου προπονητή, ο Τιμούρ συνέχιζε να επιβεβαιώνει δεξιά κι αριστερά τη συνεργασία του με τους πρωταθλητές. Ο ικανός και φιλόδοξος Τιμούρ Κετσπάγια έπαιξε κι έχασε. Δεν τον άφησε η χαρά του να κρυφτεί κι έχυσε την καρδάρα με το γάλα.

Κρίμα για τον ίδιο. Για τον Ολυμπιακό και τον Σωκράτη Κόκκαλη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι πληροφορίες είναι απολύτως διασταυρωμένες. Οσα έλεγε ο Κετσπάγια στους δημοσιογράφους δεν ήταν βγαλμένα από την κοιλιά του. Είχε πάρει τις πιο έγκυρες διαβεβαιώσεις ότι θα καθόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Η επιλογή ήταν δεδομένη. Οπως και η πρόβλεψη να γίνουν τα πάντα γνωστά μετά την επιστροφή της ομάδας από το Βιετνάμ. Η κίνηση του Μώραλη να διαψεύσει κάθε συμφωνία, επιβεβλημένη, για να μην ακουστούν μουρμούρες στη φιέστα.

Ο Κόκκαλης γνώριζε καλά ότι η επιλογή Κετσπάγια δεν ικανοποιούσε την εξέδρα. Επρεπε, λοιπόν, να την περάσει με το μαλακό και σιγά σιγά. Οι σχεδιασμοί πήγαν περίπατο γιατί ο κόουτς κελάηδησε πριν την ώρα του. Οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν και ο νεαρός Δημήτρης Θεοδωρίδης θα πάρει το αεροπλάνο για να συναντήσει άλλους προπονητές.

Επειδή, λοιπόν, θα γίνει χρήση αεροπλάνου, η λύση αναζητείται σε προπονητές της αλλοδαπής που διαθέτουν όνομα, ιστορία και κασέ μεγαλύτερα του πρώην κόουτς της Ανόρθωσης. Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε τον Βαλβέρδε και ταυτόχρονα «έχασε» τη λύση που είχε προετοιμάσει.

Ωστόσο, μια επιλογή που την πιστεύεις δεν την αποκλείεις με τόση ευκολία μέσα σε λίγες ώρες. Επειδή, όμως, μιλάμε όχι ακριβώς για τον Ολυμπιακό αλλά για τον πρόεδρό του, ο οποίος «συνομιλεί» με το μαξιλάρι του και αποφασίζει, τίποτα δεν πρέπει να φαντάζει περίεργο.

Ακόμα και η επιστροφή έπειτα από κάποιες μέρες στη λύση του Κετσπάγια. Σημασία έχει ότι ο χρόνος περνάει και ο προγραμματισμός θα είναι υπόθεση κάποιων άλλων και όχι του προπονητή. Δίκαια θα σημειώσουν οι αναγνώστες ότι αυτά είναι «ψιλά γράμματα» όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό.

Στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό δυσκολεύονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να πάρουν μια απόφαση. Στον Ολυμπιακό ο ένας και μοναδικός αλλάζει τις αποφάσεις που ο ίδιος παίρνει μέσα σε λίγα 24ωρα. Στη σημερινή φιέστα θα κυριαρχήσει η αμηχανία.

Δυσφορία για τον Βαλβέρδε που έφυγε και ανακούφιση για τον Κετσπάγια που δεν ήρθε. Τούτη η κατάσταση δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα σύνθημα, που θα μπορούσε να θεωρηθεί υβριστικό για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Γιατί όλα τα καταλαβαίνει και τα κατανοεί ο Κόκκαλης, αλλά όχι και να τον βρίσουν για έναν προπονητή.

Στα δεκατρία χρόνια της κυριαρχίας του Ολυμπιακού προπονητές ήρθαν και παρήλθαν αρκετοί. Ολοι τους αποδείχθηκαν αναλώσιμοι. Οι οπαδοί μπορεί να εκφράσουν τη δυσφορία τους για τη «μη ανανέωση» της συνεργασίας με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά μέχρις εκεί.

Επιχείρημα σοβαρό για να αντιπαρατεθούν στην απόφαση του προέδρου ή την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. δεν έχουν, γιατί τα έχασαν πριν από λίγα χρόνια. Τότε, αν και με βάση τους τίτλους πετυχημένος ήταν και ο Μπάγεβιτς, οι ίδιοι ζήτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνσή του. Σήμερα στη φιέστα θα σκάρωναν συνθήματα κατά του Τιμούρ Κετσπάγια, αλλά τους «πρόλαβε» ο κόουτς με την απερισκεψία του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x