Κύπελλο Ελλάδας

Με αυτές τις ποινές απειλείται ο Ολυμπιακός!

Με τιμωρία της έδρας, αφαίρεση βαθμών και υψηλότατα πρόστιμα απειλείται ο Ολυμπιακός, αν καταγραφούν στις εκθέσεις όσα συνέβησαν χθες στο Γ. Καραϊσκάκης. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Από την πρώτη στιγμή το sport-fm.gr σας ενημέρωσε για τον σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει να τιμωρηθεί με βαριά καμπάνα ο Ολυμπιακός για όσα συνέβησαν χθες στο «Γ. Καραϊσκάκης», τόσο εντός, όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Εφόσον επιβεβαιωθεί πως έχουν καταγραφεί τα σοβαρά επεισόδια («ντου» οπαδών, ξύλο οπαδών με τα ΜΑΤ, προπηλακισμός διαιτητών από άτομα που δεν είχαν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται κοντά στα αποδυτήρια) στις εκθέσεις των αρμόδιων φορέων (αστυνομία, ΔΕΑΒ, παρατηρητή), τότε οι Πειραιώτες θα κληθούν σε απολογία (λογικά την άλλη εβδομάδα) και απειλούνται με τιμωρία της έδρας τους, αφαίρεση βαθμών και «τσουχτερό» πρόστιμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Παπαπέτρου κάνει λόγο για προπηλακισμό και εξύβριση από δύο άτομα χωρίς διακριτικά έξω από τα αποδυτήριά τους, ενώ ο παρατηρητής μιλάει για απώθηση, εξύβριση και απειλές κατά του δεύτερου παρατηρητή.

Αναλυτικά τι ισχύει

Σύμφωνα με το «Κεφάλαιο Ε: Ειδικά Πειθαρχικά Αδικήματα» του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, και πιο συγκεκριμένα στο Άρθρο 28 περί «Απειλών», αναφέρονται τα εξής:

«Οποιοσδήποτε ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 20.000 ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο από 1 έως τρία 3 έτη.

Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος:

α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β. αφαίρεσης βαθμών και, γ. υποβιβασμός ομάδας».

Το αμέσως επόμενο Άρθρο και συγκεκριμένα το 29 περί «Βίας», στην παράγραφο 1. αναφέρει:

«Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει έναν αξιωματούχο αγώνα ή ομάδα για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες ή να τον παρεμποδίσει εν γένει με οποιονδήποτε τρόπο από το να ενεργήσει ελεύθερα στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 50.000 ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο 5, τουλάχιστον, ετών».

Η παράγραφος 4. προσθέτει: «Στις ως άνω περιπτώσεις, εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, οι ποινές:

α) διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β) διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, γ) αφαίρεσης 6 βαθμών και, δ) υποβιβασμός ομάδας».

Από εκεί και πέρα φέρονται να έχουν λάβει χώρα επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και αστυνομικών δυνάμεων.

Αν τα επεισόδια χαρακτηριστούν ως «μεμονωμένα», τότε προβλέπονται οι εξής ποινές:

-Χρηματική ποινή 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου, εκτός των κερκίδων ή των αποδυτηρίων και του αγωνιστικού χώρου.

-Χρηματική ποινή 20.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στα αποδυτήρια, σε βάρος είτε μελών της φιλοξενούμενης ομάδας είτε μεταξύ οποιωνδήποτε άλλων παρευρισκομένων.

Αν τα επεισόδια χαρακτηριστούν ως «εκτεταμένα» (το αποφασίζει ο αθλητικός εισαγγελέας), κριθεί δηλαδή ότι συμμετείχε σημαντικός αριθμός προσώπων, τότε προβλέπονται οι εξής ποινές:

-Χρηματική ποινή 40.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου.

-Χρηματική ποινή 50.000 ευρώ έως 120.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στις κερκίδες ή στα αποδυτήρια.

-Στις ανωτέρω περιπτώσεις και ανάλογα με την βαρύτητα των επεισοδίων, το δικαστικό όργανο σωρευτικά με την χρηματική ποινή δύναται να επιβάλλει και ποινή διεξαγωγής 1 έως 2 αγώνες χωρίς θεατές.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x