Παλαιότερες

Ο Νίνης της Αυστρίας…

www.sport-fm.gr

Ο Σερ Ματ Μπάσμπι το 1958 σε ένα εντός έδρας παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στη Γουέστ Μπρόμιτς για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος, είχε πάρει το ρίσκο να χρησιμοποιήσει 9 παίκτες στην αρχική ενδεκάδα, των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνούσε τα 22 χρόνια. Μαζί τους υπήρχαν ένας 23χρονος και ένας 24χρονος ποδοσφαιριστής, κάνοντας μια ριζική αλλαγή αφού η ομάδα του είχε ξεκινήσει τη σεζόν με δυο ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τη Γιουνάιτεντ νικήτρια με σκορ 3-1 και όταν ο Μπάσμπι ρωτήθηκε για τις επιλογές του απάντησε ότι «Αν δε δοκιμάσεις στον αγωνιστικό χώρο όλους σου τους παίκτες, δεν θα καταλάβεις ποτέ τι ακριβώς διαθέτεις».

Αυτή η ατάκα μπορεί για πολλούς να μη σημαίνει τίποτα αλλά είναι ουσιαστικά η ομορφιά στην καθημερινότητα του ποδοσφαίρου. Το ρίσκο δεν το παίρνουν μόνο μεγάλες προσωπικότητες των πάγκων αλλά συνήθως πάνω σε αυτές πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Λουίς Φαν Γκάαλ τόλμησε στο παιχνίδι με τη Φιορεντίνα εκτός έδρας, να ρίξει στη μάχη ένα 17χρονο παιδί και να του δώσει φανέλα βασικού, στην προσπάθεια της Μπάγερν να ξεπεράσει το εμπόδιο των «βιόλα» για την πρόκριση στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Νταβίντ Αλάμπα γεννήθηκε στη Βιέννη με ρίζες από τη Νιγηρία και τις Φιλιππίνες και ξεκίνησε να παίζει μπάλα στη μικρή κοινωνία του Άσπερν. Τα «αρπακτικά» της Μπάγερν τον είδαν με τη Εθνική Νέων της Αυστρίας και πριν από ένα χρόνο κατάφεραν να τον πείσουν μαζί με την οικογένειά του να μετακομίσει στο Μόναχο και να ψηθεί στη δεύτερη ομάδα. Ο Φαν Γκάαλ, την προηγούμενη αγωνιστική τον έριξε για πρώτη φορά στην αρένα της Μπουντεσλίγκα και ο μόλις 17 ετών και 255 ημερών πραγματοποίησε θετικό ντεμπούτο. Για το ταξίδι στη Φλωρεντία, τη θέση του αριστερού μπακ θα μπορούσαν να καλύψουν είτε ο Πράνιτς είτε ο Λαμ. Όμως ο Ολλανδός τεχνικός μετά τους Τσάβι, Ινιέστα, Ζέεντορφ, Κλάιφερτ και Μίλερ αποφάσισε να βγάλει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έναν ακόμα «δικό» του ποδοσφαιριστή.

Αν και δηλώνει αριστερός μέσος, ο Φαν Γκάαλ λέει ότι είναι ότι καλύτερο για την θέση του αριστερού μπακ και πως όσο πιο γρήγορα το πάρει απόφαση τόσο το καλύτερο για την καριέρα του. Φαν Μπόμελ και Σβαϊνστάιγκερ δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο. Ακόμα και ο πρόεδρος Καρλ- Χάιντζ Ρουμενίγκε τόνισε πως ήταν μια φανταστική επιλογή του Φαν Γκάαλ.

Ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για την Μπάγερν Μονάχου, έχει την ευκαιρία μιας μεγάλης καριέρας επειδή κάποιος τον πίστεψε. Αλήθεια, εδώ στην Ελλάδα θα βρεθεί κάποιος να πιστέψει επιτέλους τα 17χρονια πιτσιρίκια, των οποίων το μάτι γυαλίζει για ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών. Τα παραδείγματα των Σωτήρη Νίνη και Σωκράτη Παπασταθόπουλου πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό των Ελλήνων προπονητών…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x