sport-fm.gr ΘΕΜΑ

1958, Βραζιλία: Το πρώτο έφερε μαζεμένα ρεκόρ

Πήρε τον πρώτο της τίτλο με αμέτρητα ρεκόρ η Βραζιλία του Πελέ

Στις 29 Ιουνίου του 1958, στο Ρασούντα της Στοκχόλμης, διεξήχθη ο τελικός του 6ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν το ματς που οδήγησε την πολυνίκη Βραζιλία στην πρώτη της κατάκτηση, ήταν ένας αγώνας που αποδείχθηκε ιστορικός και για πολλούς άλλους λόγους.

Μέχρι και σήμερα το τελικό 5-2 της ημέρας εκείνης αποτελεί το μεγαλύτερο σκορ που έχει σημειωθεί σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μαζί με το 4-1 της Σελεσάο επί της Ιταλίας το 1970 και το 3-0 της Γαλλίας κόντρα στη Βραζιλία το 1998 είναι οι τελικοί στους οποίους ο νικητής θριάμβευσε με τη μεγαλύτερη διαφορά, αυτή των τριών γκολ.

Για πρώτη φορά στη διοργάνωση της Σουηδίας βρέθηκαν αντιμέτωποι στο φινάλε εκπρόσωποι της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, ενώ κατά τη διάρκειά του τελικού σημειώθηκαν δύο ιστορικές επιδόσεις: ο Πελέ σκόραρε σε ηλικία 17 ετών και 249 ημερών και κρατά μέχρι σήμερα τον τίτλο του νεότερου σκόρερ σε τελικό. Στον αντίποδα, ο Νιλς Λίντχολμ, ο οποίος άνοιξε το σκορ για τους διοργανωτές Σουηδούς, είναι μέχρι σήμερα ο γηραιότερος παίκτης που έχει πετύχει τέρμα σε τελικό Μουντιάλ.

Στις 29 Ιουνίου του 1958 ο Λίντχολμ ήταν 35 ετών και 263 ημερών. Η Βραζιλία έγινε η πρώτη ομάδα που θριαμβεύει σε ξένη ήπειρο, ενώ και με δεδομένο ότι το σύστημα διεξαγωγής της τελικής φάσης στη διοργάνωση του 1950 οδήγησε στην ανάδειξη της Ουρουγουάης σε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια μέσω διεξαγωγής αγώνων ομίλου, η Σουηδία έγινε η πρώτη διοργανώτρια που ηττήθηκε σε τελικό Μουντιάλ.

Για την ιστορία, ο Βαβά και ο Πελέ σκόραραν από δύο φορές για τη Σελεσάο ενώ ένα γκολ πέτυχε ο Ζαγκάλο. Οι Σουηδοί σκόραραν με τον Λίντχολμ μόλις στο 4ο λεπτό και με τον Σίμονσον στο 80’.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x