Live με τον Γιώργο Μαζιά

Οι τρεις Καταλανοί σωματοφύλακες της Ισπανίας

Η Μπαρτσελόνα είχε 7 παίκτες στην αρχική σύνθεση της εθνικής Ισπανίας στον ημιτελικό με τα "πάντσερ"! Πουγιόλ, Πικέ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο και Βίγια αγωνιζόμενοι κόντρα στη Γερμανία έκαναν τη Μπάρτσα την τρίτη ομάδα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπελλου με τους περισσότερους παίκτες σε ημιτελικό.

Γράφει από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Γιώργος Μαζιάς

Η Μπαρτσελόνα είχε 7 παίκτες στην αρχική σύνθεση της εθνικής Ισπανίας στον ημιτελικό με τα "πάντσερ"! Πουγιόλ, Πικέ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο και Βίγια αγωνιζόμενοι κόντρα στη Γερμανία έκαναν τη Μπάρτσα την τρίτη ομάδα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπελλου με τους περισσότερους παίκτες σε ημιτελικό. Προηγήθηκαν, αμφότερες με 7, το 1934 η Σλάβια Πράγας για την Τσεχοσλοβακία και η Νασιονάλ Μοντεβιδέο το 1970 για την Ουρουγουάη. Να δούμε αν η Μπάρτσα θα γίνει η πρώτη με τόσους παγκόσμιους πρωταθλητές αφού το ’34 και το ’70 ούτε η Τσεχοσλοβακία (έχασε στον τελικό από την Ιταλία) μήτε η «σελέστε» (νοκ άουτ από τη Βραζιλία). Αν έπαιζε ο Βαλντές αντί του Κασίγιας θα το είχε καταρρίψει ήδη το ρεκόρ.

Κι αν ο Βίγια πήγε μόλις στους Καταλανούς η τριάδα των αρχηγών της Μπάρτσα (Πουγιόλ, Τσάβι, Ινιέστα) αν πάρουν και το Μουντιάλ θα έχουν καταφέρει μέσα σε δυο χρόνια να πάρουν τα πάντα σαν ποδοσφαιριστές. Εχουν ήδη στην κατοχή τους από το 2008 μέχρι σήμερα: Πρωτάθλημα Ισπανίας (2009, 2010), Κύπελλο Ισπανίας (2009), ισπανικό Σούπερ Καπ (2009), Τσάμπιονς Λιγκ (2009), ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2009), Διηπειρωτικό (2009) και το Euro του 2008. Στον Τσάβι και τον Πουγιόλ θα του λείπει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (πήραν το αργυρό στο Σίδνεϊ το 2000), αλλά ο Τσάβι έχει στην κατοχή του το Παγκόσμιο Νέων του 1999 ενώ ο Ινιέστα μετράει ακόμη το πανευρωπαϊκό παίδων του 2001, αυτό των Νέων του 2002 και το αργυρό στο παγκόσμιο Νέων του 2003. Δεν ξεχνάμε βέβαια και για τους τρεις τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006, αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ του 2007 με τη Μπάρτσα. Από Πικέ (έχει το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ το 2008), Βαλντές, Πέδρο και Μπουσκέτς λείπει το Euro2008 αφού δεν είχαν αγωνισθεί με την Ισπανία.

*** Κατέβηκε η Βασίλισσα Σοφία στα αποδυτήρια της Ισπανίας για να συγχαρεί τους παίκτες της εθνικής Ισπανίας για να τους συγχαρεί για την πρόκριση στον τελικό. Τον πρώτο που ζήτησε να μιλήσει ήταν ο Πουγιόλ ο οποίος έβαλε και το γκολ της νίκης. Ο Καταλανός δεν είχε καταλάβει ότι είχε μπει στα αποδυτήρια η ισπανίδα Βασίλισσα και περιφερόταν με την πετσέτα του μπάνιου έχοντας μόλις βγει από το ντουζ. Αναγκάστηκε να τη χαιρετήσει ημίγυμνος και με την πετσέτα να τον καλύπτει από τη μέση και κάτω. Η αλήθεια είναι ότι κοκκίνισε ενώ οι συμπαίκτες του τον κοροϊδευαν. Πάλι καλά που δεν του τράβηξε κανείς την πετσέτα την ώρα της χειραψίας με την Βασίλισσα Σοφία.

*** Κι άλλον Ολλανδό πήρε στη Μπάγερν ο Λουίς Φαν Γκάαλ. Ο Ολλανδός τεχνικός έκλεισε από την προηγούμενη ομάδα του (Αγιαξ), τον Γκρέγκορι Φαν Ντερ Φίελ. Μετά θα γκρινιάζει που θα έχει 11 παίκτες (Γερμανία και Ολλανδία) οι οποίοι λόγω Μουντιάλ θα καθυστερήσουν να ενσωματωθούν στην προετοιμασία των Βαυαρών.

*** Με 98 ματς η Γερμανία είναι πλέον η εθνική ομάδα με τα περισσότερα σε Παγκόσμιο κύπελλο (θα τα κάνει 99 με τον μικρό τελικό) αφήνοντας δεύτερη τη Βραζιλία.

