Παλαιότερες

Τα πεπραγμένα της γέφυρας

SportDay

Την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή που έκανα στον NovaΣΠΟΡ FM έγινε λόγος για τα μεγάλα έργα, τους οδικούς άξονες, αλλά και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Αναφέρθηκα στο γεγονός ότι η Ελλάδα αλλάζει, μολονότι έχασε δύο σημαντικές δεκαετίες με χρήματα που ήρθαν από την τότε ΕΟΚ αλλά πήγαν σε αλλοπρόσαλλες πολιτικές.

Απέκτησαν περιουσίες άνθρωποι του δημοτικού διότι ήταν μέλη σε κλαδικές, βολεύτηκαν οι ημέτεροι και χάθηκαν οι… αμφότεροι. Είπα λοιπόν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ότι η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα όχι μόνο για τα χρονικά της Ελλάδας, αλλά για όλο τον κόσμο. Επειδή γνωρίζω πράγματα και καταστάσεις επισημαίνω για μία ακόμη φορά ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μοναδικό κατασκευαστικά, λόγω του σεισμογενούς εδάφους.

Μπορεί να μην είναι από τις μεγαλύτερες γέφυρες σε μήκος, αλλά δημιουργήθηκε τεχνικό υπέδαφος για να στηριχτεί επειδή ο πυθμένας του Πατραϊκού κόλπου είναι ασταθής. Κι επειδή στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τα μηδενίζουμε όλα και ζούμε με την καχυποψία ότι όλα κοστίζουν ακριβά ενώ εμείς τάχα πληρωνόμαστε με… λίγα, στην εκπομπή του ο Λάκης Λαζόπουλος, που ξεχωρίζει για τη θαυμαστή του σάτιρα, ανέφερε ότι η γέφυρα αυτή κόστισε υπερδιπλάσια από μια γέφυρα χιλιομέτρων στην Κίνα.

Κι έτσι τα ισοπέδωσε όλα, αφού και ο πιο αδαής στην άκρη της χώρας έμαθε ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τα πληρώνουμε όλα ακριβά. Ουδείς αμφιβάλλει για του λόγου το αληθές, αλλά να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε καταστάσεις. Διότι στην Κίνα κάνουν έργα με ένα δολάριο μισθό την ημέρα, με δεκάδες χιλιάδες εργάτες, διότι εκεί δεν έχουν τους δικούς μας σεισμούς ούτε βέβαια και τις δικές μας… υπερτιμολογήσεις. Αν δεν υπήρχε το τελευταίο, η Ελλάδα θα ήταν παράδεισος.

Αυτή η μεγάλη εισαγωγή έγινε επειδή έλαβα τον απολογισμό εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας Ρίου – Αντιρρίου. Ο απολογισμός είναι ένα δείγμα της «Σχολής της Γέφυρας» που έχει ξεχωρίσει τα τελευταία δύο χρόνια, κάνοντας πράξη την αρχή «Μέσα στην κοινωνία, από την κοινωνία, για την κοινωνία». Ο απολογισμός, που περιλαμβάνει το 2008 και τους πρώτους μήνες του 2009, λειτουργεί σαν φωτογραφικό στιγμιότυπο της εξωσυμβατικής πορείας της εταιρείας χωρίς να δίνεται βάρος στον εντυπωσιακό αριθμό των 11 διακρίσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αντίθετα, παρουσιάζονται οι προθέσεις που έγιναν πράξεις, οι εργαζόμενοι που έγιναν ενεργοί πολίτες και η ανάλυση των διευθυντών με ύφος καθημερινό και εγκάρδιο, για να καταλαβαινόμαστε πάνω από τους τύπους. «Ο,τι υπάρχει μέσα σε αυτό το βιβλίο, πριν γίνει κείμενο και εικόνα... ήταν αλήθεια», ανέφερε ο Φιλ Κορμπέ, μηχανικός δομικής συντήρησης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.«Χαρίλαος Τρικούπης».

Στον ετήσιο απολογισμό η Γέφυρα εμφανίζει την ηθική αναγνώριση της κοινωνίας, την πολιτική μείωσης εκπομπών και αντιστάθμισης ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, την περιβαλλοντική φροντίδα με τη διεθνή κοινωνική αλληλεγγύη. Με λιγότερη καχυποψία μπορούμε να αντιληφθούμε τα πραγματικά μεγάλα έργα που οραματίστηκαν άνθρωποι 100 χρόνια πριν από εμάς για μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x