Γιώργος Χελάκης

O Λεονάρντο πρόσφερε ένα κάποιο σωσίβιο

SportDay

Nίκη, ανακούφιση. Την περίμεναν στη διοίκηση του Ολυμπιακού σαν μάννα εξ ουρανού. Ισως και σαν το σωσίβιο της τελευταίας στιγμής.

Η νίκη ήρθε με ένα ημίωρο καλής απόδοσης. Της καλύτερης που έχει πιάσει ο πρωταθλητής σε επίσημο παιχνίδι. Οι γραμμές του λειτούργησαν, ο Μαρέσκα «έτρεξε» την μπάλα και ο Λεονάρντο τήρησε την εντολή του Κετσπάγια. Να πατήσει, δηλαδή, την περιοχή του Μάλαρτζ και να δώσει χείρα βοηθείας στον Μήτρογλου. Ο Βραζιλιάνος πέτυχε το πρώτο γκολ κι έδωσε την μπάλα στον Μαρέσκα για το σπουδαίο δεύτερο. Κάπου εκεί κόπηκαν τα πόδια και οι όποιες φιλοδοξίες της ΑΕΛ.

Στο διάστημα 15'-45' ο Ολυμπιακός έπαιξε κανονικό ποδόσφαιρο, αξιοποιώντας όλο το πλάτος του γηπέδου. Ο Ζαϊρί ξέρει πολύ καλύτερα να παίζει στη γραμμή και να σεντράρει. Ο Λεονάρντο ξέρει να βρίσκεται στη μεγάλη περιοχή, πράγμα απαραίτητο για τον ακραίο σε σύστημα 4-5-1. Ο Λεντέσμα, βγαίνοντας πρώτος πάνω στην μπάλα, βοηθούσε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού με τις συρτές πάσες του.

Ισως ήταν ιδέα μου, αλλά και ο Μαρέσκα φάνηκε πιο φρέσκος χθες το βράδυ. Μιλάμε βέβαια για το συγκεκριμένο ημίωρο. Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός έπεσε στα συνηθισμένα καλοκαιρινά του επίπεδα που προβληματίζουν και εκνευρίζουν. Οπως εκνευρίστηκε η «παλιοσειρά» ο Τούρκος Μετίν που έβλεπε τις προσπάθειές του να σκοντάφτουν είτε στην τελευταία προσποίηση είτε στα σώματα των αμυνομένων.

Ο Ολυμπιακός νίκησε, έδιωξε το άγχος από πάνω του αλλά δεν σημαίνει ότι επούλωσε τις πληγές του. Και μη μας πουν ότι το πρόβλημα λύνεται με τον Λεονάρντο. Ας πουν την αλήθεια. Οτι καθυστέρησαν, είχαν περιορισμένο μπάτζετ και τελικά απέτυχαν...

Ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρήθηκε από την Ξάνθη και τη νίκησε μόλις 1-0. Κακή εμφάνιση και κενά στην άμυνα. Η ομάδα ψάχνει να βρει χαρακτήρα και ταυτότητα αγωνιστική. Οσο αυτά δεν υπάρχουν, θα δίνουν τον τόνο, τις νίκες και τους βαθμούς οι σπουδαίοι παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ. Προχθές ήταν ο Λέτο, χθες ο Κατσουράνης.

Ο Παναθηναϊκός που έχει σύστημα και αγωνιστική φιλοσοφία αναζητείται. Οσο περνάει ο καιρός και δεν βρίσκεται, τόσο ο κλοιός γύρω από τον Τεν Κάτε θα στενεύει. Και κάτι ακόμα: ο Νίνης τα κατάφερε καλύτερα από τον Χριστοδουλόπουλο στη θέση πίσω από τον Σισέ. Τον τελευταίο καιρό τον βλέπουμε να παίζει κι αυτό είναι μεγάλο ευτύχημα. Ο Μπιέρσμιρ τα έβγαλε πέρα στη σωστή του θέση. Υπερθετικοί δεν χρειάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Χρειάζεται απλώς να παίζουν οι παίκτες στη σωστή τους θέση. Ακόμα κι αυτή η ταπεινή... προϋπόθεση ίσως σταθεί αρκετή.

