Live με τον Γιώργο Μαζιά

Hasta la Victoria, siempre!

Ο Σνάιντερ πάει για το 4 στα 4. Πήρε νταμπλ στην Ιταλία και το Τσάμπιονς Λιγκ με την Ιντερ. Ο Αριεν Ρόμπεν κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο με τη Μπάγερν και ήταν φιναλίστ στο Πρωταθλητριών. Απέναντί τους θα βρουν τον Ντιέγο Φορλάν.

Γράφει από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Γιώργος Μαζιάς

Ο Σνάιντερ πάει για το 4 στα 4. Πήρε νταμπλ στην Ιταλία και το Τσάμπιονς Λιγκ με την Ιντερ. Ο Αριεν Ρόμπεν κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο με τη Μπάγερν και ήταν φιναλίστ στο Πρωταθλητριών. Απέναντί τους θα βρουν τον Ντιέγο Φορλάν.

Ο Ουρουγουανός απέκλεισε με δικά του γκολ τη Λίβερπουλ, έβαλε την Ατλέτικο στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και το πήρε κιόλας καθαρίζοντας στην παράταση τη Φούλαμ. Πήγε τους Μαδριλένους και στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας, αλλά δεν μπόρεσε απέναντι στη Σεβίλλη. Τώρα, πάει τρένο την Ουρουγουάη στο Μουντιάλ. Τρία γκολ και η «σελέστε» έφθασε στους «4».

Θα λείπει από δίπλα του ο Σουάρες που έχει βάλει τα άλλα τρία (κι ένα ο Περεϊρα) και έτσι ο Φορλάν θα πρέπει να σηκώσει μόνος του την «ουράνια» στον αποψινό ημιτελικό.

Για την Ολλανδία είναι ευκαιρία για τον πρώτο τελικό έπειτα από 32 χρόνια και τον τρίτο της ιστορίας της. Το 1974 και το 1978 έχασε από Γερμανία (2-1) και Αργεντινή (3-1). Τώρα αν περάσει δεν θα έχει να φοβάται τη διοργανώτρια όπως στους δυο προηγούμενους τελικούς. Φρόντισε η Ουρουγουάη και έστειλε από νωρίς για ύπνο τη Ν. Αφρική.

Η «σελέστε» έχει πάρει 2 στα 2 Μουντιάλ. Το 1930 (4-2 την Αργεντινή), το 1950 (2-1 τη Βραζιλία) και τώρα το 2010 πάει κι αυτή για τρίτο τελικό.

Το αήττητο σερί της Ολλανδίας είναι 24 παιχνίδια ενώ μετράνε 9 συνεχόμενες νίκες. Στα 9 τελευταία ματς είναι αήττητη η Ουρουγουάη με 7 νίκες και 2 ισοπαλίες μέσα στο 2010.

Οσο για το πόσα γκολ αναμένουμε στον πρώτο ημιτελικό του Μουντιάλ; Όχι πολλά. Σε κανένα από τα πέντε που έδωσε ως τώρα η Ολλανδία δεν έβαλε πάνω από δυο (Δανία 2-0, Ιαπωνία 1-0, Καμερούν 2-1, Σλοβακία 2-1, Βραζιλία 2-1) ενώ η Ουρουγουάη μόνο σε ένα πέτυχε τρία γκολ (0-0 με Γαλλία, 3-0 με Ν. Αφρική, 1-0 το Μεξικό, 2-1 τη Ν. Κορέα, 1-1 με Γκάνα). Στατιστικά βγαίνει σκορ 2-1 υπέρ των Ολλανδών…



Στον πάγκο των «τσαρούας» θα είναι ο Οσκαρ Ταμπάρες, γνωστός ως ο «ελ μαέστρο». Ειχε οδηγήσει την Ουρουγουάη και στο Μουντιάλ της Ιταλίας το ’90. Τώρα έχει ήδη φτάσει την εθνική στους ημιτελικούς όπου τελευταία φορά είχε πάει το 1970 και αποκλείστηκε από τη Βραζιλία του Πελέ.

Το «Ελ Μαέστρο», ο δάσκαλος, προέκυψε από την μίνι καριέρα που έκανε ως εκπαιδευτικός όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Λίγο μετά άρχισε την προπονητική. Μεγάλα του επιτεύγματα η κατάκτηση του Λιμπερταδόρες του 1987 με την Πενιαρόλ του Ντιέγκο Αγκίρε ( είχε βάλει το χρυσό γκολ στο 120’ στο 1-0 του επαναληπτικού τελικού με την Αμέρικα Κάλι κι ήρθε αμέσως μετά στον Ολυμπιακό) .

Στο σπίτι του στο Μοντεβιδέο, ένας από τους πίνακες που έχει είναι πορτραίτο του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα με τη φράση «πρέπει να γινόμαστε σκληροί, να ωριμάζουμε χωρίς να χάνουμε την τρυφερότητά μας».

Η ομάδα του είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει, αλλά έχει και την τρυφερότητα παιδιών με ενθουσιασμό για τη νίκη. Εχει την άγνοια κινδύνου και ακολουθεί πάντα τις εντολές του Αργεντίνου «Τσε» Γκεβάρα: Hasta la Victoria, siempre! Μέχρι την τελική νίκη, πάντα!

Να δούμε και τι θα προβλέψει το περίφημο χταπόδι, Πάουλ, από το Ομπερχάουζεν για τον ημιτελικό Γερμανία-Ισπανία. Χθες βράδι κυκλοφόρησε φωτομοντάζ που έδειχνε ότι είχε διαλέξει την Ισπανία, αλλά ήταν ψεύτικο. Σήμερα το μεσημέρι στις 12 θα ξέρουμε…

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x