Γιώργος Χελάκης

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ «αποχαιρέτησαν τα όπλα»

SportDay

Σε τέτοια παιχνίδια η αναζήτηση ποιότητας μοιάζει με την αναζήτηση γωνίας στο δεκάρικο.

Οι δεκαπέντε βαθμοί σε πέντε αγώνες στολίζουν την παρουσία του Παναθηναϊκού μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Η απόλυτη συγκομιδή δείχνει ότι ο φετινός Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να την πατήσει όπως τις άλλες χρονιές, όταν από νωρίς ήταν αναγκασμένος να καταδιώκει τον «αιώνιο» αντίπαλο. Ας αφήσουμε για λίγο κατά μέρος τον πρωτοπόρο...

Πολύ νωρίς αποχαιρετά η ΑΕΚ το φετινό πρωτάθλημα. Μόνο αθεράπευτα ρομαντικοί μπορούν να ισχυρίζονται πως έχει δρόμο ακόμα η διοργάνωση. Δύο χαμένα ντέρμπι στη σειρά και μία απροσδόκητη ισοπαλία στα Γιάννενα στέλνουν την ΑΕΚ μακριά από εκεί που την ονειρεύονται οι οπαδοί της. Κι όμως, η ΑΕΚ έχασε δύο ντέρμπι χωρίς σε κανένα από αυτά να υστερεί των αντιπάλων της. Χθες έχασε στις λεπτομέρειες, την Τετάρτη έχει να λέει για το πέναλτι που της αρνήθηκε ο Δαλούκας.

Το ρόστερ της πλούτισε σχεδόν αναπάντεχα την τελευταία στιγμή, αλλά η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση του πλούτου θέλουν χρόνο που η «Ενωση» δεν είχε στη διάθεσή της. Οι οκτώ βαθμοί από τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλη διαφορά για να την καλύψεις όταν ήδη έχεις χάσει στην έδρα σου από τους ανταγωνιστές σου. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος η ψυχολογία να παρουσιάσει πολικές θερμοκρασίες και να συμβούν ακόμα χειρότερα. Μαζί με την ΑΕΚ σήμανε αποχαιρετισμός στα όπλα και για τον ΠΑΟΚ.

Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης αξίζουν λιγότερα δάκρυα. Οταν δεν είσαι καλύτερος από τον Ατρόμητο, φαίνεται λογικό να μην μπορείς να πας μακριά. Για μία χρονιά ακόμα ο «Δικέφαλος του Βορρά» πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Μιλώντας για πρωτάθλημα, άπλωνε τα πόδια του περισσότερο απ' όσο έφτανε το πάπλωμα. Μην κοροϊδευόμαστε.

Ο τίτλος θα είναι κούρσα για δύο. Ο αλώβητος Παναθηναϊκός, χωρίς να ενθουσιάσει μέχρι τώρα, πάει από νίκη σε νίκη. Επειδή μιλάμε για αγώνα αντοχής, έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα: βάθος πάγκου, που του επιτρέπει είτε να ξεκουράζει είτε να αντικαθιστά τους παίκτες του. Χθες ο Τεν Κάτε επέλεξε μια συντηρητική τακτική με έναν παραπάνω χαφ (Σιμάο) κι έναν επιθετικό λιγότερο (Σισέ).

Ακόμα και με την ισοπαλία φαινόταν ευχαριστημένος. Πήρε τη νίκη επειδή ο Σαλπιγγίδης έκανε γκολ τη μισή φάση που του παρουσιάστηκε με την πάσα του Κατσουράνη. Ευτύχησε γιατί η παρουσία του Μπλάνκο στο γήπεδο άφησε την ΑΕΚ με δέκα παίκτες για ενενήντα λεπτά.

Ο Ολλανδός διαχειρίστηκε το ματς πολύ πιο σοφά από τον Μπάγεβιτς, ο οποίος έβγαλε τον Σκόκο εκνευρισμένος επειδή χτύπησε αντί για τον Λεονάρντο ένα φάουλ. Η ΑΕΚ, που ήθελε πιο πολύ το ματς, το έχασε τελικά γιατί μπλοκαρίστηκε καλά ο Γκερέιρο και ο Μπλάνκο ήταν αλλού γι' αλλού. Ο Παναθηναϊκός έχει πια τον χρόνο και τη βαθμολογική άνεση να παίξει μπάλα ανάλογη των προσόντων που έχουν οι ποδοσφαιριστές του.

ΥΓ.: Αλήθεια, για τον Αστέρα δεν λέγαμε ότι φέτος θα χαροπαλεύει και ο προπονητής του θα φύγει νύχτα; Και για τον Εργοτέλη κάτι τέτοια λέγαμε...

Αγραφος νόμος

Ενας άγραφος κανόνας λέει πως οι καλοί τερματοφύλακες στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να καθίσουν για πολύ καιρό στον πάγκο. Συνέβη με τον Νικοπολίδη και τον Χαλκιά. Τώρα είναι η σειρά του Τζόρβα. Χθες το βράδυ, σταματώντας τα σουτ του... Κατσουράνη και του Αραούχο, ο Αλέξανδρος Τζόρβας φώναξε δυνατά «παρών».

Τρύπησε το... τύμπανο του Τεν Κάτε και ακούστηκε μελωδικά στα αυτιά του Ρεχάγκελ, που βρισκόταν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Ο πορτιέρο του Παναθηναϊκού ήταν σταθερός σε όλες τις επεμβάσεις. Παράλληλα, είναι πολύ σοβαρός και μετρημένος. Πολύ πάνω από τον μέσο όρο των συναδέλφων του. Ισως αυτό κάποιες στιγμές να γίνεται μειονέκτημα...

Στην πρώτη γραμμή

Το βλέπω δύσκολο να βγάλει παντεσπάνι στην Ελλάδα. Το ψωμί του, όμως, θα το βγάζει και με το παραπάνω. Το παίξιμό του είναι σχετικά απλό. Βασίζεται στη δύναμη, την καλή τοποθέτηση και τα ζυγισμένα σουτ. Ο Ντάνιελ Τσέζαρεκ αργά αλλά σταθερά διαγράφει μια αξιοσημείωτη καριέρα στη χώρα μας.

Ηρθε στον Ακράτητο, συνέχισε στο Αιγάλεω και τώρα βάζει γκολ με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης. Οχι πάρα πολλά, αλλά τόσα που να μη θέτει σε αμφισβήτηση το συμβόλαιό του και να κρατά το όνομά του στην επικαιρότητα. Είναι 26 ετών, κάτι που σημαίνει πως μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε ακόμα καλύτερο συμβόλαιο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x