Παλαιότερες

Μπορντό: Η «νέα» Λιόν της... προηγούμενης δεκαετίας

www.sport-fm.gr

Μερικές φορές στο ποδόσφαιρο χάνεται η λογική κι από οπουδήποτε κι αν πιαστεί κανείς δυσκολεύεται να βγάλει άκρη. Εδώ και περίπου μια δεκαετία η Λιόν προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να περάσει το εμπόδιο της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ και να περάσει στα ημιτελικά. Και κάθε φορά που έφτανε στην πηγή αποχωρούσε διψασμένη. Και μιλάμε για μια περίοδο που διέθετε μια από τις πλέον θεαματικές και γρήγορες ομάδες στην Ευρώπη. Με δυναμικό που θα το ζήλευαν οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Ζουνίνιο, Φλοράν Μαλουντά, Καρίμ Μπενζεμά, Μικαέλ Εσιέν, Ερίκ Αμπιντάλ, Μαχαμαντού Ντιαρά και πολλοί άλλοι που φόρεσαν τη φανέλα της μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία δεν τα κατάφεραν εκεί που πέτυχαν ο Γκοναλόν, ο Μπάστος, ο Πιάνιτς, ο Τουλαλάν. Σε συγκριση με τους προηγούμενους είναι τουλάχιστον ένα σκαλί πιο κάτω σε ποιότητα.

Όπου δεν έφτασαν ο Ζακ Σαντινί, ο Ζεράρ Ουγιέ, ο Πολ Λε Γκεν και ο Αλέν Περέν… πήγε ο Κλοντ Πιέλ. Με αρκετές αλλαγές, είναι η αλήθεια, στη φυσιογνωμία της ομάδας όμως. Η Λιόν από ένα συγκρότημα που έπαιζε πρωτίστως για τη χαρά του παιχνιδιού και το κοινό στις κερκίδες μετατράπηκε σ’ ένα συμπαγές, βαρετό σε αρκετές περιπτώσεις, σύνολο που στο μυαλό του έχει σαν στόχο μόνο το αποτέλεσμα. Από μία άκρως επιθετική ομάδα μετατράπηκε σε αυτή με την καλύτερη άμυνα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ κι αυτό είναι… έργο Πιέλ, απόρροια της γενικότερης φιλοσοφίας του για το ποδόσφαιρο.

Όταν τον Ιούνιο του 1987 ο Ζαν Μισέλ Ολά αναλάμβανε τις τύχες του συλλόγου βάλθηκε αρχικά να τον καθιερώσει στην μεγάλη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, αλλά από τότε κιόλας στριφογύριζε στο μυαλό του η κατάκτηση της Ευρώπης. Μετά μάλιστα την επταετή κυριαρχία της Λιόν στο εγχώριο πρωτάθλημα, το ευρωπαϊκό όραμα ήταν πλέον μπροστά στα μάτια του. Αυτός είναι ο στόχος πλέον. Το Τσάμπιονς Λιγκ. Κι αφού είδε κι απόειδε με το θέαμα είπε να το ρίξει αποκλειστικά στην ουσία προσλαμβάνοντας τον συντηρητικό Πιέλ.

Αυτή η Λιόν μπορεί να μην είναι ελκυστική, αλλά είναι άκρως αποτελεσματική κι αφού άφησε έξω τη Ρεάλ Μαδρίτης στον προηγούμενο γύρο μπορεί να ονειρεύεται. Στα δύο ματς με τη Μπορντό χρειάστηκε την τύχη και τον εξαιρετικό Λορίς για να περάσει από μια καλύτερη ομάδα. Απέναντι στη Μπάγερν θα χρειαστεί ενδεχομένως και κάτι παραπάνω.

Όσο για τον Λοράν Μπλαν… έμεινε με το παράπονο. Είναι αυτός που εκθρόνισε πέρσι τη Λιόν από την κορυφή της Γαλλίας και με τη δουλειά του και τις μετεγγραφικές του επιλογές μοιάζει να χτίζει στο Μπορντό τη… Λιόν της προηγούμενης δεκαετίας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x