Γιώργος Χελάκης

Οι «πειραματισμοί» του Ζίκο και η «πεπατημένη» του Νιόπλια

SportDay

Στη ραδιοφωνική εκπομπή στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ρώτησα τον Γιάννη Ματζουράκη τη γνώμη του για την εξαιρετική πορεία της Καβάλας στο πρωτάθλημα. Ο κόουτς χωρίς χρονοτριβή την απέδωσε στους εξαιρετικούς παίκτες που πήγαν το καλοκαίρι στην ομάδα.

Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο ψάχνοντας για περισπούδαστες αναλύσεις αγνοούμε τα απλούστερα πράγματα. Ολοι ομολογούν ότι φέτος για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει μάλλον καλύτερο και οπωσδήποτε πληρέστερο ρόστερ από αυτό του Ολυμπιακού. Η ενίσχυση με Σισέ, Κατσουράνη κατά πρώτο λόγο και Λέτο κατά δεύτερο βελτίωσε λιγότερο την αγωνιστική εικόνα και περισσότερο την αποτελεσματικότητα του «τριφυλλιού».

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν μπόρεσε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στ' αριστερά του, αλλά ατύχησε να παίζει ολόκληρο τον πρώτο γύρο με τουλάχιστον τρεις βασικούς παίκτες απόντες. Ετσι τον έστειλε αδιάβαστο ο Πανσερραϊκός στο Κύπελλο, έτσι έχασε βαθμούς στην έδρα του. Ηρθε το ματς στο «Κλεάνθης Βικελίδης» κι αποκαλύφθηκε ότι οι παίκτες που ο Ζίκο έστειλε στο γήπεδο δεν υπερτερούσαν σε ταλέντο των αντίστοιχων του Κούπερ. Το ματς χάθηκε φυσιολογικά κι ο Θρύλος έμεινε δύο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Εδώ χωράνε παρατηρήσεις σχετικά με τους κόουτς που κάθονται στους πάγκους των δύο ομάδων. Εκτός από τις παρατηρήσεις, χωράνε και υποθέσεις. Αν παραμονή του αγώνα με τον Αρη αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ο Νίκος Νιόπλιας, υπήρχε περίπτωση να έβαζε τον Ντομί αμυντικό χαφ;

Απάντηση: ΟΧΙ. Ο Νιόπλιας, σαρξ εκ της σαρκός του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα κατέβαζε μια στρωτή ενδεκάδα με κάποιον που ήξερε κι είχε ξαναπαίξει τη θέση (π.χ. Κατσικογιάννης, Τοροσίδης). Θα αξιοποιούσε τον... λεοντόκαρδο Πάντο και θα έριχνε νωρίτερα στη μάχη τον Ζαϊρί. Πράγματα λογικά κι αναμενόμενα. Σαν κι αυτά που κάνει στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Μια τυπική-λογική διαχείριση των παικτών που έχει στη διάθεσή του.

Για να μην πάρει μεταφυσικές διαστάσεις η υπόθεση που έγινε νωρίτερα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η καταφανής ανωτερότητα του Αρη στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα έβρισκε τρόπους να εκφραστεί ακόμα κι αν ο Ζίκο έκανε τα προφανή. Σωστά. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που οι ομάδες παρουσιάζονται ισοδύναμες και η έκβαση του παιχνιδιού κρίνεται στις λεπτομέρειες.

Εδώ πλεονεκτεί ο Παναθηναϊκός με τον Νίκο Νιόπλια. Γιατί οι γνώσεις και οι εμπειρίες του, ακόμα και η ιδιοσυγκρασία του, τον αποτρέπουν να κάνει το κραυγαλέο λάθος. Ο Ζίκο, που ακόμα (λογικό έως ένα σημείο) ψάχνει να μάθει πρόσωπα και πράγματα, είναι επιρρεπής σε λάθος αγωνιστικές εκτιμήσεις. Ακόμα και σε λάθος μεταγραφικές προτάσεις...

Κάπου εκεί αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις, που ήδη γίνονται στην ΠΑΕ, σχετικά με την αναγκαιότητα της παρουσίας του στην άκρη του «ερυθρόλευκου» πάγκου ακόμα κι αν δεν διευρυνθεί η διαφορά των δύο βαθμών...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x