Στο Περιστέρι έλαμψε το άστρο του Νέμεθ και του Μπάγεβιτς. Η αποκρουστική ΑΕΚ αναγκάστηκε να κάνει δύο αλλαγές λόγω τραυματισμού. Μπήκε ο Νέμεθ στη θέση του Σκόκο και ο Καράμπελας στη θέση του Μαντούκα. Ο πρώτος πέρασε την τελική πάσα στον Μπλάνκο κι ο δεύτερος βοήθησε τον Χουανφράν, που τον είχε κάνει γιογιό ο Μαρίνος.

Ο Ατρόμητος του Δώνη ήταν η μόνη κανονική ομάδα μέσα στο γήπεδο κατά το πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο η «Ενωση» συνήλθε, έβγαλε φάσεις και πέτυχε το γκολ. Ο,τι πάνω-κάτω έγινε στο δεύτερο ημίχρονο του ματς με τη Βασλούι στο ΟΑΚΑ.

Η ΑΕΚ έσωσε κι αυτή την παρτίδα. Τώρα περιμένει ορισμένες ακόμα ενισχύσεις ώστε να εμφανιστεί πλήρης και να αξιολογηθεί συνολικά η φετινή αγωνιστική δυναμικότητά της. Ο ΠΑΟΚ «ξεμπλόκαρε», όπως έλεγε παλιότερα ο Νίκος Αναστόπουλος. Ο Σάντος έβαλε επιτέλους τους γρήγορους στα άκρα (Κουτσιανικούλης, Βιεϊρίνια) και οι ΠΑΟΚτσήδες είδαν γκολ και θέαμα. Τι να κάνουμε; Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Αν δεν έπεφταν οι «σφαλιάρες» από τη Χέρενφεν και οι απανωτοί τραυματισμοί, «τα ζώα μου αργά» θα παρέμεναν στην Τούμπα.

Και ομαδικός!

Στα 20χρονα παιδιά το στοιχείο της ομαδικότητας πολλές φορές απουσιάζει. Ειδικά όταν έχουν το χάρισμα της ντρίμπλας. Ο Κρίστιαν Νέμεθ ντριμπλάρει καλά. Εχει σπουδαία ταχύτητα και γρήγορη σκέψη. Με άλλα λόγια, η «SportDay» έπεσε μέσα σε όσα είχε γράψει γι' αυτόν.

Ο νεαρός Ούγγρος έχει ένα επιπλέον προσόν και μάλιστα από εκείνα που λατρεύει ο Μπάγεβιτς: δίνει την μπάλα γρήγορα και σωστά. Οπως έκανε με τον Μπλάνκο στη φάση του γκολ. Οπως το έκανε κάνα δυο φορές ακόμα. Ο Ντούσκο ψάχνει σέντερ φορ-κολόνα για να μην παλεύει μόνος στη μεγάλη περιοχή ο Μπλάνκο. Μα το πρόβλημα του Αργεντινού είναι που ψάχνει την τελική πάσα με το κιάλι. Αν του την προσφέρει ο Νέμεθ, λύνεται το πρόβλημα...

Γκολ στη φτώχεια!

Το έβαλε αυτό το ωραίο γκολ χθες το βράδυ η Σούπερ Λίγκα στο γήπεδο Αλκαζάρ. Οσοι φίλαθλοι βρέθηκαν στο γήπεδο αλλά και όσοι ήταν συντονισμένοι στη NOVA έμαθαν πράγματα που ίσως αγνοούσαν. Οτι, δηλαδή, υπάρχει στη χώρα μας μια... Εθνική ομάδα αστέγων. Μια ομάδα από συνανθρώπους μας που στερούνται το αυτονόητο δικαίωμα στη στέγη. Που δεν σκέφτονται να παραιτηθούν και από το δικαίωμα στην άθληση και το ποδόσφαιρο.

Η ομάδα δίνει αγώνες στη χώρα μας και συμμετέχει κάθε φορά στο Μουντιάλ των αστέγων. Μια πρωτότυπη προσπάθεια με έντονο συμβολισμό, που στηρίζει και προωθεί το αξιόλογο περιοδικό «ΓΑΛΕΡΑ». Δική του πρόταση αποδέχτηκε η Σούπερ Λίγκα με αυτό το σύντομο χάπενινγκ στο Αλκαζάρ. Επειδή έτυχε να προσφέρω μια μικρή μεσολάβηση, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Πατρίκ Κομνηνό για την ευαισθησία και την προθυμία του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x