Παλαιότερες

Μαθήματα μπάσκετ από «φοιτητές»

SportDay

Το μπάσκετ είναι περίεργο άθλημα. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε στην Αθήνα και ξεγύμνωσε τον Παναθηναϊκό. Λίγες μέρες πριν είχε χάσει από την Ομπραντόιρο του Κώστα Βασιλειάδη και του 42χρονου Αμερικανού Μάικ Χίγκινς, που έπαιζε στο ΝΒΑ το 1989! Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον φτωχό πλην ποιοτικό Πανιώνιο, κάτι που ίσως του κοστίσει το πρωτάθλημα. Σίγουρα, πάντως, μπορεί να μην του επιτρέψει να πάρει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Με όλα αυτά θέλουμε να πούμε ότι όλοι μπορούν να χάσουν απ' όλους.

Προχθές, άλλωστε, η Ρεάλ του Ετορε Μεσίνα προσέθεσε μία ακόμα απρόσμενη ήττα στον μαύρο γι' αυτήν Δεκέμβρη, χάνοντας από την Εστουντιάντες. Μια Εστουντιάντες που δεν έχει καμία σχέση με την πολύ καλή ομάδα του παρελθόντος. Οι «φοιτητές», όμως, όπως είναι το προσωνύμιό τους, δίδαξαν μπάσκετ. Οχι συστήματα και τρόπο παιχνιδιού. Αλλά ότι στο παρκέ όλα μπορεί να γίνουν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί δεν βλέπουν τίποτε, μα τίποτε άλλο πλην της νίκης. Κυρίως για τους διψασμένους για τίτλο φιλάθλους της πειραϊκής ομάδας κάθε ήττα σημαίνει καταστροφή. Από τη μία πλευρά δικαιολογούνται. Η απογοήτευσή τους από την ξηρασία τόσων ετών είναι πολύ μεγάλη και κάθε ήττα είναι γι' αυτούς ένα ακόμα βαρύ χτύπημα στο ήδη πληγωμένο γόητρό τους.

Απλώς πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το ταμείο γίνεται στο τέλος. Εκεί κρίνονται τα πάντα. Πριν από 12 χρόνια ο Ολυμπιακός στον δρόμο για το τριπλ κράουν δεν έπαιζε καλά για μεγάλο διάστημα. Μέχρι ο Ντούσαν Ιβκοβιτς να βάλει τον Μίλαν Τόμιτς δίπλα στον Ντέιβιντ Ρίβερς. Αυτή η κίνηση έφερε τα πάνω κάτω, στο τέλος κατακτήθηκαν και οι τρεις τίτλοι και στο φινάλε της σεζόν κανείς δεν θυμόταν ότι η ομάδα του Πειραιά είχε χάσει από τον ΒΑΟ του Αρμούτη και του Κιουρτίδη.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν γοητεύουν ακριβώς με τις εμφανίσεις τους. Ομως λίγες ομάδες το καταφέρνουν αυτό στην Ευρώπη, οι εξής δύο: η Μπαρτσελόνα και η Σιένα. Στην ουσία είναι μία. Η Μπαρτσελόνα. Διότι η Σιένα ναι μεν σαρώνει, αλλά περισσότερο στο ιταλικό πρωτάθλημα, το οποίο δεν είναι ακριβώς της πλάκας, αλλά σίγουρα δεν είναι ισπανικό. Ούτε ελληνικό. Η Μπαρτσελόνα ρίσκαρε με τον νεαρό Πασκουάλ, όπως και η ποδοσφαιρική ομάδα των Καταλανών πέρυσι με τον Γκουαρντιόλα. Η κίνηση αποδεικνύεται σωστή, με την Μπάρτσα να δείχνει η πιο στρωμένη ομάδα της Ευρώπης. Είπαμε όμως: στο τέλος γίνεται το ταμείο. Και από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ΤΣΣΚΑ πριν από κάποια χρόνια, όταν είχε να χάσει κοντά στα 50 ματς και όταν πήγε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας έφαγε ένα χαστούκι που ο κρότος του ακούστηκε μέχρι την Αθήνα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x