Παλαιότερες

Στριμωξίδι και ανορθογραφίες

SportDay

Aν ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Νικ Καλάθη για να τον βάλει σε μονοετές «πρόγραμμα προετοιμασίας» και να τον έχει πανέτοιμο για μεγάλα πράγματα το καλοκαίρι του 2010, φοβάμαι ότι υπολογίζει λάθος. Οι πρώτες εμφανίσεις του νεαρού με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας δείχνουν αυτό που όσοι γνωρίζαμε την αξία του πιτσιρικά υποψιαστήκαμε εξαρχής: ο Καλάθης δεν είναι Βεργίνης ούτε Σερμαντίνι ούτε Σάκοτα. Το ταλέντο του θα τον σπρώξει γρήγορα στην πρώτη γραμμή και θα του χαρίσει λεπτά συμμετοχής, όσο συνωστισμένη κι αν μοιάζει η περιφέρεια των «πρασίνων» (με Διαμαντίδη, Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους, Νίκολας, Τέπιτς).

Ο Νικ δεν ήρθε στην πατρίδα των παππούδων του για να γίνει μία ακριβοπληρωμένη μαζορέτα. Στο μυαλό του υπάρχει εξαιρετικά ελκυστικό και βιώσιμο «Σχέδιο Β»: αρκούν 400 χιλιάρικα για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα που τον απελευθερώνει και τον στέλνει στην αγκάλη των Ντάλας Μάβερικς το καλοκαίρι του 2010. Ο ατζέντης που εκπροσωπεί τον νεαρό έστειλε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές μόλις έμαθε τα περί ανανέωσης της συνεργασίας του Παναθηναϊκού με τον Γιασικεβίτσιους. Από πού νομίζετε ότι πήγασαν οι φήμες του Ιουλίου περί άμεσης ένταξης του Καλάθη στους Μάβερικς; Ακόμα και ο μάνατζερ του Σάρας έμαθε την «είδηση» και τη χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης...

Στον περσινό Παναθηναϊκό τέσσερις καθαρόαιμοι περιφερειακοί έμοιαζαν υπεραρκετοί. Τα προβλήματα ξεκινούσαν πιο «μέσα», όπου ο Στράτος Περπέρογλου έμενε αβοήθητος στον ρόλο του σμολ-φόργουορντ, ενώ η γραμμή των ψηλών φαινόταν κάπως ευάλωτη σε τραυματισμούς και άλλες ατυχίες. Ο Ομπράντοβιτς άφησε να φύγουν οι δύο παίκτες που κουτσά στραβά κάλυπταν τα νώτα του Περπέρογλου (Κέτσμαν, Χατζηβρέττας), πήρε για πέμπτο ψηλό ένα άγουρο παιδαρέλι (Μπόγρης, αντί του Σάκοτα) και πρόσθεσε στην αρμάδα του άλλους δύο γκαρντ ποιότητας: τους Καλάθη και Τέπιτς.

Ολοι οι κοντοί του, με πιθανή εξαίρεση τον Νίκολας, χρειάζονται μπάλα για να δημιουργήσουν και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Κανένας δεν μπορεί να παίξει ρόλο «πλάγιου» ή καθαρού εκτελεστή. Παρόμοιο «πρόβλημα» πήγε να δημιουργηθεί όταν ο Παναθηναϊκός είχε στις τάξεις του τον Σισκάουσκας, αλλά το πολύπλευρο ταλέντο και το μπόι του Λιθουανού βοήθησαν να υπάρξει ευελιξία και να διορθωθούν οι ανορθογραφίες. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τότε την Ευρώπη με τον «Σίσκα» να παίζει «τεσσάρι»!

Ο Ομπράντοβιτς είναι ικανότατος στο μάθημα της χημείας και εκτός απροόπτου θα βρει άκρη. Υποψιάζομαι, όμως, ότι θα υποχρεωθεί να «ευνουχίσει» κάποιον από τους έξι αξιόλογους περιφερειακούς του. Ποιος θα είναι αυτός; Το αρχικό σχέδιο υπαγόρευε τιμητική αποστράτευση του Γιασικεβίτσιους, αλλά ο Σάρας έμεινε αμανάτι στον Παναθηναϊκό και φυσικά απαιτεί χρόνο συμμετοχής. Πού θα βρεθεί τέτοιος (αλλά και μπάλα) για όλους; Στο περσινό πρωτάθλημα οι Κέτσμαν, Χατζηβρέττας έπαιζαν σκόρπια πεντάλεπτα ή καθόλου. Οι Διαμαντίδης, Σπανούλης παραμένουν ακρογωνιαίοι λίθοι της ομάδας, ο Νίκολας αποδείχθηκε πέρυσι πολύτιμος και ο Περπέρογλου είναι πια βασικός στην Εθνική Ανδρών.

Η άλλη όψη του νομίσματος δημιουργεί αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα της μπροστινής γραμμής. Τι θα γίνει αν τραυματιστούν 1-2 από τους Τσαρτσαρή, Μπατίστ, Φώτση, Πέκοβιτς; Θα βγουν οι Γιαννακόπουλοι στο παζάρι του χειμώνα; Ή θα παίξει «τεσσάρι» ο... Διαμαντίδης;

Δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που ξεκινάει τη σεζόν φορτωμένος με ερωτηματικά...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x