Γιώργος Χελάκης

Ρε κόουτς, πώς το σκέφτηκες;

SportDay

Αυτή η άμυνα δεν υπάρχει. Ταιριάζει σε ερασιτεχνικό σωματείο, με παίκτες που αφήνουν τη δουλειά τους και πηγαίνουν στο γήπεδο.

Η αστεία άμυνα οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην οδυνηρή ήττα.

Κάθε γκολ και μια χοντρή κουταμάρα των αμυντικών. Ειδικά στο τρίτο είχαμε την άψογη συνεργασία Βύντρα, Σαριέγκι και Μπιέρσμιρ. Φαίνεται πως πρόκειται για κατάρα που δεν αφήνει τον Παναθηναϊκό να ησυχάσει. Τα τραγικά σφάλματα στην άμυνα έδωσαν τη δυνατότητα στους επιθετικούς της Σπάρτα να πανηγυρίσουν τρεις φορές και να προβάλλουν τώρα ως φαβορί για την πρόκριση. Αφού τα γράψαμε για την άμυνα, ήρθε η ώρα να τα πούμε για τον Τεν Κάτε.

Η συγκεκριμένη διάταξη της άμυνας ήταν δική του επιλογή. Αυτός σκέφτηκε να πάρει έναν υψηλόσωμο (τον πιο ψηλό) σέντερ μπακ και να τον βαφτίσει δεξιό μπακ μέσα σε δύο νύχτες. Αυτός δοκίμαζε σε όλα τα φιλικά το 4-2-3-1 και ξαφνικά αποφάσισε να παίξει 4-4-2 με ρόμβο και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα κάτι σαν αριστερό χαφ. Δηλαδή, πρακτικά, με τον Σπυρόπουλο να τρέχει μόνος του για να καλύψει ολόκληρη την αριστερή πλευρά.

Ο Χόβανετς μπορεί να μην έχει καθίσει σε πάγκους όπως της Τσέλσι και της Μπαρτσελόνα αλλά έχει μάτια και βλέπει. Είδε, λοιπόν, την τρύπα και έριξε το βάρος της επίθεσής του στην πλευρά του Σπυρόπουλου. Από εκεί βγήκαν οι σέντρες για τα δύο πρώτα γκολ των Τσέχων.

Δεν ξέρω τι μπορεί να είδε ο Ολλανδός στον Καντέ αλλά ό,τι κι αν είδε, κανένας άλλος δεν το κατάλαβε. Μέτριος παίκτης, δίπλα σ' έναν κακό Βύντρα κι ένα σαστισμένο Μπιέρσμιρ. Προσθέστε ένα σχεδόν απαρατήρητο Ζιλμπέρτο κι ένα μονίμως εκνευρισμένο Σισέ για να κατανοήσετε ορισμένες από τις αιτίες που οδήγησαν στο 3-1. Πού ήταν, αλήθεια, ο Τεν Κάτε όταν ο εκνευρισμένος Σισέ έστηνε την μπάλα στο πέναλτι; Ποιος ο λόγος να μην πάει στη βούλα ο Καραγκούνης ή ο Σαλπιγγίδης, με αποτέλεσμα να γίνει του «Μήτρογλου»;

Η Σπάρτα, παρά την «τριάρα», παραμένει μέτρια ομάδα. Το πάθος και ο ενθουσιασμός δεν αρκούν την επόμενη Τρίτη στο ΟΑΚΑ. Θα χρειαστούν οργανωμένη άμυνα και καλή κυκλοφορία της μπάλας. Δεν τα διαθέτει. Ούτε και ικανούς ακραίους μπακ για να αναχαιτίσουν τις πλαγιοκοπήσεις των «πρασίνων». Αρκεί να γίνουν. Γιατί χθες το βράδυ προτιμήθηκαν οι βαθιές μπαλιές στο κεφάλι του Σισέ.

Υποθέτω, «ιδέα» του Τεν Κάτε κι αυτή... Ενας απλώς ορθολογικός Παναθηναϊκός, με καλύτερο ρυθμό και χωρίς παιδαριώδη αμυντικά λάθη, μπορεί να γυρίσει το σκορ και να πάρει την πρόκριση. Ας βάλει όποιους θέλει ο Τεν Κάτε. Αρκεί να τους βάλει στη σωστή τους θέση...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x