Stoiximan Super League

«Θα προστάτευα τον εαυτό μου»

Ο Γιώργος Δώνης, σε συνέντευξή του στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6, μίλησε για το παρελθόν του στην ΑΕΚ και υποστήριξε: «Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα προστάτευα τον εαυτό μου. Οταν δεν υπάρχει ενότητα σε μια ομάδα θα βγουν πολλά προβλήματα. Ολα αυτά που έμαθα με ωριμάζουν σαν άνθρωπο και προπονητή». Ο Ελληνας τεχνικός τόνισε ότι είναι τιμή του που πέρασε από την «Ενωση», ενώ αναφερόμενος στον Ατρόμητο και στη νέα σελίδα στην καριέρα του, είπε: «Την ομάδα που δουλεύω τη θεωρώ πάντα την καλύτερη στον κόσμο. Τώρα, αυτή είναι ο Ατρόμητος».

Ο Γιώργος Δώνης, σε συνέντευξή του στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6, μίλησε για το παρελθόν του στην ΑΕΚ και υποστήριξε :«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα προστάτευα τον εαυτό μου. Οταν δεν υπάρχει ενότητα σε μια ομάδα θα βγουν πολλά προβλήματα. Ολα αυτά που έμαθα με ωριμάζουν σαν άνθρωπο και προπονητή». Ο Ελληνας τεχνικός τόνισε ότι είναι τιμή του που πέρασε από την «Ενωση», ενώ αναφερόμενος στον Ατρόμητο και στη νέα σελίδα στην καριέρα του, είπε: «Την ομάδα που δουλεύω τη θεωρώ πάντα την καλύτερη στον κόσμο. Τώρα, αυτή είναι ο Ατρόμητος».

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Γιώργος Δώνης

- Για τον Ατρόμητο

Οταν έφυγα από την ΑΕΚ ήθελα να κάνω μια καλή επιλογή. Ο Ατρόμητος πριν από δύο σεζόν βρέθηκε στη Β΄ Εθνική. Το σημαντικό είναι ότι και ο πρόεδρος δεν απογοητεύτηκε και ο κόσμος ήταν δίπλα. Στο ποδόσφαιρο όταν φας χαστούκι κινδυνεύεις να έρθουν χειρότερα. Η ομάδα επανήλθε στη Σούπερ Λιγκα. Υπήρξαν συζητήσεις και κατάλαβα ότι αυτό που θέλω είναι μια χρονιά με ηρεμία και με ανθρώπους που μπορώ να συνεργαστώ. Ο Ατρόμητος έχει κόσμο, η ομάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και να έχουμε καλή πορεία. Μέσα από τις συζητήσεις κατάλαβα ότι το κλίμα είναι καλό και γι’ αυτό πήγα εκεί. Οι συνθήκες στον Ατρόμητο είναι πάρα πολύ καλές και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο.

- Για τους στόχους του με τον Ατρόμητο

Ο στόχος ο πρώτος είναι να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα. Και ο προπονητής και η ομάδα δέχτηκαν ένα χαστούκι και οι φιλοδοξίες μας ταιριάζουν. Θέλουμε δυναμική παρουσία και όσο περνάει ο καιρός θα βλέπουμε πού θα μας οδηγήσει. Κάθε εμπειρία είναι διαφορετική. Το παρελθόν δεν σβήνει ποτέ. Μέσα από το παρελθόν πρέπει να βγάζεις τα θετικά και να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος. Την ομάδα που δουλεύω τη θεωρώ πάντα την καλύτερη στον κόσμο. Τώρα, αυτή είναι ο Ατρόμητος.

- Για τις μεταγραφές

Ηδη έχουν γίνει έξι μεταγραφές. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη την άμυνά μας. Εχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να μειώσουμε την πιθανότητα λάθους και να βγουν σωστά οι επιλογές μας. Υπάρχει καλή συνεργασία με τον πρόεδρο και τον τεχνικό διευθυντή, τον Γιάννη Αγγελόπουλο. Υπάρχει ένα καθορισμένο μπάτζετ και εκεί θα κινηθούμε. Ελπίζουμε μέχρι την αρχή της προετοιμασίας, το μεγαλύτερο κομμάτι των μεταγραφών να έχει γίνει. Αυτό είχαμε κάνει και στη Λάρισα και είχε επιτυχία. Στην ΑΕΚ ήρθαν πολλοί παίκτες στο τέλος της προετοιμασίας, με συνέπεια να μην έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

- Για τον Ηλυσιακό

Αυτό που με στεναχωρεί για τον Ηλυσιακό είναι αυτά που γίνονται με τα διοικητικά. Η ομάδα κινδυνεύει με αφανισμό. Πρέπει να βρεθεί λύση.

