Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ο ορισμός του «αδικημένου»…

www.sport-fm.gr

Πολλές φορές η αξιολόγηση κάποιων παικτών είναι άδικη και αυτό αφορά και τους δημοσιογράφους, αλλά και τους φιλάθλους. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι μπερδεύουμε τον ρόλο του κάθε παίκτη μέσα στο γήπεδο και τι στοιχεία πρέπει να διαθέτει. Η σημαντικότερη παράμετρος είναι η αποτελεσματικότητα και για να γίνω συγκεκριμένος, αναφέρομαι στον Φάνη Γκέκα, με αφορμή τα τέσσερα γκολ κόντρα στους Λετονούς.

Ο 29χρονος επιθετικός είναι ότι καλύτερο διαθέτει η χώρα μας στη θέση του σέντερ φορ, δηλαδή του ποδοσφαιριστή που η δουλεία του είναι το γκολ, το τελείωμα των φάσεων. Μπορεί να μην έχει την τεχνική κατάρτιση και το στυλ άλλων παικτών, αλλά διαθέτει σε υψηλό βαθμό το ένστικτο του γκολ. Άλλωστε, αυτό έχει αποδειχθεί σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, με εξαίρεση την περσινή προβληματική παρουσία, που όμως οφείλεται σε έξω-αγωνιστικούς λόγους.

Φυσικά ο Γκέκας δεν είναι μια κατηγορία μόνος του και τα παραδείγματα επιθετικών που δεν ξέρουν «κιλά» μπάλα, αλλά έχουν κάνει τεράστια καριέρα είναι πολλά. Μετρ του είδους, φυσικά ο Φίλιπο Ιντζάκι. Μπορεί να μην ντριμπλάρει ούτε κώνο στην προπόνηση, αλλά τα ρεκόρ σκοραρίσματος και οι τίτλοι του δεν έχουν τελειωμό. Από τον σέντερ φορ δε θες «τσαλιμάκια», αλλά γκολ, τόσο απλά…

Όλα αυτά τα χρόνια, όταν η κουβέντα πάει στον Γκέκα υπάρχει ένα σχόλιο του τύπου «βάζει γκολ, αλλά…». Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν υπάρχει αλλά! Δεν θυμάμαι Έλληνα επιθετικό να έχει την αποτελεσματικότητα και την πληρότητα των κινήσεων του Γκέκα. Ο «Φάνης» θυμίζει Βαζέχα, βάζει γκολ με το δεξί, το αριστερό, το κεφάλι στην κίνηση, με τάκλιν και όπως του έρθει η μπάλα. Αυτό είναι χάρισμα…

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που έχει ο επιθετικός της Λεβερκούζεν είναι η αυτοπεποίθηση του, σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου. Κάτι, που αποδείχτηκε περίτρανα την περίοδο 2006-07 όταν πήγε στην Μπόχουμ και βγήκε πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα με 20 γκολ!

Ο Γκέκας είναι καλός στη δουλειά του και όταν του δείχνουν εμπιστοσύνη, ανταποδίδει με γκολ. Όλα τα υπόλοιπα περί τεχνικής κατάρτισης και τα σχετικά, λίγη σημασία έχουν. Άλλωστε, δεν βλέπω να διαθέτει το ελληνικό ποδόσφαιρο ολοκληρωμένους επιθετικούς, που να συνδυάζουν την ποιότητα με το σκοράρισμα.

Για επικοινωνία: neratzias@yahoo.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x