Χάντμπολ

Τάσεβο- Δούκας στους «16»

Την Τουρκική ομάδα θα αντιμετωπίσει η ομάδα των «εκπαιδευτηρίων» στο Τσάλεντζ Καπ

Βατή κλήρωση είχε ο ΑΣΕ Δούκα στην φάση των «16» του Τσάλεντζ Καπ, αφού θα αντιμετωπίσει την Τάσεβο με το πρώτο ματς να διεξάγεται στην Τουρκία 18-19 Φεβρουαρίου και ο επαναληπτικός 25-26 του ίδιου μήνα στο Δαϊς.
Η Τάσοβα έφτασε έως εδώ αποκλείοντας με δύο νίκες στην έδρα της την Ριβιέρα από την Μολδαβία με 32-29 και 33-27.
Στην ομάδα αγωνίζεται ο 33χρονος Σέρβος τερματοφύλακας Στάνκο Κλιάιτς, ο οποίος την περίοδο 2008-2009 φόρεσε την φανέλα του Δούκα.
Επίσης έχει στο ρόστερ της τους Σέρβους Βλάντιμιρ Τζούριτς (33 ετών, 1,88 μ., Πλέι μέικερ), Τζούρο Καράνοβιτς (28 ετών, 1,89 μ., πίβοτ), τους Ουκρανούς Μαξίμ Μπιεγκάλ (26 ετών, 1,90 μ., Δ. ίντερ), Αλεξάντερ Πετρόφ (30 ετών, 2,02 μ., Α. ίντερ), Αλεξάντερ Γιουμπαμπένκο (27 ετών, 1,90 μ, Πλέι μέικερ) και τον Σλοβάκο Μάρος Μπάλαζ (27 ετών, 1,92 μ., Δ. ίντερ).
Στο πρωτάθλημα της Τουρκίας πέρσι είχε καταλάβει την 4η θέση στην κανονική διάρκεια με 30 πόντους (12 νίκες- 6 ισοπαλίες- 6 ήττες), αλλά φέτος διανύει άσχημη πορεία, αφού είναι στην 11η θέση με 2 νίκες- 6 ήττες σε 8 ματς και με μόλις 4 πόντους.

Τα υπόλοιπα ζευγάρια
Βάλουρ (Ισλανδία)- Παρτιζάν (Μαυροβούνιο)
Χάντμπολ Ες (Λουξεμβούργο)- Ποτάισα Τούρντα (Ρουμανία)
Ζαπορόζιε (Ουκρανία)- Ντουντελάντζ (Λουξεμβούργο)
Σάλα (Σλοβακία)- Σεν Ότμαρ (Ελβετία)
Πέλιστερ Μπίτολα (ΠΓΔΜ)- Σπόρτινγκ (Πορτογαλία)
Πόβασκα (Σλοβακία)- Χάρι Απ (Ολλανδία)
Σλόγα Πόζετζα (Σλοβακία)- Λοκομοτίβ Βάρνα (Βουλγαρία)


Πλούσια η ιστορία της περιοχής
Η πόλη Τάσοβα έχει 33.000 κατοίκους, απέχει 120 χλμ νότια της Σαμψούντας, 385 χλμ Βορειανατολικά της πρωτεύουσας της Τουρκίας την Άγκυρα και 725χλμ ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.
Η Τάσοβα βρίσκεται στην επαρχία της Αμάσειας, η οποία συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες περιοχές του Πόντου και γενικά του Ελληνισμού.
Οι κάτοικοι της Αμάσειας ήταν περίπου 14.000 χιλιάδες, πολύ τραχείς και κατά πλειοψηφία Τούρκοι. Υπήρχαν περίπου 600 οικογένειες Αρμενίων και 100 οικογένειες Ελλήνων τουρκόφωνων. Στην ελληνιστική περίοδο ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου των Μιθριδατών, στη ρωμαϊκή, πρωτεύουσα ομώνυμης ρωμαϊκής επαρχίας και στα βυζαντινά χρόνια, έδρα μητροπολιτικής περιφέρειας. Ιδιαίτερα όμως η πόλη αυτή μας είναι γνωστή για τα φριχτά δικαστήρια ανεξαρτησίας του Κεμάλ Ατατούρκ και τις εξοντωτικές φυλακές που στήθηκαν και χτίστηκαν εκεί ειδικά για την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου. Από το Γενάρη του 1921 μέχρι την ανταλλαγή (1923) πέρασαν από τις υγρές φυλακές της Αμάσειας όλοι οι Έλληνες που διακρίνονταν στο εμπόριο, στον πλούτο, στις επιστήμες, στη κοινωνική ζωή και προέρχονταν απ' όλες τις περιοχές του Πόντου. Το Σεπτέμβρη του 1921 καταδικάστηκαν με σύντομη και συνοπτική διαδικασία, και εκτελέστηκαν (δι’ αγχόνης) στο κέντρο της πόλης: οι Έλληνες καθηγητές και μαθητές του ελληνοαμερικανικού κολεγίου Μερζουφούντα, 52 χωρικοί από την Κάβζα, και υπόδικοι από Τοκάτ, Φάτσα, Τσορούμ, Αμισό, Πάφρα και αλλού. Συνολικά καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν γύρω στα 180 άτομα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x