-Για την ΑΕΚ

Το πιο σημαντικό είναι από τα λάθη μου να μαθαίνω. Στην ΑΕΚ υπήρχε μια δύσκολη κατάσταση. Μια ομάδα για να προχωρήσει πρέπει να υπάρχει ενότητα. Στην ΑΕΚ υπήρχε διχασμός. Αυτό που προσάπτω στον εαυτό μου είναι ότι πλήρωσα την υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και δεν προστάτεψα τον εαυτό μου και τη φιλοσοφία μου. Πολλές φορές μπορείς να θέλεις παίκτες στην ομάδα και να απορρίπτονται. Ετσι έγινε και με εμένα. Ο Νικολαϊδης προσπαθούσε να τις περάσει στο Δ.Σ., αλλά τις απέρριπτε. Η ΑΕΚ είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα. Ηταν πρόκληση για εμένα. Από εκεί και πέρα, κοίταξα να ταιριάζει η φιλοσοφία μου με αυτή του προέδρου. Ταίριαζε, αλλά υπήρχε εσωτερική αντιπαλότητα. Ο πρόεδρος δεν ήταν τόσο ισχυρός. Υπήρχε και η κόντρα του Τύπου με τις επιλογές του και εγώ ήμουν μία απ’ αυτές.

Υπήρχε και πρόβλημα με τον προγραμματισμό. Ξεκίνησα με Δέλλα, Παπασταθόπουλο, Αρουαμπαρένα, Ράμος και από αρχές Αυγούστου ήρθαν Μπασινάς, Πελετιέρι, Τζεμπούρ κ.λπ. Στεκόμαστε πολλές φορές στο τι θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω. Γιατί, ας πούμε, δεν στέκονται στις δηλώσεις του Ριβάλντο που είπε ότι η προετοιμασία του Δώνη είναι αντάξια της Μίλαν! Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα προστάτευα τον εαυτό μου. Οπως έκανε ο Μπάγεβιτς, που είπε «άλλα θέλω και άλλα κάνουν».

Μετά το αποτέλεσμα με τον Πανσερραϊκό με ενημέρωσαν ότι δεν θα είμαι στην τεχνική ηγεσία.

-Για τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και το κλίμα μεταξύ τους

Οσες φορές αναφέρονται στο τι έγινε το καλοκαίρι μιλούν με καλά λόγια για την προετοιμασία. Αυτό είναι σημαντικό. Οι σχέσεις μου με τους ποδοσφαιριστές είναι πάρα πολύ καλές γιατί αυτό που μένει στο ποδόσφαιρο είναι οι σχέσεις των ανθρώπων. Εγώ θέλω να παίρνω το 100% από τους παίκτες και να είμαι κοντά τους. Διαφωνούσα όταν ήμουν παίκτης ότι πρέπει η συμπεριφορά να είναι ίδια. Δεν μπορεί να είναι ίδια, μιλάμε για διαφορετικούς χαρακτήρες. Οταν δεν υπάρχει ενότητα σε μια ομάδα θα βγουν πολλά προβλήματα. Ολα αυτά που έμαθα με ωριμάζουν σαν άνθρωπο και προπονητή. Ηταν τιμή μου που πέρασα από την ΑΕΚ, παρότι ήμουν αποτυχημένος και δεν πήρα τον χρόνο που μου άξιζε.

- Για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο

Είναι ένας από τους παίκτες που το ελληνικό ποδόσφαιρο περιμένει πολλά. Παρά το ύψος του είναι γρήγορος. Εχει πολλά προσόντα. Αν την επόμενη σεζόν καθιερωθεί στο Καμπιονάτο, θα μπορέσει να κάνει μεταγραφή σε πιο μεγάλη ομάδα.

- Για τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από την Ομόνοια

Ηταν πολύ δύσκολη στιγμή. Οπως και άλλες, όπως με τον Θρασύβουλο, που ήταν κάτι που μου συνέβη για πρώτη φορά. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη μας επηρέασε όλους.

- Για τη διχόνοια στην ΑΕΚ

Πάντα είναι εύκολο να κάνεις κριτική όταν είσαι έξω από την ομάδα. Θυμάμαι ένα ματς που παίξαμε με την Μπόλτον και νικήσαμε 1-0. Τότε ο Μανωλάς είχε γράψει για κάποιους μικρούς ότι δεν αξίζει να φοράνε τη φανέλα της ΑΕΚ. Τώρα είναι μέσα στην ομάδα και πρέπει να την προστατέψει. Είναι διαφορετικό. Αυτό που πρέπει να κάνει ο προπονητής είναι να προστατέψει τους παίκτες. Αυτό θα κάνω και στο μέλλον. Οχι τον εαυτό μου για να γίνω αρεστός σε κάποιους. Η ανετοιμότητα της ομάδας μας δυσκόλεψε πολύ για να δείξουμε αυτό που θέλουμε. Σκεφτόμουν πολλές φορές να μας βοηθήσει η τύχη στα παιχνίδια, γιατί έβλεπα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο παιχνίδι.


