Γιώργος Χελάκης

Βασίλης «Ζιοβάνι» Τοροσίδης

SportDay

Πέρυσι υπήρχαν σκάουτερ ευρωπαϊκών ομάδων που έφταναν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν το δεξί μπακ του Ολυμπιακού. Φέτος ακόμα περισσότεροι θα έρχονται για να παρακολουθήσουν τον επιθετικό χαφ του Ολυμπιακού. Και στις δύο περιπτώσεις ο υπό παρακολούθηση παίκτης είναι ο Βασίλης Τοροσίδης. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν έναν εξαιρετικό δεξιό μπακ, αλλά κέρδισαν έναν ανεπανάληπτο επιθετικό χαφ. Ψάχνω να βρω παίκτη για να τον παρομοιάσω και δυσκολεύομαι.

Με ορατό τον κίνδυνο να κακοχαρακτηριστώ, τον φέρνω πιο κοντά στον Τζέραρντ. Το δεύτερο γκολ που πέτυχε είναι ξεπατικωμένο από τις καλύτερες στιγμές του Ζιοβάνι στην Ελλάδα. Ο Βασίλης Τοροσίδης είναι με διαφορά ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού και ο πιο φορμαρισμένος Ελληνας ποδοσφαιριστής. Στα ελληνικά δεδομένα φέρνει πιο πολύ στον Κώστα Κατσουράνη, με τη διαφορά ότι είναι πιο εκρηκτικός από τον διεθνή άσο του Παναθηναϊκού. Κάπως έτσι εξηγείται πώς η ομάδα τού... Στίβεν Τζέραρντ νίκησε με 2-1 την ομάδα του μελαψού... Τάκη Νικολούδη, διότι, όπως σωστά σημείωνε στα σχόλιά του για το ραδιόφωνο ο Γιάννης Καραλής, ο τρόπος παιχνιδιού του Ρότζερ Γκερέιρο φέρνει πολύ σε αυτόν του παλαίμαχου διεθνούς άσου.

Ο Γκερέιρο δίνει ποιότητα στο παιχνίδι της ΑΕΚ, κρατάει την μπάλα όταν πρέπει να την κρατήσει, ξεμαρκάρεται πολύ σωστά και την ανοίγει περίφημα στους κενούς χώρους. Αυτός και ο σκόρερ Κρίστιαν Νέμεθ κάνουν την ΑΕΚ πολύ καλύτερη ομάδα από αυτήν που ήταν στα μέσα Αυγούστου. Και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αν ο Δαλούκας έδινε το καταφανέστατο πέναλτι στο χέρι του Μέλμπεργκ, άλλα πράγματα θα συζητούσαμε και θα γράφαμε τώρα.

Η ΑΕΚ έπεσε θύμα της αβλεψίας του διαιτητή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό, παρ' ότι φάνηκε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οσοι τυχόν «καθίσουν» πάνω στο πέναλτι θα βγάλουν λάθος συμπεράσματα. Ο Ολυμπιακός με το ίδιο στυλ παιχνιδιού καθάρισε την Αλκμααρ στο Καραϊσκάκη και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Την ίδια μεταχείριση επιφύλαξε και στην ΑΕΚ. Οποιος έχει μάτια βλέπει. Ο πρωταθλητής, παρά τα όσα μας είπε ο Ζίκο περί επιθετικού ποδοσφαίρου, ξεκίνησε με πρώτο στόχο να διαφυλάξει και πάλι τα νότα του. Μετά άρχισε να ξεδιπλώνει επιθετικές τάσεις στο παιχνίδι. Από πέρυσι έχει μεταβληθεί δραματικά αλλά δικαιολογημένα το στυλ παιχνιδιού των «ερυθρολεύκων» –με τον Βαλβέρδε ο Ολυμπιακός πίεζε ψηλά και προσπαθούμε να κλέψει την μπάλα. Φέτος η ομάδα επιλέγει να αμύνεται στο μισό γήπεδο και να παίζει με αντεπιθέσεις. Οχι η επιλογή των προπονητών, αλλά η ανάγκη τον οδήγησε σε τέτοιο σύστημα παιχνιδιού.

Τώρα, μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό και έχοντας ήδη παίξει δύο ντέρμπι εκτός έδρας, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπαίνει δυνατά και επί ίσοις όροις στη διεκδίκηση του τίτλου. Παρά τη λειψανδρία. Παρά την απουσία κανονικού χαφ εξτρέμ.

Με την καρδιά του πρωταθλητή, το φανταστικό παιχνίδι του Τοροσίδη και –γιατί όχι;– με τον νέο αέρα που φέρνει στα αποδυτήριά του ο Ζίκο. Με την επάνοδο του Γκαλέτι κυρίως, αλλά και του Μαρέσκα και του Νταρμπισάιρ ο Ζίκο θα έχει περισσότερες επιλογές, θα μπορεί να ξεκουράζει τους καταπονημένους ποδοσφαιριστές του και θα έχει εργαλεία στον πάγκο για να αλλάξει ένα παιχνίδι που τυχόν θα στραβώσει. Γιατί αν ο Δαλούκας έδινε το πέναλτι, στον πάγκο υπήρχε ουσιαστικά μόνο ο Μήτρογλου.

Τουναντίον, στον πάγκο της ΑΕΚ υπήρχαν τρεις-τέσσερις παίκτες στους οποίους μπορούσε να στηριχθεί και στηρίχθηκε ουσιαστικά ο Μπάγεβιτς. Από τη μέση και μπροστά η ΑΕΚ έχει περισσότερες επιλογές από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Της λείπει όμως και δεν γίνεται να βρει παίκτη με τη μαγκιά, τα προσόντα και την εκρηκτικότητα ενός Τοροσίδη. Κάπου εκεί εξαντλούνται τα συστήματα των προπονητών και παίρνουν τον λόγο οι ατομικές ικανότητες των παικτών.

Στον Ολυμπιακό έχουν λιγοστέψει τέτοιοι παίκτες και είναι αλήθεια πως όταν άρχιζε η χρονιά, μέσα σε αυτούς τους λίγους δεν συμπεριλαμβάναμε τον Βασίλη Τοροσίδη. Γιατί εδώ που τα λέμε, αν μας έδειχναν του παίκτες του Ολυμπιακού και μας έλεγαν ότι ένας από αυτούς έχει 25 συμμετοχές στην εθνική Βραζιλίας, το μυαλό μας δεν θα πήγαινε στον Ντουντού Σεαρένσε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x