Αφιερώματα

Ο μεγάλος Ντιέγκο Φορλάν

Στο 92’ του μικρού τελικού Ουρουγουάης-Γερμανίας το φάουλ του Ντιέγκο Φορλάν «τραντάζει» το δοκάρι του Χανς Μπουτ και η «Σελέστε» χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει την τρίτη θέση στην παράταση. Ήταν η τελευταία μεγάλη στιγμή του 31χρονου επιθετικού στο 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο, του «γκολεαδόρ» που οδήγησε σχεδόν μόνος του μια μέτρια ομάδα στα ημιτελικά.

Στο 92’ του μικρού τελικού Ουρουγουάης-Γερμανίας το φάουλ του Ντιέγκο Φορλάν «τραντάζει» το δοκάρι του Χανς Μπουτ και η «Σελέστε» χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει την τρίτη θέση στην παράταση. Ήταν η τελευταία μεγάλη στιγμή του 31χρονου επιθετικού στο 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο, του «γκολεαδόρ» που οδήγησε σχεδόν μόνος του μια μέτρια ομάδα στα ημιτελικά.

Μετά από ένα «μουδιασμένο» ξεκίνημα με τη Γαλλία, ο Φορλάν πήρε το όπλο του και ουσιαστικά απέκλεισε τη Νότιο Αφρική πετυχαίνοντας τα δύο πρώτα γκολ στην ευρεία νίκη με 3-0. Στα επόμενα δύο παιχνίδια, με Μεξικό και Νότιο Κορέα, παραχώρησε τη «μπαγκέτα» του μαέστρου στον Λουίς Σουάρες και αρκέστηκε στο ρόλο του δημιουργού, προσπαθώντας να συνηθίσει το νέο ρόλο του με την παρουσία του Καβάνι στη βασική ενδεκάδα.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ-Ν.ΑΦΡΙΚΗ (1-0)



Όταν όμως τα πράγματα γίνονται δύσκολα, οι σκληροί βγαίνουν μπροστά λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι και ο προημιτελικός κόντρα στη Γκάνα μόνο εύκολος δεν ήταν… Οι ενθουσιώδεις Αφρικανοί προηγήθηκαν στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με τον Μουντάρι και φόρτωσαν με άγχος τη «Σελέστε». Δέκα λεπτά μετά την έναρξη της επανάληψης όμως ο Φορλάν με απευθείας εκτέλεση φάουλ από πλάγια θέση ισοφαρίζει και ακολουθεί η δραματική παράταση, το δοκάρι του Γκίαν στο 120’ και η διαδικασία των πέναλτι, στην οποία ευστοχεί στο πρώτο και δίνει ψυχολογικό αβαντάζ στους συμπαίκτες του.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ-ΓΚΑΝΑ (1-1)


Η κόπωση από τη φορτωμένη σεζόν (μην ξεχνάμε ότι κατέκτησε το Europa League) και το σκληρό παιχνίδι των αντίπαλων αμυντικών κάνουν αμφίβολη τη συμμετοχή του Φορλάν στον ημιτελικό με την Ολλανδία. Με τιμωρημένους τους Σουάρες, Φουτσίλε και τραυματίες τους Λουγκάνο, Λοντέιρο όμως ο Ντιέγκο δεν θα μπορούσε να μείνει στον πάγκο. Σφίγγει τα δόντια, παίζει και στο 40’ με ένα αριστουργηματικό φαλτσαριστό σουτ στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Στεκέλενμπουργκ και ισοφαρίζει σε 1-1. Η άμυνα της «Σελέστε» λυγίζει στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ο Φορλάν αποθεώνεται από όλο το γήπεδο όταν αντικαθίσταται στο 84’.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (1-1)



Με τον Σουάρες να επιστρέφει, ο Ντιέγκο θα μπορούσε να σνομπάρει τον μικρό τελικό και να μην αγωνιστεί. Αυτός όχι μόνο ξεκινάει αλλά στο 51’ με ένα «βολ πλανέ» απίστευτης έμπνευσης νικάει τον Μπουτ και βάζει μπροστά την Ουρουγουάη με 2-1! Τα «Πάντσερ» ανατρέπουν το σκορ και κάνουν το 3-2 στο 84’, οι συμπαίκτες του Φορλάν μοιάζουν να αποδέχονται την ήττα αλλά αυτός το παλεύει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και στο 92’ βλέπει το φάουλ που εκτέλεσε να σταματάει στο δοκάρι του Μπουτ και να του στερεί το έκτο γκολ του στη διοργάνωση, που θα τον άφηνε μόνο πρώτο στον πίνακα των σκόρερ.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ (2-1)


«Είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής της χώρας μας. Έχει πετύχει πολλά πράγματα στην καριέρα του. Ήταν ο ηγέτης στην προσπάθεια μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν θα καταφέρναμε τίποτα χωρίς αυτόν», ήταν τα λόγια του ομοσπονδιακού προπονητή Όσκαρ Ταμπάρες για τον μεγάλο Ντιέγκο Φορλάν, τον οποίο όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι ελπίζουν να απολαύσουν και το 2014 στη Βραζιλία. Έστω κι αν θα έχει περάσει τα 35…

Επιμέλεια: Γιάννης Μάρκουλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x