Νίκος Ζέρβας

Η «κατάρα» των δημοσιογραφικών και η επιστροφή του «Σάρας»

Τα όσα ελεεινά διαδραματίστηκαν από τους ανεγκέφαλους στο κλειστό του «Ελληνικού», κυρίως και σε αυτό της Νέας Σμύρνης, δευτερευώντος...

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Τα όσα ελεεινά διαδραματίστηκαν από τους ανεγκέφαλους στο κλειστό του «Ελληνικού», κυρίως και σε αυτό της Νέας Σμύρνης, δευτερευόντως, δεν σου αφήνουν ιδιαίτερη όρεξη για αγωνιστικές αναλύσεις. Παρόλο που η 10η αγωνιστική περιελάμβανε τα πιο θεαματικά και αμφίρροπα παιχνίδια, η…γεύση στο στόμα είναι και πάλι πικρή και ο προβληματισμός διάχυτος. Αυτή τη φορά, τα…παραλίγο θύματα του ανεξήγητου θυμού και της βίας, δεν φορούσαν πολύχρωμο κασκόλ γύρω από το λαιμό.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι, ίσως και να προκαλούν την…τύχη τους με κάποιες ενέργειες μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι όμως τραγικό το ότι τα υποψήφια…θηράματα των κάφρων, ήταν εκπρόσωποι του Τύπου! Δηλαδή άνθρωποι που απλά πήγαν στο γήπεδο για να κάνουν την δουλειά τους και να βγάλουν το ψωμί τους! Πραγματική κατάντια, η οποία όμως δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς που έχουμε την…κακή συνήθεια να επισκεπτόμαστε κλειστά ή ανοικτά στάδια, ως απεσταλμένοι των ΜΜΕ που εργαζόμαστε για να ασκήσουμε το καθήκον μας. Είναι πολλές οι φορές που έχουν δημιουργηθεί τέτοιες καταστάσεις σε δημοσιογραφικά θεωρεία. Άλλοτε υπάρχουν τραυματισμοί, όπως χθες, άλλοτε οι θερμοκέφαλοι μένουν μόνο στις φραστικές επιθέσεις και τις απόπειρες προπηλακισμών, ή την λεκτική πίεση κατά την διάρκεια μιας μετάδοσης ή ενός ρεπορτάζ.

Δυστυχώς, σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας, ο χώρος εργασίας των εκπροσώπων του Τύπου, είναι απροστάτευτος και εύκολα προσπελάσιμος από τον οποιονδήποτε αργόσχολο που θέλει να κάνει το…κομμάτι του, χτυπώντας ή απειλώντας έναν δημοσιογράφο, που είτε έχει πει κάτι που τον έχει πειράξει, είτε αυτά που λέει δεν ικανοποιούν την οπαδική του υστεροφημία. Το κακό, είναι ότι η κατάσταση διαιωνίζεται και κανείς δεν προνοεί, ώστε να τελειώσει οριστικά αυτή η φαρσοκωμωδία. Αν δεν προστατευτούν τα συγκεκριμένα «κομμάτια» των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι συνήθεις ύποπτοι θα συνεχίσουν να δρουν ανενόχλητοι. Απορώ πως ο σύνδεσμός μας (ΠΣΑΤ) δεν έχει βγάλει ακόμα κάποια καταδικαστική ανακοίνωση. Γιατί για ύπαρξη δραστικών μέτρων κατά του φαινομένου εδώ και καιρό, μόνο στα λόγια έχουμε μείνει ως συνήθως.

