Γιώργος Χελάκης

Ο Θρύλος καβάλησε

SportDay

Aφήνουμε κατά μέρος το τελικό 2-2. Αδύνατο να στοιχημάτιζε κάποιος ότι για ένα ημίχρονο η Καβάλα θα έπαιζε τον Παναθηναϊκό όπως η γάτα το ποντίκι. Οπως, δηλαδή, θα έπρεπε να παίζει ο Παναθηναϊκός την Καβάλα στο ΟΑΚΑ. Τα δύο γκολ θα μπορούσαν να ήταν απλώς αποτέλεσμα κάποιων ξαφνικών αντεπιθέσεων που θα έκαναν οι... ταμπουρωμένοι «Αργοναύτες».

Αμ δε που ήταν έτσι. Ντομπρασίνοβιτς, Ορούμα και Ονουάτσι έβαλαν κάτω τον Παναθηναϊκό και τον πάτησαν. Λεηλάτησαν τους αστέρες του Τεν Κάτε κι έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι καλή μπάλα δεν παίζουν μόνο τα πορτοφόλια. Προσέξτε και το άλλο: με όλο τον σεβασμό στην προπονητική αξία του Γιάννη Παπακώστα, ο μύθος της δουλεμένης ομάδας πάει περίπατο.

Την τελευταία στιγμή συγκεντρώθηκαν οι καλοί παίκτες της Καβάλας. Στο παραπέντε τους ξετρύπωνε ο Ψωμιάδης και τους έφερνε στο «Ανθή Καραγιάννη». Και μη σκεφτεί κανείς πως το πρώτο ημίχρονο ήταν θέμα τύχης, γιατί η Καβάλα το 'χει ξανακάνει. Για την Καβάλα μέχρις εδώ. Ο Παναθηναϊκός ξύπνησε από τον λήθαργο στο δεύτερο ημίχρονο. Σαν ξυπνητήρι λειτούργησαν οι αλλαγές του Τεν Κάτε.

Καλό και άγιο το πλούσιο ρόστερ, αλλά χωρίς Καραγκούνη και Σαλπιγγίδη κάτι δεν πάει καλά στην «πράσινη» μηχανή. Εχω ακούσει οπαδούς του «τριφυλλιού» να μουρμουρίζουν περί αναχρονιστικού παιχνιδιού του Καραγκούνη και άλλα σχετικά.

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, οι απαξιωτικές κουβέντες ακούγονται όταν ο «Κάρα» παίζει και ο Νίνης βρίσκεται στον πάγκο. Λες και υπάρχει άγραφος νόμος που ορίζει να μην παίζουν οι δυο τους μαζί. Ο Τεν Κάτε προτίμησε ενδεκάδα με φρέσκους, κατά την εκτίμησή του, παίκτες. Οι φρέσκοι έφαγαν την κρυάδα από την Καβάλα και αναγκαστικά μπήκαν οι μπαγιάτικοι.

Ο Παναθηναϊκός ξύπνησε από τον λήθαργο κι άρχισε να βγάζει φάσεις, να δημιουργεί ευκαιρίες. Οχι ότι έκανε στην Καβάλα ό,τι του έκαναν οι Καβαλιώτες στο πρώτο ημίχρονο, αλλά, όπως και να το κάνεις, όταν χάνεις 2-0 και καταφέρνεις έστω στο 94' να το γυρίσεις σε 2-2, έχεις κάθε λόγο να λες «καλά που δεν πάθαμε και τίποτα». Θα πάθεις, όμως, αν βρεθεί ξανά στον δρόμο σου καμιά Καβάλα. Ετσι την είχε πάθει κι ο Ολυμπιακός στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ποιος Ολυμπιακός, όμως;

Εκείνος που έφερε 0-0 με την Καβάλα έχει πεθάνει προ πολλού. Στη θέση του έχουμε μια ρωμαλέα ομάδα, που ξετίναξε προχθές τον Αστέρα Τρίπολης κι έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο. Στη θέση της ξεψυχισμένης ομάδας του Κετσπάγια έχουμε τον λειτουργικό και επιθετικό Ολυμπιακό του Ζίκο. Εκεί που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φορέσει πλερέζες κι ήταν έτοιμοι να αποχαιρετήσουν το πρωτάθλημα που χάνουν, τώρα συγκατοικούν στην κορυφή με τον «αιώνιο», έχοντας μάλιστα βγάλει δυσκολότερο πρόγραμμα.

