Ελλάδα

«Αιώνιοι»… η επιστροφή

Περίπου τεσσερισήμισι μήνες μετά το σπουδαίο θέαμα που μας χάρισαν στους τελικούς, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός παίρνουν πάλι θέση. Απόψε στο ΣΕΦ η πρώτη τους μάχη.

Ακριβώς 140 μέρες μετά την τελευταία τους συνάντηση, στην πιο επική σειρά τελικών όλων των εποχών, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ανταμώνουν ξανά. Και μπορεί ο αποψινός (OTE Sport 4, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sport-fm.gr) αγώνας να μην κρίνει τίτλο, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Άλλωστε, μην βιάζεστε… Οι δυο τους θα τα πουν μίνιμουμ τέσσερις και μάξιμουμ 15 φορές (!) φέτος, με μόνες δεδομένες για την ώρα τις αναμετρήσεις τους στη regular season του πρωταθλήματος και της Ευρωλίγκας.

Ο μεν Ολυμπιακός φτάνει στο ντέρμπι πληγωμένος ψυχολογικά, αλλά υγιέστατος σωματικά. Πλην του νεαρού Βασίλη Τολιόπουλου, που ούτως ή άλλως δεν θα ήταν στη δωδεκάδα, δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβλήματα. Ακόμη και μακριά από τον καλό του εαυτό ο Πάτρικ Γιανγκ θα είναι διαθέσιμος για τους «ερυθρόλευκους», που θέλουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά τη βαριά τους ήττα στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ και την κακή τους εκκίνηση στην Ευρωλίγκα.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στον Παναθηναϊκό. Το αποτέλεσμα στην έναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων ήταν θετικό, αλλά… λείπει η υγεία. Ο τραυματισμός του Μάικ Τζέιμς στερεί από τους «πράσινους» έναν πολύτιμο γκαρντ και αλλοιώνει τη φυσιογνωμία τους, ο αντικαταστάτης του ακόμη δεν έχει βρεθεί, ενώ ο Ντιμίτρις Νίκολς λόγω του περιορισμού στους μη κοινοτικούς είναι εκτός εγχώριου ρόστερ. Αντίθετα, ο Τζέιμς Φελντέιν «χώρεσε» μετά την απώλεια του Μάικ Τζέιμς.

Σε επίπεδο αγωνιστικού στιλ και τακτικής, οι δύο ομάδες μοιάζουν να διαφέρουν πολύ. Ο μεν Ολυμπιακός δείχνει γεμάτος σε γκαρντ και φόργουορντ, αλλά ασθενεί ακόμη στο «5», ενώ είναι καλύτερος στο σετ παιχνίδι, ο δε Παναθηναϊκός έχει υπεροπλία στη front line, ωστόσο δεν έχεις πολλές λύσεις στο «1» και αν δεν βρει παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο συχνά συναντά προβλήματα. Η ευστοχία στα μακρινά σουτ θα είναι και πάλι ένας καθοριστικός παράγοντας στο ματς, όπως και ο έλεγχος των ριμπάουντ.

Ιδιαιτερότητα του αποψινού αγώνα είναι η παρουσία του Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος επισκέπτεται με τα πράσινα το ΣΕΦ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού, τον οποίο υπηρέτησε από το 2006 μέχρι το 2011. Μάλιστα έχει παίξει σε 36 ντέρμπι «αιωνίων» μετρώντας 13 νίκες και 23 ήττες απέναντι στην… τωρινή του ομάδα.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Πηλοΐδης, Καρακατσούνης και Τζαφλέρης.

Η παράδοση, οι «παλιοί» και οι «νέοι»

Παραδοσιακά η έδρα παίζει σημαίνοντα ρόλο στα ελληνικά ντέρμπι και αυτό των «αιωνίων» δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε 58 ματς με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό στα χρονικά του επαγγελματικού πρωταθλήματος οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν 42 νίκες έναντι 16 του Παναθηναϊκού. Μάλιστα η τελευταία φορά που οι «πράσινοι» νίκησαν στο ΣΕΦ σε κανονική περίοδο ήταν στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, με 82-64, που είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη τους στο «άντρο» του αντιπάλου. Έκτοτε οι Πειραιώτες μετρούν μόνο νίκες στη regular season, ενώ η δική τους πιο επιβλητική νίκη ήταν το 73-38 στον τελευταίο τελικό του 1996.

Η παράδοση είναι μοιρασμένη στους αγώνες που έχουν γίνει τον Οκτώβριο για το πρωτάθλημα, καθώς οι δύο μονομάχοι μετρούν από τρεις νίκες. Αναλυτικά:

24/10/1992: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 78-76
06/10/1996: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 79-64
29/10/2006: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 73-74
22/10/2012: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 60-64
14/10/2013: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 55-45
19/10/2015: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 73-69

Σε ατομικό επίπεδο, ο πιο παλιός των ντέρμπι είναι ο Βασίλης Σπανούλης με 70 συμμετοχές (42 νίκες και 28 ήττες) εκ των οποίων τις 42 με τον Ολυμπιακό (21-21) και τις 28 με τον Παναθηναϊκό (21-7). Για τους «πράσινους» μετρά 57 εμφανίσεις ο Αντώνης Φώτσης (30-27), μία λιγότερη από τον Γιώργο Πρίντεζη που είναι δεύτερος στη συνολική λίστα (21-37). Για πρώτη φορά θα πάρουν γεύση ντέρμπι οι Γκριν και Μπιρτς για τον Ολυμπιακό και οι Σίνγκλετον, Ρίβερς και Πατ Καλάθης για τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x