Επικαιρότητα

Σπίρτζης: Οι βανδαλισμοί στα μέσα μεταφοράς υποκινούνται από συμφέροντα

Την άποψη πως οι βανδαλισμοί σε ΜΜΜ υποκινούνται από συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, καθαρισμού και από κυκλώματα που διακινούν πλαστά εισιτήρια, εξέφρασε για δεύτερη φορά ο υπουργός υποδομών.

Την άποψη πως οι βανδαλισμοί στους σταθμούς του μετρό, των ΗΣΑΠ αλλά και σε λεωφορεία υποκινούνται από συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, καθαρισμού αλλά και από κυκλώματα που διακινούν πλαστά εισιτήρια, εξέφρασε για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες ο υπουργός υποδομών.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σπίρτζη, οι καταστροφές οφείλονται στη δυσαρέσκεια ιδιωτικών εταιρειών από τη μη ανανέωση συμβάσεων με τις επιχειρήσεις αστικών συγκοινωνιών.

Οι συγκοινωνιακοί φορείς ωστόσο, εξακολουθούν να συνάπτουν δεκάδες συμβάσεις, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, για τη φύλαξη και την καθαριότητα σταθμών και εγκαταστάσεων.

Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ έχει υπογράψει περισσότερες από 15 συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης σε αμαξοστάσια αλλά και στα κτήρια της εταιρείας.

Ενδεικτική είναι η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ στις 16 Μαρτίου για την κατακύρωση διαγωνισμού για τη φύλαξη των αμαξοστασίων των γραμμών 2 και 3 της εταιρείας, έναντι εργολαβικού ανταλλάγματος 753.309 €, δίχως ΦΠΑ, για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Γιώργος Θωμόπουλος, υπέγραψε απόφαση για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, του χώρου καταμέτρησης στο σταθμό Εθνική Άμυνα. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 12.380 €.

Σύμφωνα με πηγές της ΣΤΑΣΥ, η ΕΛΑΣ εκτιμά πως θα χρειαστούν περίπου 200 αστυνομικοί προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των σταθμών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία της αστυνομίας είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για το εαν μπορεί να διαθέσει τη δύναμη αυτή.

Έως ότου αναλάβει η αστυνομία τη φύλαξη σταθμών και εγκαταστάσεων, οι διοικήσεις της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ υπογράφουν μηνιαίες ή διμηνιαίες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, τόσο για τη φύλαξη όσο και για την καθαριότητα.

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα βούληση του υπουργείου υποδομών και των συγκοινωνιακών φορέων κατ' επέκταση, είναι να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Οι προσλήψεις αναμένεται να καθυστερήσουν, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Το κόστος πάντως από το πρωτοφανές κύμα βανδαλισμών σε μέσα μεταφοράς και σε εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα υψηλό. Στις 14 Μαρτίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Γιώργος Θωμόπουλος, υπέγραψε απόφαση για τη δέσμευση 21.171 €, για την επισκευή και συντήρηση μηχανημάτων συλλογής κομίστρου, από τις 18 Μαρτίου έως και τις 6 Απριλίου.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x