Οι εικόνες των Λαμόντ Μακ και Αντώνη Φώτση, πάντως, θα μείνουν βαθειά χαραγμένες στη μνήμη. Ο πρώτος, αντιλαμβανόμενος την σύρραξη στα δημοσιογραφικά, έσπευσε να προστατεύσει την γυναίκα και το νεογέννητο μωρό του. Ο φωτογραφικός φακός τον…συνέλαβε έντρομο να κρατά στην αγκαλιά του το βρέφος, την ώρα που ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού, μετά το ματς με τον Πανιώνιο επιχείρησε να πάει να μιλήσει στον πατέρα και την γυναίκα του, για να δεχθεί φραστική και όχι μόνο επίθεση από οπαδό των «κυανέρυθρων». Συγνώμη κύριοι, αλλά έχουμε πιάσει πάτο και αρχίζω να αμφιβάλω για το αν ισχύει το «δεν πάει πιο κάτω». Ντροπή κύριοι. Μόνο αυτή η λέξη ταιριάζει. Η φράση κλισέ, «πρέπει να ληφθούν μέτρα» έχει καταντήσει κουραστική. Την πληκτρολογώ από συνήθεια, γιατί τα αυτιά των εχόντων το καρπούζι και το μαχαίρι δεν είχε ιδρώσει, ακόμα και όταν γίνονταν χειρότερα…

Κατά τα άλλα, το σαββατοκύριακο είχαμε και αγώνες. Θέλοντας με «πινελιές» να σκιαγραφήσουμε τα αποτελέσματα, δεν μπορεί παρά να σταθούμε στην εκπληκτική απόδοση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός μοίραζε και σκόραρε στους παλιούς του ρυθμούς και ο Ομπράντοβιτς έχει όλο το δίκιο να χαμογελά. Σπανούλης και Μπατίστ ήταν για μια ακόμη φορά καταλυτικοί, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο μαχητικότατος και άξιος συγχαρητηρίων, Πανιώνιος, δικαιούται να μιλάει για την τελευταία φάση, όπου έγινε του…Ταβουλαρέα. Στο μυαλό μου ήρθαν τα…ίδια μέτρα και σταθμά για τα οποία μίλησε ο Παπαλουκάς πριν από δυο εβδομάδες, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που μάλλον έχει κουράσει.

Ο Ολυμπιακός είδε και έπαθε να κερδίσει την ΑΕΚ. Η ψυχή της Ένωσης, σε συνδυασμό με την αγωνιστική «αναρχία» και την πολύ κακή αμυντική συμπεριφορά των «ερυρθόλευκων», επέτρεψαν στους γηπεδούχους να κάνουν όνειρα ακόμα και για τη νίκη, αλλά οι Τσίλντρες, Κλεϊζα και Τεόντοσιτς είχαν διαφορετική γνώμη. Τα νέα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Φλεβαράκης, φαντάζουν δισεπίλυτα, αλλά με τέτοιες εμφανίσεις η ΑΕΚ είναι δεδομένο ότι δεν θα κινδυνεύσει. Όσο για τον Ολυμπιακό, έχει ενδιαφέρον να δούμε την αγωνιστική του συμπεριφορά όταν θα προστεθεί στο παζλ και ο νεοαποκτηθείς αλλά καθόλου νέος για τα ελληνικά δεδομένα, Σκούνι Πεν. Η ΚΑΕ δικαίωσε των υπογράφοντα για την αναγκαιότητα απόκτησης πλέι-μέικερ, με μια δοκιμασμένη λύση που θεωρητικά θα βοηθήσει πολύ.

Πολύ σημαντικές ήταν οι νίκες για Περιστέρι και Τρίκαλα κόντρα σε ΠΑΟΚ και Ηλυσιακό αντίστοιχα, λογικό αλλά απολύτως χρήσιμο για την ψυχολογία του Άρη το «ξέσπασμά» του στην Λάρισα επί της Ολύμπιας και αναμενόμενη η εύκολη νίκη του Πανελληνίου επί της Καβάλας. Στην Ρόδο, το Μαρούσι επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά το πόσο «βαριά» φανέλα έχει αποκτήσει, αφού κατέβαλε τον αξιόμαχο Κολοσσό και συνεχίζει απτόητο για την κατάληψη της τρίτης θέσης. Έχω την εντύπωση ότι με αυτόν τον Καϊμακόγλου θα τα καταφέρει. Και τι δεν έκανε ο αρχηγός στο «Βενετόκλειο». 24 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 2 ασίστ. Τι είπατε; Τυχαία κατέκτησε το χάλκινο με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ; Για ξανασκεφτείτε το…

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο nikosze2001@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x