Παλαιότερες

Η απόδειξη της ανυπαρξίας

SportDay

Πρέπει να είμαι ένας από τους ελάχιστους που δεν είδε δευτερόλεπτο από την περίφημη συνέντευξη του Μπομπ Κοζώνη στο Sport24. Προτιμώ να διαβάζω τι γράφεται: έχει πολύ μεγαλύτερη πλάκα. Η απορία μου όταν άκουσα ότι θα δώσει συνέντευξη ο Μπομπ ήταν ποιο κανάλι θα τη μετα- δώσει και γιατί. Οσο κι αν η ελληνική τηλεόραση περνάει κρίση, το θέαμα ενός παππού που αποκαλεί την Ερασιτεχνική ΑΕΚ «ΑΪΚ μάμα» και ισχυρίζεται ότι έχει όραμα να φτιάξει στο Φιλαντέλφια το «Αλιάντς Αρίνα» δεν νομίζω ότι αποτελεί σοβαρό τηλεοπτικό προϊόν. Αν έκανε τουλάχιστον τίποτα τούμπες, μπορεί να τον έδειχναν στα βραβεία «Γκίνες». Εκεί προβλέπω να προβληθούν του χρόνου διάφορα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών

Χθες η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απειλεί τον Κοζώνη με καταγγελίες σε αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες. Είναι προφανές ότι οι μέτοχοι της ΑΕΚ ανησυχούν ότι αν η ιστορία αυτή συνεχιστεί, θα είναι δύσκολη η διοίκηση της εταιρείας. Δεν είναι και το ευκολότε- ρο πράγμα του κόσμου να προσπαθείς να διοικήσεις έχοντας εφημερίδες που γράφουν ότι κάπου υπάρχει ένας Κροίσος έτοιμος να βάλει 97 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη, όμως, δεν μπορείς και να επικαλείσαι αυτού του τύπου τη δυσκολία, όταν εκ των πραγμάτων δεν διοικείς! Η ΑΕΚ είναι ακέφαλη εδώ και καιρό: θα 'λεγα ότι είναι σχεδόν από τη μέρα που παραιτήθηκε ο Ντέμης. Πολύ πριν δηλαδή εμφανιστεί ο Κοζώνης.

Περίληψη

Τι έχει συμβεί στην ΑΕΚ μετά τη φυγή του Νικολαΐδη; Θα 'θελα να σας το διηγηθώ εν τάχει. Ηρθε ο Μπάγεβιτς και τα πήρε όλα επ' ώμου. Για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μια ΠΑΕ κινήθηκε με γνώμονα πώς θα εξυπηρετήσει όχι τόσο τις απαιτήσεις ενός προπονητή, αλλά τα γούστα του. Διαλύθηκε το τμήμα σκάουτινγκ, απολύθηκε το γραφείο Τύπου, αδρανοποιήθηκαν γυμναστές και εργοφυσιολόγοι, μπήκαν στο ψυγείο ποδοσφαιριστές που στοίχισαν εκατομμύρια ευρώ και το καλοκαίρι αποκτήθηκε μια ολόκληρη ενδεκάδα από ποδοσφαιριστές που δεν έχουν αποδώσει για την ώρα τίποτα. Σήμερα η ΑΕΚ έχει 31 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και πληρώνει 5-6 που δεν παίζουν ποτέ, έχει κάνει τον χειρότερο πρώτο γύρο της ιστορίας της και κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη για όλα αυτά να απολογηθεί στον κόσμο της!

Ολοι μιλάνε για χρέη και οικονομικά προβλήματα τη στιγμή που κανείς ποδοσφαιριστής δεν έχει δικαίωμα προσφυγής και στα ταμεία της ομάδας έχουν μπει τα δύο τελευταία καλοκαίρια 13 εκατομμύρια ευρώ μόνο από πωλήσεις παικτών. Τι θέλω να πω; Οτι έχει δημιουργηθεί μια υπέροχη κατάσταση που δίνει το άλλοθι της αποτυχίας στην ίδια την ομάδα, που περιφέρει τη μιζέρια της στο πρωτάθλημα, έχοντας την ευκολότερη από τις δικαιολογίες, δηλαδή την απουσία της διοίκησης. Φυσικά και δεν υπάρχει διοίκηση. Μόνο που η απόδειξη αυτής της ανυπαρξίας είναι το γεγονός ότι δεν έχει πάρει κάποιος μια σκούπα να τους διώξει όλους!

