Γιώργος Χελάκης

Στα όρια του διασυρμού

SportDay

Το παιχνίδι βαδίζει προς το τέλος του όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού αρχίζουν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του Χενκ Τεν Κάτε. Το δίκιο τους, βουνό. Ξέρουν να βλέπουν μπάλα κι αμέσως αναγνώρισαν τη συμβολή του κόουτς στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Ο άνθρωπος έκανε τα απαραίτητα για να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να νικήσει. Προς Θεού, μη νομίσετε πως έκανε ολόκληρη τη δουλειά. Θα ήταν άδικο για τους παίκτες του πρωταθλητή κι όσα πέτυχαν με την αξία τους στο γήπεδο.

Ομως ο Ολλανδός έφτασε στο Καραϊσκάκη περισσότερο φοβισμένος από τους παίκτες του. Νομίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει το θηρίο, «κατέβασε» τρία αμυντικά χαφ. Να μας συγχωρεί η χάρη του, αλλά έτσι κατεβαίνεις όταν θέλεις να μη χάσεις. Μα, αν υπήρχε μια ευκαιρία να «σκοτώσεις» τον Ολυμπιακό, η χθεσινή ήταν. Επαιζε αποδεκατισμένος και κουρασμένος από τη μάχη μεσοβδόμαδα με την Αλκμααρ.

Κι αντί να τον παίξεις στα ίσα, δείχνεις ότι τον φοβάσαι και νοιάζεσαι να περιφρουρήσεις την άμυνά σου. Αποτελεί ύβρη απέναντι στο ταλέντο που κουβαλάς στη δεκαοκτάδα σου, στον αέρα του πρωτοπόρου και τη σχεδόν κοινή πεποίθηση περί υπεροχής. Κι εσύ, αντί για όλα αυτά, κάνεις την ομάδα σταυρόλεξο και αναγκάζεις τους παίκτες σου να σε ρωτούν πού ακριβώς παίζουν. Ελα ντε!

Μάταια ρωτούσε και ξαναρωτούσε ο Σαλπιγγίδης. Ενα τεράστιο κενό έχασκε από αριστερά, εκεί όπου ο Γκαλίτσιος ανέβαινε συνέχεια κι ο Ζαϊρί περιλάβαινε τον Σπυρόπουλο στο ένας εναντίον ενός.

Παρ' όλα αυτά, και μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο ο Παναθηναϊκός πήρε τον χώρο του κέντρο και ο κεφάτος Σισέ βρήκε τρόπους να απειλήσει τον Νικοπολίδη. Οι «πράσινοι» νικήθηκαν γιατί η άμυνά τους είναι κοντή. Στη φάση του γκολ ο Μέλμπεργκ που παίρνει την κεφαλιά βγαίνει ένα κεφάλι πάνω από τον Βύντρα.

Ο Τεν Κάτε συνεχίζει το ρεσιτάλ του στο δεύτερο ημίχρονο. Αντί να προβληματίσει την άμυνα του Ολυμπιακού, στέλνει τους ίδιους έντεκα στο γήπεδο κι όταν αποφασίζει να βάλει τον Λέτο, ο Μήτρογλου του «κολλάει» το δεύτερο και η σεμνή γιορτή τελειώνει. Μισό λεπτό! Ο Ζίκο για καλό και για κακό ρίχνει τον Πάντο πάνω στον Λέτο και φέρνει μπροστά του τον Γκαλίτσιο. Ο Λέτο βγάζει μία όλη κι όλη σέντρα στον Σισέ. Μέχρις εκεί...

Ο Ολυμπιακός με Γκαλίτσιο, Μήτρογλου και Ζαϊρί, που όλοι τους λογαριάζονταν για ρεζέρβες όταν άρχισε το πρωτάθλημα, στέλνει αδιάβαστο τον φιλόδοξο Παναθηναϊκό. Από την άλλη, Κατσουράνης, Σεϊταρίδης και Σαλπιγγίδης (πλην ενός σουτ) μένουν απλές αναφορές στο φύλλο αγώνα.

Ειδικά ο Σεϊταρίδης στην επανεμφάνισή του έπεσε, όπως κι ο Σπυρόπουλος, πάνω στον Ζαϊρί και τα «είδαν όλα». Ο Μαροκινός με το μπλαζέ ύφος και το μπλαζέ παιχνίδι τούς περνούσε με χίλιους κι έναν τρόπους. Στα όρια του διασυρμού.

Αναρωτιέται τώρα κανείς: αφού ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε απέναντι στον «μισό» Ολυμπιακό, τι θα γίνει όταν κάποια στιγμή εμφανιστεί ολόκληρος; Ή, για να το γράψουμε διαφορετικά, σαν πολύ δεν πάει ολόκληρος Παναθηναϊκός να χάνει ως άλλος Σαμψών τη δύναμή του κάθε φορά που απουσιάζει ο Καραγκούνης;

Κι ας μη γίνει παρακαλώ καμιά προσπάθεια να ανασυρθούν μνήμες Ριζούπολης ή να πληρώσει το μάρμαρο ο Κάκκος για ένα οφσάιντ.
Γελοίο θα είναι...

Κουτουράδες

Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού Βαγγέλης Πανάκης είχε ζητήσει από τον κόουτς να μην κάνει κουτουράδες στο ντέρμπι. Ο Τεν Κάτε τις έκανε. Αφησε την ομάδα χωρίς τον Λέτο και χωρίς παίκτη από τα αριστερά. Κατέβηκε για να μη χάσει απέναντι στον «μισό» Ολυμπιακό.

Γενικότερα, με τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του έπρεπε να παρουσιάζει έναν καλύτερο και πιο θεαματικό Παναθηναϊκό. Αντί γι' αυτά, κερδίζει τα ματς με καρδιοχτύπια και στην κόψη του ξυραφιού. Χθες ήταν γενικότερα φοβισμένος. Δεν βγήκε καν από τον πάγκο του για να δώσει οδηγίες. Ισως φοβάται πως θα βγει μια και καλή...

Τα πιστόλια

Οταν ήρθε δυσκολευόταν να βάλει δυο-τρεις ελληνικές λέξεις στη σειρά και να φτιάξει μια φράση. Φοβισμένος ακόμα και στο παιχνίδι του. Ξεκίνησε τρίτος επιθετικός του Ολυμπιακού και βρέθηκε πρώτος και καλύτερος. Εχει το γκολ στο αίμα του, αλλά -το ξανάγραψα- έχει και άψογη τεχνική.

Αν ήταν και πιο γρήγορος, θα μιλούσαμε για το Νο 1 εξαγώγιμο προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος τον μάλωσε στα αποδυτήρια για τον τρόπο που πανηγυρίζει τα γκολ. Ο Μήτρογλου το... ξέχασε και πανηγύρισε με τον ίδιο τρόπο το πρώτο γκολ. Χαλάλι του τού μάγκα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x