Παλαιότερες

Η Βοσνία και η Εδέμ του Μπάγεβιτς

SportDay

Ηταν το θυμικό ή μήπως η λογική; Η καρδιά ή το μυαλό ώθησε τον Μπάγεβιτς στην άμεση απόρριψη της πρότασης των Βοσνίων; Μπορεί και τα δύο, σε άψογο συντονισμό. Γιατί όχι;

«Δεν παρατάω την ΑΕΚ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή». Κρυστάλλινο και πιθανότατα πηγαίο. Ειλικρινές. Πριν από ένα χρόνο ο Μπάγεβιτς ζητούσε συγγνώμη από εκείνους που θεώρησαν προδοσία την παλιά επιλογή του, να αφήσει την ΑΕΚ και να δουλέψει στον Ολυμπιακό. Να φορτωθεί τώρα με δεύτερο «αδίκημα»;

Να φανεί ρίψασπις, τώρα που οδεύει προς τη δύση της καριέρας του; Για ποιο λόγο να λερώσει την υστεροφημία του με τη ρετσινιά πως εγκατέλειψε το αγαπημένο του καράβι την ώρα της μεγάλης θαλασσοταραχής; Φυσιολογικό είναι να μην το δέχεται το θυμικό του.

Η λογική, όμως; Ανιχνεύει, άραγε, η λογική πιθανά κίνητρα που θα μπορούσαν να έχουν πείσει τον Μπάγεβιτς να σκεφτεί την πρόταση των Βόσνιων; Κατά τη γνώμη του γράφοντος, ναι.

Δεν έχει νόημα, όμως, να πιθανολογήσουμε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά, διότι –απλούστατα– τα… καταπλακώνει μια αντίρροπη παράμετρος: η προνομιακή θέση που εξασφαλίζει στον Ντούσαν, βρέξει-χιονίσει, το ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα με τα συμπαρομαρτούντα του. Τον Τύπο, τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά στην αξιολόγηση κ.λπ.

Προσφάτως ο Μπάγεβιτς είπε πως στην ΑΕΚ δεν υπάρχει κανείς να τον απολύσει. Σωστά. Κι αν το διοικητικό-οικονομικό ξεχαρβάλωμα είναι μια πληγή που αργά ή γρήγορα θα επουλωθεί, οπότε θα υπάρξει και αρμόδιος να πει «μένεις» ή «φεύγεις» στον οποιονδήποτε προπονητή, ορισμένα άλλα πράγματα (και δόγματα) δείχνουν ακλόνητα: στην Ελλάδα ο Ντούσαν δεν… αποτυγχάνει ποτέ. Κι αν ακόμα «τρεκλίζει» η ομάδα του, ο ίδιος αποκλείεται να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Αυτό είναι το «Πάτερ Υμών» στον ευλαβή κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γιατί, λοιπόν, να καταφύγει σε άλλες πολιτείες ο Ντούσαν σε αυτό το στάδιο της καριέρας του;

Προς τι οι αβεβαιότητες; Ποιος εγγυάται ότι στη Βοσνία η δουλειά του θα κρινόταν όπως στην Ελλάδα; Τι ρωτήσατε; «Πώς, δηλαδή, κρίνεται εδώ;». Ελάτε τώρα. Περίπου όπως έκρινε κάποτε τον Τίτο η εφημερίδα «Πολίτικα», όργανο του Κόμματος στη Γιουγκοσλαβία. Τόσο… ακριβοδίκαια.

Πέρυσι τέτοια εποχή σημείωνα πως η ΑΕΚ θα αντιμετώπιζε έναν κίνδυνο, εάν ο Ντούσαν δυσκολευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα να βρει τρόπους, κουμπιά και χημείες: η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα απαξίωνε ολοκληρωτικά το έμψυχο υλικό της ομάδας, για να «βγάλει» φυσιολογική την αποτυχία του Μπάγεβιτς. Αυτό, δυστυχώς, γίνεται. Τουλάχιστον συντελείται…τμηματικά. Τη μια βγαίνει άχρηστος ο Μαντούκα, την άλλη ο Σκόκο (!), την τρίτη ο Μαϊστόροβιτς.

Η πραγματικότητα είναι πασιφανής –την αντιλαμβάνεται όποιος παρακολουθεί την ομάδα στις (λίγες) καλές και κακές στιγμές της: το έμψυχο υλικό της ΑΕΚ δεν επαρκεί, βεβαίως, για πρωταθλητισμό, ούτε όμως είναι τέτοιο που καθιστά… κανονική κι αναπόφευκτη τη σημερινή αγωνιστική εικόνα.

Με το σημερινή εννοώ «από την αρχή της σεζόν». Το διευκρινίζω, διότι σε λίγο θα λέμε ότι την ομάδα την παρέλυσαν από τον Αύγουστο οι χειμωνιάτικες εμπλοκές στην καταβολή δεδουλευμένων. Μωρέ και τον χρόνο θα βάλουμε να τρέχει ανάποδα, και μεταφυσικοί θα γίνουμε, αρκεί να συνεχίσει να «μη φταίει» ο Ντούσαν.

Ας θυμηθούμε λίγο τις διακυμάνσεις του δημοσιογραφικού mainstream: όταν ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές της ΑΕΚ, ακουγόταν πως αν ο Μπάγεβιτς κέρδιζε τη μάχη με τον χρόνο η ομάδα μπορεί και να… διεκδικούσε πρωτάθλημα. Ανέκδοτο ήταν, πάει, πέρασε. Οταν η ΑΕΚ αποχαιρετούσε έναν έναν τους στόχους της, τι έκανε το ακατάβλητο mainstream του Τύπου; Μετρούσε δεκάλεπτα κι εικοσάλεπτα καλής ή υποφερτής μπάλας, προαναγγέλλοντας μια ουσιαστική βελτίωση που ποτέ δεν φάνηκε.

Κατόπιν «κάθισε η μπίλια» σε ένα ερώτημα φιλοσοφικό: «Με ποιον προπονητή θα πήγαινε η ΑΕΚ καλύτερα;». Λες και υπήρχε περίπτωση να πάει χειρότερα. Να δείτε που στο τέλος θα θεωρηθεί «επίτευγμα Μπάγεβιτς» η είσοδος της ομάδας στα πλέι οφ. Τι είπατε; «Κι αν δεν μπει σε αυτά η ΑΕΚ»; Το θεωρώ απίθανο, αλλά κι αν ακόμα συμβεί είναι σαν να ακούω τη νέα ετυμηγορία: «Χάρη στον Μπάγεβιτς δεν κινδύνευσε η ομάδα να υποβιβαστεί!».

Εν κατακλείδι, ο Ντούσαν έχει κάθε λόγο να μη σκέφτεται καμία Βοσνία. Εχει, όμως, η ΑΕΚ λόγους να πιστεύει ότι η επιχείρηση «ανάκαμψη» (όποτε κι αν δρομολογηθεί) μπορεί να στηριχτεί στον Μπάγεβιτς; Πόσο πιθανό είναι μια οικονομική-διοικητική ανασυγκρότηση να «αναγεννήσει» και τον προπονητή Μπάγεβιτς;

Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση αύριο. Αλλά και να δούμε τις εξωφρενικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο κρίνουΜΜΕ προπονητές…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x