Φερόμενος

Τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκε το εξής τραγελαφικό: ο φερόμενος ως πρόεδρος της ομάδας κ. Νίκος Θανόπουλος λειτούργησε κυρίως ως πλασιέ: η δουλειά του ήταν να βρει κάποιον αγοραστή της ΠΑΕ για να απεμπλακούν όλοι οι υπόλοιποι και κυρίως ο κ. Νίκος Νοτιάς, που είναι και το αφεντικό του. Την ίδια στιγμή αυτός που έπρεπε να δουλέψει ως προπονητής, δηλαδή ο Μπάγεβιτς, άσκησε στο μαγαζί ένα είδος διοίκησης αλλάζοντας στελέχη και υπαλλήλους. Αυτή η μετεξέλιξη της εταιρείας σε κάτι που διοικητικά δεν υπάρχει και δεν ορίζεται (καμία εταιρεία δεν λειτούργησε ποτέ έτσι) είχε αποτέλεσμα να προκύψει αυτή η ομάδα που βλέπουμε.

Μια ομάδα με παίκτες που παίζουν ο καθένας για την πάρτη του, χωρίς καμία καθο- δήγηση, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης. Ποιος να ζητήσει εξηγήσεις για το αγωνιστικό χάος; Ο Μπάγεβιτς από τον ευατό του; Το ντόμινο αυτής της εξέλιξης ήταν η δυσφορία του κόσμου, η εγκατάλειψη, η ελπίδα ότι κάπου θα προκύψει ένας νέος αγοραστής που θα βάλει τάξη, δηλαδή θα παρουσιάσει μια ομάδα ανταγωνιστική. Ο τρόπος διάρθρωσης (και όχι διοίκησης -η διοίκηση είναι προφα- νώς άλλο πράγμα) της ΑΕΚ δημιουργεί την ανάγκη για Κοζώνηδες. Οχι στην ΑΕΚ. Στον κόσμο της.

Κιντής

Χθες ο Γιώργος Κιντής παραχώρησε μια συνέντευξη στα «Νέα» πολύ πιο σημαντική από τα καλαμπούρια που μας ήρθαν από το Σικάγο. Ο Κιντής είναι επίδοξος πρόεδρος της ΑΕΚ. Είπε ότι στόχος της ομάδας πρέπει να είναι ο πρωταθλητισμός, ότι η ομάδα πρέπει να παίζει στο ΟΑΚΑ, ότι κακώς η ΑΕΚ έκανε 78 μεταγραφές επί Ντέμη και 12 σε ένα καλοκαίρι επί Μπάγεβιτς, είπε ότι αν αναλάβει θα διώξει τον Ντούσαν και ότι η εταιρεία πρέπει να μάθει να διοικείται με βάση τα έσοδά της. Επειτα από καιρό κάποιος είπε τα απλά: μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς, αυτό όμως είναι ένα σχέδιο. Την Κυριακή στο «Θέμα» ο πολύς Πόλυς Χατζηιωάννου είπε ότι το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι ότι οι νίκες ανήκουν σε όλους και οι ήττες σε αυτόν που πληρώνει. Ας του εξηγήσει κάποιος ότι δυστυχώς έτσι είναι το ποδόσφαιρο κι αν νομίζει ότι κάποτε θα συμβεί το αντίθετο, κακώς έμπλεξε. Αν τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι, τουλάχιστον θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ροκάνισμα

Η ΑΕΚ χρειάζεται διοίκηση. Μόνο που για να την αποκτήσει, χρειάζεται και να τελειώσει το παραμύθι ότι υπάρχει μια
μετοχική ομάδα από δέκα φίλους που θέλουν το καλό της ΑΕΚ κ.ά.: αυτό το παραμύθι υπήρξε μεγαλύτερο και από
αυτό του Κοζώνη! Το σημερινό χάλι προέκυψε γιατί δεν υπήρχε καμία κοινή στρατηγική μεταξύ των μετόχων, ούτε καν τον καιρό του Ντέμη. Η μεταβίβαση των μετοχών στην Ερασιτεχνική π.χ. (μια πράξη φαιδρότητας ανάλογη με αυτή του να βρούμε έναν Κοζώνη) αυτό ακριβώς μαρτυρά. Κακώς κάναμε τα πράγματα σύνθετα ενώ είναι απλά: όποιοι μέτοχοι δεν θέλουν να μείνουν και να πληρώνουν το κατιτίς απαραίτητο, ας δώσουν τις μετοχές σε όποιον θέλει να διοικήσει. Το να μείνουν και να τον ροκανίζουν είναι πλέον βαρετό.