Το κακό για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας έγκειται στη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους δύο από τους υπολοίπους.

Η ΑΕΚ δεινοπάθησε από τον ουραγό Πανθρακικό, που τον σταμάτησαν τα δοκάρια του Σάχα. Δικαιολογημένα ξέχασαν τη νίκη οι μπαϊλντισμένοι οπαδοί και «αντάμειψαν» με μια μεγαλοπρεπή γιούχα τα όσα είδαν στο γήπεδο. Σου λένε, «άμα ανά πάσα στιγμή σμπαραλιάζει την άμυνά μας ο ασθενικός Πανθρακικός, τότε ποια τύχη μπορούμε να έχουμε στη συνέχεια;». Δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά μέσα στα πιθανά ενδεχόμενα δεν γίνεται να συμπεριλαμβάνεται η διεκδίκηση του τίτλου. Καλύτερα το μάτι να είναι στραμμένο προς τα πίσω. Ο ΠΑΟΚ και ο Αρης μπορούν να τη βάλουν από κάτω αν ο Μπάγεβιτς συνεχίσει να κάνει την ενδεκάδα κέντρο διερχομένων και ο Μπλάνκο να σημαδεύει οπουδήποτε εκτός από την αντίπαλη εστία.

Μεγάλο «διπλό» του Πανιωνίου στο Καυτανζόγλειο. Κάποια στιγμή θα βγει στο χορτάρι η ποιότητα των μεσοεπιθετικών της Νέας Σμύρνης. Επιτέλους νίκη για το Περιστέρι και νέα βάσανα για τον Κομπότη. Η ομάδα που έφτιαξε θέλει τον Γενάρη γενική επισκευή και πέταμα...

Τους ζάλισε

Αυτός ο διαβολάκος με τη βοήθεια του Ορούμα κόντεψε να νικήσει μόνος του τον Παναθηναϊκό. Για ένα ημίχρονο έγινε ο εφιάλτης κάθε «πράσινου» αμυνόμενου. Με όποιον τρόπο ήθελε μπούκαρε στην περιοχή του Τζόρβα. Ανοίξτε παρένθεση: κι ο Μπαμπαγκίντα έκανε το αγροτικό του στην Κύπρο, αλλά δεν μπόρεσε να επιστρέψει.

Ο Μπέντζαμιν Ονουάτσι πήρε πρωτάθλημα με τον ΑΠΟΕΛ και γύρισε πίσω δριμύτερος. Αν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στο ληξιαρχείο της Νιγηρίας, είναι μόλις 25 χρόνων. Που πάει να πει ότι έχει όλο τον χρόνο να ζαλίσει τους αμυντικούς κι άλλων μεγάλων ομάδων, μπας και κάποια στιγμή βρεθεί στο ρόστερ τους.

Υπέροχη εκτέλεση

Τρώει τους πάγκους με το κουτάλι. Στη γαλλική Λοριάν τον γυάλιζε μια χαρά. Στον Πανθρακικό κάθεται αρκετές φορές, επίσης. Ο Μπερτράν Ρομπέρ έχει βασικό προσόν ότι είναι αδελφός του Οράν που έκανε μεγάλη καριέρα στη Νιούκαστλ και σχεδόν μηδενική πέρυσι στη Λάρισα. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός έβαλε χθες μια υπέροχη γκολάρα στον Σάχα.

Αφού «ξέρανε» με προσποίηση πάνω στην κίνηση τον Αραούχο, άφησε τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ να νομίσει ότι θα κάνει σέντρα και με φάλτσο έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία. Γκολ με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας. Το 'χει, φαίνεται, ο Πανθρακικός να φέρνει τα αδέλφια. Πέρυσι του καλού Ριέρα, φέτος του καλού Ρομπέρ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x