-Για τον Σκόκο

Η εικόνα της ΑΕΚ αδικεί της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει καλό πάσινγκ γκέιμ. Αν μπορούσαμε να έχουμε καλή κυκλοφορία και να φτάνει η μπάλα στα πόδια τους πιο γρήγορα, νομίζω ότι θα ήταν όλα πιο καλά.

- Για το πώς είδε το πρωτάθλημα

Μεγάλη έκπληξη ήταν ο ΠΑΟΚ. Δεν το περίμενε κανείς. Και η πορεία της Λάρισας. Δίκαια το πήρε ο Ολυμπιακός. Επίσης, θέλω να πω ότι ο τρόπος των πλέι οφ είναι άδικος. Θα πρέπει να γίνει με διαφορετικό τρόπο.

- Για την ιδανική ενδεκάδα

Σάχα, Βενετίδης, Τοροσίδης, Κοντρέρας, Ζουέλα, Ντουντού, Φωτάκης, Καραγκούνης, Σκόκο, Γκαλέτι, Ντιόγκο.


- Για την κούρσα και την πάσα στον Βαζέχα, στο περίφημο «διπλό» του Παναθηναϊκού επί του Αγιαξ

Είναι μία από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου. Είμαι χαρούμενος που έζησα τέτοια στιγμή που κάθε ποδοσφαιριστής θέλει. Ημουν παίκτης με χαρακτηριστικό την ταχύτητα. Εκείνη η ομάδα πίστευε πολύ και όταν πήρα την μπάλα έκανα ατομική ενέργεια. Δεν σκεφτόμουν τον αντίπαλο. Πήραμε τη νίκη, αλλά δεν μας βοήθησε να φτάσουμε στον τελικό.

Το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι να ευχαριστιέσαι τις στιγμές. Εκείνη τη χρονιά το ευχαριστηθήκαμε και είχαμε το καλό αποτέλεσμα. Τώρα ο θεσμός του Τσάμπιονς Λιγκ είναι πιο δύσκολος. Οι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν εκεί ζουν άλλα πράγματα απ’ ό,τι στο ελληνικό πρωτάθλημα.

- Γιατί δεν έφυγε νωρίτερα από την ΑΕΚ

Όταν ένας προπονητής σαν τον κ. Μπάγεβιτς, ενώ δεν του κάνουν αυτά που θέλει δεν φεύγει, πώς θα μπορούσα εγώ, ένας 39χρονος προπονητής, να φύγω. Είναι εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις.

- Για τη Λάρισα

Η κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν μεγάλη στιγμή. Αυτό που μου έμεινε περισσότερο, είναι όταν βρεθήκαμε αντίπαλοι με την Μπλάκμπερν, την Εβερτον, τη Ζενίτ. Όταν παίξαμε στο Γκούντισον Παρκ, δεν πίστευα όταν έβλεπα το «Εβερτον – Λάρισα» στο ταμπλό. Καταφέραμε αυτές τις ομάδες να τις φέρουμε σε δύσκολη θέση. Η πορεία εκείνη και η ποιότητα του ποδοσφαίρου που έπαιξε, είναι κάτι που μας ευχαρίστησε όλους.

- Αν θα γύρισε στη Λάρισα

Εχω πολλούς φίλους στη Λάρισα. Εχω ζήσει καλές στιγμές. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα έρθουν τα πράγματα. Είναι ερωτήσεις που δεν έχουν απάντηση. Ο χρόνος τα φέρνει όλα. Εξι χρόνια με τον κ. Πηλαδάκη είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Το σημαντικό είναι ότι συνδεθήκαμε συναισθηματικά και γίναμε φίλοι.

- Για το αν είναι διαφορετικός σαν προπονητής απ’ ό,τι σαν παίκτης

Εχει ένα μειονέκτημα η δουλειά του προπονητή. Η δουλειά σου εξαρτάται από άλλους. Αρα, λοιπόν, έχει το άγχος, η δουλειά που έχεις κάνει να βγει την Κυριακή στο γήπεδο. Σαν ποδοσφαιριστής έβλεπα ένα παιχνίδι όπως ο οπαδός. Ηθελα ας πούμε να δω μια καλή ενέργεια. Σαν προπονητής το βλέπω αλλιώς. Η παρουσία μου στην Αγγλία με βοήθησε πολύ να δω διαφορετικά το ποδόφαιρο. Από εκεί πήρα εφόδια για τη συνέχεια της καριέρας μου ως προπονητής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x