«Avatar»

Πήγα να δω την πολυδιαφημισμένη ταινία του Κάμερον παραμονές Χριστουγέννων σε ένα «Village» –προβολή απογευματινή σε μια αίθουσα γεμάτη από το δυσκολότερο κοινό που μπορεί να σου τύχει, δηλαδή από πιτσιρικάδες που φωνάζουν, χασκογελούν, κάνουν φασαρία για να τους προσέξεις, έρχονται όχι για να δουν το έργο, αλλά για να πετάνε ποπ κορν μεταξύ τους. Αναρωτιόμουν πού έμπλεξα, όταν ξαφνικά ξεκίνησε η προβολή της ταινίας και η Τέχνη της εξημέρωσε τα πλήθη: σε τρία λεπτά, όταν η τρισδιάστατη μαγεία της λειτούργησε, δεν ακούγονταν κιχ! Εχω την υποψία ότι παρακολουθώντας το «Avatar» σε 3D προβολή νιώθεις το ίδιο όπως και οι πρώτοι άνθρωποι που πριν από 90 χρόνια μπήκαν σε μια αίθουσα για να δουν κινηματογράφο: αισθάνεσαι κοινωνός μιας νέας εμπειρίας, μιας νέας Τέχνης, που βασιζόμενη στη δύναμη μιας τεχνολογίας ήρθε για να αλλάξει τους κανόνες της απόλαυσης.

Κάποια στιγμή, όταν ο μαγικός κόσμος του πλανήτη Πανδώρα ξετυλίγεται μπροστά σου, χάνεις την αίσθηση της πραγματικότη- τας και πιστεύεις ότι ο δικός σου κόσμος είναι ο παράταιρος: η αίθουσα στην οποία παρακολουθείς αυτό το υπερθέαμα των αισθήσεων σβήνει και η μόνη αλήθεια είναι το σύμπαν της παραίσθησης μέσα στην οποία σε βυθίζει ο Κάμερον. Ναι, αυτή τη φορά μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα: η αλήθεια είναι εκεί έξω. Η ιστορία θα γράψει ότι το σινεμά στα τέλη της δεκαετίας του 2000 πήγε να διαλυθεί από την πειρατεία της μοναξιάς των torrent, αλλά εκεί που οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να μπερδεύουν την απόλαυση με το downloading ήρθε το «Αvatar». Λυπόμουν πάντα όσους την κινηματογραφική απόλαυση που προσφέρει μια αίθουσα την μπέρδευαν με τη γνώση της ταινίας που σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις ένας υπολγιστής ή η ίδια η τηλεόραση. Τώρα δεν τους λυπάμαι. Οσοι θα κατεβάσουν το «Avatar» και δεν θα το δουν φορώντας τα γυαλάκια τους απλώς δεν θα έχουν μυηθεί στην απόλαυση: αυτή τη φορά το καλό θριάμβευσε - το downloading είναι μια τιμωρία...

Θα μπορούσε και να γίνει

Το τελευταίο πράγμα που απασχολεί την ΑΕΚ αυτόν τον καιρό είναι οι μεταγραφές, ωστόσο επειδή το σενάριο ανταλλαγής του Κλέιτον και του Μάντζιου με τον Σκόκο μου φάνηκε ως ιδέα ενδιαφέρουσα, ζήτησα την άποψη ενός από τους ελάχιστους που νοιάζονται για τα αγωνιστικά της ομάδας. «Νομίζω ότι αν ο Αντωνίου δεσμευόταν ότι στην ανταλλαγή ο ΠΑΟ θα κρατούσε τον Μπότο και θα μας έστελνε μόνο του τον Κλέιτον, το πράγμα θα μπορούσε και να γίνει», ήταν η απάντηση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x