Παλαιότερες

Ξεχάστε τον Σάντος. Υπάρχει πλέον ο Ζόρζε Κόστα με την εγγύηση της διοίκησης Ζαγοράκη

www.sport-fm.gr

Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά τον Σάντος. Καλό θα ήταν, από την πρώτη κιόλας μέρα να είχαμε… αλλάξει κανάλι.
Τέρμα λοιπόν με τον Σάντος. Όσοι επιμένουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτού του είδους η… άκρατη προσωπολατρία δεν ευνοεί καμία ομάδα, είτε αυτή διαθέτει μερικές δεκάδες οπαδούς είτε την ακολουθούν εκατομμύρια από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@sday.gr


Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, τα… κατάλοιπα προγενέστερης προσωπολατρίας, με ήρωα τον Άγγελο Αναστασιάδη, μπορεί να έχουν περιοριστεί, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά μέλη ενός κλαμπ που δεν παραλείπει να μνημονεύει τα κατορθώματα του πρώην τεχνικού του ΠΑΟΚ.

Ορισμένοι τολμούν συγκρίσεις, άλλοι πάλι έστησαν… ενέδρα στον Σάντος, όταν ο ΠΑΟΚ παρέκλινε της πορείας του με εκείνες τις λίγες ήττες στη διάρκεια της περιόδου. Ξεσπάθωσαν όταν η ομάδα αποκλείστηκε από τον ΠΑΣ με την περιβόητη «τεσσάρα» να προκαλεί σημαντικές αναταράξεις και στάθηκαν στις μεταγραφές του Ιανουαρίου (Εντίνιο και Μοράλες) που, ομολογουμένως, δεν ήταν κάτι εξαιρετικό.

Τέλος πάντων…

Σάντος ήταν και πέρασε.

Τώρα, στη Θεσσαλονίκη, αυτό που συζητείται είναι το όνομα του νέου προπονητή και κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας ομάδας με ανάγκη διάκρισης στον εγχώριο ανταγωνισμό.

Ο Ζόρζε Κόστα, ως ο… Πορτογάλος Γιώργος Κωστίκος, όπως έσπευσαν να τον βαφτίσουν κυρίως οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί στα ερτζιανά της πόλης, προφανώς λόγω της ομοιότητας των δύο ονομάτων, αποτελεί προς το παρών άγνωστο πεδίο για όλους τους ΠΑΟΚτσήδες.

Πήρε μερικά παράσημα από τους συμπατριώτες του, αλλά, δεν φαίνεται να έχει πείσει, καθότι προέρχεται από μια σύντομη θητεία ως προπονητής και μάλιστα σε ομάδες που δεν ανήκουν στην αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Περισσότερα ακούστηκαν για τα κατορθώματά του ως ποδοσφαιριστής παρά ως προπονητής κι αυτό είναι λογικό αφού μόλις τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασκεί την προπονητική.

Δεν τον είδαμε, δεν είδαμε τη δουλειά, δεν την γνωρίζουμε και δεν είχαμε τη δυνατότητα να την εκτιμήσουμε και θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι όσοι θα ασχοληθούμε μαζί του στη χρονιά που έρχεται και αποτελεί κομβικό σημείο για τη νεότερη ιστορία του ΠΑΟΚ.
Πάντως, είναι πολλοί αυτοί που δείχνουν εμπιστοσύνη στις επιλογές της διοίκησης και των στελεχών του ΠΑΟΚ, δηλαδή, του Κονσεϊσάο, του Βρύζα και κατ΄ επέκταση, του Ζαγοράκη.

Με το «αυτοί ξέρουν» δίνουν μια προσωρινή εξήγηση και αναμένουν τα αποτελέσματα.

Η ίδια διοίκηση, απόντος του Κονσεϊσάο από το τιμ των… αποφάσεων, είχε επιλέξει τον Σάντος. Η ίδια διοίκηση τον είχε κρατήσει παρά τις πιέσεις που δέχθηκε και μάλιστα απαντούσε σχεδόν προκλητικά σε όσους αμφισβητούσαν τον Σάντος.

Ε, αυτή η διοίκηση, που ανέδειξε τελικά τον Σάντος ως τον καλύτερο προπονητή που πέρασε εδώ και πολλά χρόνια από τον ΠΑΟΚ, επιλέγει και τον αντικαταστάτη με την ελπίδα ότι θα είναι άξιος συνεχιστής του συμπατριώτη του.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

Αναλύοντας υπό διαφορετικό πρίσμα το θέμα προπονητή για τον ΠΑΟΚ, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ίσως να μην μπορούσε να είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που προκύπτει με τον Ζόρζε Κόστα.

Δεν θα μπορούσε να επιλέξει προπονητή που αμείβεται με περισσότερα από τον Σάντος γιατί ακόμη κι ο Σάντος, ως έξοδο της ΠΑΕ, ήταν κάτι σαν υπέρβαση για τα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΟΚ.

Δεν θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερα από τα 600 χιλιάρικα που στοίχιζε ο Σάντος και προφανώς, αν υπήρχε περίπτωση να γίνει μια θυσία, θα ήταν να διατηρήσει τον ίδιο προπονητή, με τα ίδια χρήματα για τις επόμενες 2-3 περιόδους.

Με τον Ζόρζε Κόστα, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ κάνει οικονομία στον πάγκο. Από τη στιγμή που το έξοδο για τον προπονητή μειώνεται στο μισό, τότε μιλάμε για μια σημαντική μείωση. Ας υποθέσουμε (συγγνώμη από τον φίλο αναγνώστη που δεν του αρέσει να μιλάμε σε υποθετική βάση…) ότι η διοίκηση αποφάσισε να μειώσει το έξοδο για τον προπονητή και να μεταφέρει ένα κεφάλαιο στις μεταγραφές. Φυσικά θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια σε επιλογές νέων προσώπων για να ενισχυθεί το ρόστερ και θα μειωθούν οι πιθανότητες αποτυχίας με μεταγραφές αμφιλεγόμενων ποδοσφαιριστών.

Δεν θα σωθεί ο ΠΑΟΚ με τα 200 ή 300 χιλιάρικα που θα εξοικονομήσει από την πρόσληψη ενός φθηνότερου προπονητή, αλλά, μου φαίνεται ότι τόσα περίπου έλειπαν πέρσι, τον Αύγουστο, για να τελειώνει με τη Χέρενφεν και να προκριθεί τους ομίλους του Europa League.

Για ρωτήστε τι θα μπορούσαν να κάνουν στον ΠΑΟΚ με τα χρήματα από τους αγώνες του ομίλου… Κι αν δεν μπορείτε να ρωτήσετε, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πόσο χρήσιμα είναι 3-4 εκατομμύρια παραπάνω για το ταμείο της ομάδας.

Ίσως να είναι αρκετά για να καλύψει όσα κενά δεν κατάφεραν να «γεμίσουν» Εντίνιο και Μοράλες. Που ξέρετε, μπορεί να μην είχαν προκύψει μερικές αναπάντεχες ήττες γιατί έλειπαν συχνά 2-3 βασικοί σε κάθε παιχνίδι. Γιατί δεν υπήρχαν εναλλακτικές, αξιόπιστες λύσεις.

Επειδή πιστεύω ότι εμείς καθορίζουμε την τύχη μας, μέσα από τις επιλογές μας, εκτιμώ ότι θα μπορούσε να είναι πιο πλούσιος ο απολογισμός της χρονιάς που έκλεισε, με κάτι περισσότερο από τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x