Παλαιότερες

Επικίνδυνες διαβάσεις πεζών στην Ευρώπη

SportDay

Το παρακάτω κείμενο για τις διαβάσεις πεζών στην Ευρώπη δεν αφορά την Ελλάδα. Θα μας αφορούσε εφόσον είχαμε διαβάσεις που να φαίνονται, να μην ξεβάφουν και να μην ξεχνούν οι υπηρεσίες να τις βάψουν ξανά. Θα μας αφορούσε εφόσον υπήρχαν σε όλες τις διασταυρώσεις και όχι επιλεκτικά σε κάποια σημεία απλώς για να δικαιολογούμε τον ΚΟΚ. Κι αν από αυτές τις διαβάσεις περνούσαν πεζοί και όχι μαζί τους και μοτοσικλέτες, που θέλουν να διαβούν από τη μια πλευρά στην άλλη, όταν υπάρχει μεταξύ των αντίθετων κατευθύνσεων διάζωμα.

Προ ημερών το Ιδρυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA Foundation) παρουσίασε μελέτη που πραγματοποίησε σε 31 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία οι περισσότερες διαβάσεις πεζών στην Ευρώπη είναι επικίνδυνες, διότι δεν περνούν τις δοκιμές ασφάλειας. Η έκθεση Euro-Test, που υποστηρίζεται από το Ιδρυμα της FIA, με επικεφαλής υλοποίησης την Ιταλική Λέσχη Αυτοκινήτου (ACI), σε συνεργασία με 17 ευρωπαϊκές λέσχες αυτοκινήτου, απευθύνει έκκληση για τη βελτίωση του σχεδιασμού των διαβάσεων πεζών και τη διάδοση-εφαρμογή των νέων πρότυπων ασφαλείας των διαβάσεων.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, κάθε χρόνο στην Ευρώπη περισσότεροι από 8.000 πεζοί χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Σχεδόν ένας στους τέσσερις θανάτους συμβαίνει σε διάβαση πεζών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 53 διαβάσεις από 310 (μία στις 6) δεν περνά τις δοκιμές ασφαλείας, με επιδόσεις «κακής» ή «πολύ κακής» βαθμολογίας. Το 2008 μόλις μία στις οκτώ διαβάσεις ήταν κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα ασφάλειας. Πάντως, το 60% των διαβάσεων έχουν βαθμολογηθεί θετικά, 14 «πολύ καλά» και άλλες 170 πήραν «καλά».

Οι ασφαλέστερες διαβάσεις βρίσκονται στην Μπρατισλάβα, το Λονδίνο, το Μόναχο και το Στρασβούργο. Στην Μπρατισλάβα η διάβαση Klemensova-Dostojevskeho χαρακτηρίστηκε ως η ασφαλέστερη της Ευρώπης, με καλή σχεδίαση, φωτισμό, εξαιρετική οδική σήμανση και θαυμάσια συντήρηση. Δεύτερη έρχεται η διάβαση Charing Cross Road του Λονδίνου και τρίτη η διάβαση Brunnstra?e Kreuzstrasse στο Μόναχο.

Οι χειρότερες διαβάσεις βρίσκονται στην Ιταλία, ίσως επειδή δεν ελέγχθηκαν οι δικές μας. Η πιο επικίνδυνη διάβαση της Ευρώπης είναι η διάβαση του Μιλάνο στο Palestro, κοντά στην έξοδο του δημοφιλούς πάρκου της πόλης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, οι επιθεωρητές παρατήρησαν οδηγό σταθμευμένο στη μέση της διάβασης. Αλλες χαμηλές επιδόσεις διαβάσεων καταγράφηκαν στη Νάπολη, στην κροατική πόλη Ντουμπρόβνικ και τη σλοβενική πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα.

Η έκθεση του Ιδρύματος της FIA προτείνει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των διαβάσεων με τεχνολογικές λύσεις, όπως στο Ρότερνταμ, με αυτόματη ανίχνευση πεζού που πλησιάζει σε διάβαση και παρέχει πληροφορίες στους οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα μέσω οπτικής ειδοποίησης. Υπάρχουν επίσης και συσκευές «αντίστροφης μέτρησης χρόνου» σε διαβάσεις πεζών για να βοηθούν εκείνους που θέλουν να διασχίσουν τον δρόμο, σε Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη, Λιουμπλιάνα, Ρότερνταμ και Σεβίλλη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x