sport-fm.gr ΘΕΜΑ

1998 Γαλλία: Ζιντάν, ο κορυφαίος

Ο Ζιζού άλλαξε τον ρου της ιστορίας των τρικολόρ.

Μέχρι τις 12 Ιουλίου του 1998 η Γαλλία δεν είχε καταφέρει να προκριθεί ποτέ σε τελικό Μουντιάλ.

Δεν το είχε κάνει ούτε όταν είχε για σέντερ φορ το «πολυβόλο» Ζιστ Φοντέν ο οποίος με 13 γκολ σε μια διοργάνωση κουβαλά ακόμα την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ούτε όταν είχε το κουμάντο στη μεσαία της γραμμή ο μεγάλος Μισέλ Πλατινί.

Ήταν γραφτό να το πετύχει εντός έδρας και να το κάνει υπό την καθοδήγηση ενός εκ των σημαντικότερων ανθρώπων του ποδοσφαίρου της τελευταίας 20ετίας, του Ζινεντίν Ζιντάν.

Μπορεί ο τελικός του 1998 να σκιάζεται ακόμα από την υπόθεση «Ρονάλντο» και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον παίκτη και όχι μόνο να αγωνιστεί παρά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ωστόσο σωστό είναι να τον θυμόμαστε και ως την πρώτη τεράστια προσωπική επιτυχία του Ζιντάν.

Με δύο δικά του γκολ με ισάριθμες κεφαλιές η Γαλλία πήρε προβάδισμα 2-0 πριν το ημίχρονο για να έρθει ο Πετί στο 93’ να γράψει το τελικό 3-0 που σήμανε τον πρώτο θρίαμβο της Γαλλίας και συνάμα τη βαρύτερη ήττα των Βραζιλιάνων σε Παγκόσμιο Κύπελλο ως το 7-1 από τους Γερμανούς το 2014!

Επίσης, αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά που έφευγε ηττημένη η Βραζιλία από έναν τελικό Μουντιάλ μετά το… κάζο του Μαρακανά το 1950!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x