*** Παρά τον αποκλεισμό τους τα «πάντσερ» έμειναν και πάλι στον δρόμο των διακρίσεων. Δεν κατέβηκαν το 1930, στην τετράδα το 1934, δεν κατέβηκαν το 1950. Το πήραν το 1954, στην τετράδα το 1958, στους «8» το 1962, φιναλίστ το 1966, στα ημιτελικά το 1970 ενώ έμειναν στο δεύτερο γύρο το 1978. Ηταν φιναλίστ το 1982 και το 1986, ενώ πήραν το τρόπαιο το 1990. Ηταν στους «8» το 1994 και το 1998. Πήγαν στον τελικό του 2002 και έπαιξαν ημιτελικά το 2006 και τώρα το 2010. Τι άλλο παραπάνω να κάνει μια εθνική ομάδα;

*** Πέρασαν 32 χρόνια από τη νίκη της Αργεντινής επί της Ολλανδίας. Από τότε έχουν να παίξουν σε τελικό ομάδες που δεν έχουν ξανακατακτήσει το τρόπαιο.

*** Πριν από 28 χρόνια η Γερμανία ήταν η δεύτερη και τελευταία που πήγε σε τελικό έχοντας πριν στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης (1980-1982). Το είχε πρώτη πετύχει η Ιταλία (1968-1970). Τώρα πάει η Ισπανία ως πρώτη της «γηραιάς ηπείρου» το 2008.

*** Για τους Ιβηρες γενικά είναι η πρώτη παρουσία σε τελικό Μουντιάλ και θα προσπαθήσουν να γίνουν οι τρίτοι μετά τους Γερμανούς (1972, 1974) και τους Γάλλους (1998, 2000) που παίρνουν σερί Μουντιάλ και πανευρωπαϊκό.

*** Η Ισπανία θέλει να γίνει η πρώτη που θα στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου έχοντας χάσει στην πρεμιέρα (1-0 από την Ελβετία).

*** Να δούμε επίσης ποια θα μπει δίπλα στις Βραζιλία (5 κατακτήσεις), Ιταλία (4), Γερμανία (3), Αργεντινή (2), Ουρουγουάη (2), Αγγλία (1) και Γαλλία (1) ως πρωταθλήτρια κόσμου.

*** Η Ισπανία έγινε η 12η που θα παίξει σε τελικό Μουντιάλ. Πρώτη σε συμμετοχές είναι η Βραζιλία (7) μαζί με τη Γερμανία (7) και ακολουθούν οι Ιταλία(6), Αργεντινή (4), Ουγγαρία (2), Ολλανδία (2), Γαλλία (2), Τσεχοσλοβακία (2), Ουρουγουάη (2), Σουηδία (1), Αγγλία (1).

*** Αυτή θα είναι η 9η αναμέτρηση στην ιστορία ανάμεσα σε Ισπανία και Ολλανδία. Οι Ολλανδοί έχουν 4 νίκες, οι Ισπανοί 3 ενώ ένα ματς έχει λήξει ισόπαλο.

*** O Σναϊντερ κράτησε το όνειρό του ζωντανό. Εφθασε τα 5 γκολ, πάει για πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ (με βασικό αντίπαλο τον Βίγια) και είναι έτοιμος για το 4 στα 4! Πήρε νταμπλ με στην Ιταλία και το Τσάμπιονς Λιγκ με την Ιντερ και τώρα θέλει το Μουντιάλ με την Ολλανδία! Όταν γυρίσει θα έχει στόχο το ιταλικό και το ευρωπαϊκό σούπερ καπ και πιο μετά το διηπειρωτικό. Επτά τίτλοι σε μια χρονιά! Μίδας ο Σναϊντερ αν τα καταφέρει την Κυριακή στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ.

*** Με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θέλει να κλείσει ενδόξως την καριέρα του ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ. Για τον Ολλανδό αμυντικό (σκόρερ του πρώτου γκολ επί της Ουρουγουάης) ο τελικός της Κυριακής θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι ως ποδοσφαιριστής. Με την επιστροφή της αποστολής από τη Ν. Αφρική θα αναλάβει την εθνική ελπίδων της Ολλανδίας, αλλά και θέση στον τεχνικό τιμ της Φέγενορντ. Ο Φαν Μπρόνκχορστ μπήκε στην ιστορία των «οράνιε» αφού έγινε ο τρίτος αρχηγός τους που σκοράρει σε Μουντιάλ μετά τον Κροϊφ (1974) και τον Γκούλιτ (1990).

*** Η Ολλανδία, αποκλείοντας την Ουρουγουάη έκανε «ευρωπαϊκό» τον τελικό και πλέον για πρώτη φορά ομάδα από την Ευρώπη θα πάρει το Μουντιάλ μακριά από τη «γηραιά ήπειρο». Θα είναι το δέκατο τρόπαια για τους Ευρωπαίους κόντρα σε 9 των Νοτιοαμερικάνων.

*** Να δούμε πάντως για την πρώτη θέση των σκόρερς αν θα είναι ο Σναϊντερ ή ο Φορλάν. Γιατί αυτοί οι δυο; Μόνο δυο παίκτες με το 10 στην πλάτη πήραν την πρωτιά στους σκόρερς σε Μουντιάλ. Το 1978 ο Κέμπες και το 1986 ο Λίνεκερ. Θα είναι ο Σναϊντερ ή ο Φορλάν ο τρίτος που θα το καταφέρει; Καραδοκεί και ο Βίγια με τον Κλόζε (και όχι μόνο…)

*** Τέταρτος ημιτελικός με τη Γερμανία να παίζει και το αποτέλεσμα να είναι 0-0 στο ημίχρονο. Το 1990 και το 2002 τελικά νίκησαν τα «πάντσερ» (Αγγλία και Ν. Κορέα), αλλά το 2006 και τώρα έχασαν με 1-0 και 2-0 από Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x