Γιώργος Χελάκης

Η «αβάσταχτη» μοναξιά του Ζίκο στον Ολυμπιακό

SportDay

Πριν από ένα μήνα τα ονόματα που φιγουράριζαν στις πρώτες σελίδες του αθλητικού Τύπου ως υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι του Ολυμπιακού είχαν latin χρώμα. Εκπορεύονταν από τις επιθυμίες του Ζίκο και αντανακλούσαν το δικό του γνωστικό πεδίο. Αυτούς ήξερε καλά, γι' αυτούς μιλούσε, μερικούς από αυτούς είχε προτείνει στη διοίκηση της ΠΑΕ. Οσο περνούσαν οι μέρες άλλαζε και η ήπειρος προέλευσης των ονομάτων.

Οσους είχε κατά νου ο Ζίκο ή δεν ήθελαν να έρθουν ή είχαν υπέρογκο κόστος. Το τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού και οι νεαροί κύριοι Κόκκαλης και Θεοδωρίδης φαίνεται να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια πρόσβασης στον «αποφασίζω και διατάζω» πρόεδρο της ΠΑΕ. Πριν από οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση έχει νόημα να παρατηρήσουμε πως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας σύμφωνα με τον οποίο ο προπονητής έχει τις καλύτερες κάθε φορά προτάσεις για αγορές παικτών.

Μπορεί να είναι πιο χρήσιμος όταν περιορίζει τις προτάσεις του, αναφέροντας απλώς τις θέσεις στις οποίες η ομάδα του χρειάζεται ενίσχυση. Ο Ζίκο το έκανε αυτό με σαφήνεια μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Αρσεναλ. Μίλησε για δύο επιθετικούς, έναν επιθετικό χαφ και έναν αριστερό χαφ-εξτρέμ. Μίλησε καθαρά για τέσσερις παίκτες. Αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι εννοούσε τρεις...

Οσους κι αν εννοούσε τελικά, γίνεται φανερό ότι οι εισηγήσεις του έχουν σχετική σημασία. Επί του παρόντος το μόνο που του έχει ζητηθεί είναι να ενημερώσει για τη φυσική κατάσταση του Λούα Λούα. Κι εδώ η εισήγησή του θα έχει σχετική αξία. Αν του υποδειχτεί να τον περιμένει μέχρι τον Φεβρουάριο για να φορμαριστεί, αυτό θα κάνει. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν εθιστεί σε εντυπωσιακές κινήσεις του προέδρου, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τους όποιους σχεδιασμούς των κατά καιρούς προπονητών.

Η περίπτωση του Γαλλοτυνήσιου Μπεν Αρφά είναι χαρακτηριστική. Ενας παίκτης που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, που η καριέρα του είναι πτωτική και για τον οποίο ο σοβαρός Ρομέν Αργυρούδης εξέφρασε καθαρά και ξάστερα την αντίθεσή του, βρίσκεται προ των πυλών. Για να αποδειχτεί μία ακόμα φορά πως παρόντος του Σωκράτη Κόκκαλη πάσα (άλλη) αρχή παυσάτω.

Η αλλαγή προπονητή ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό από τις άθλιες εμφανίσεις και τον έφερε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του προέδρου του για να ανατρέψει το σκηνικό και να δώσει νέο αέρα υπεροχής στον πρωταθλητή. Σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες όλα αυτά είναι δουλειές του προπονητή και των συνεργατών του, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται το τμήμα σκάουτινγκ και οι υπεύθυνοί του.

Στου Ρέντη ο προπονητής συνεργάζεται με τον βοηθό του κι όλοι οι άλλοι συνομιλούν με τον πρόεδρο. Μοντέλο περίεργο αλλά, όπως ο χρόνος έχει δείξει, μάλλον πετυχημένο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x