Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο σε τράπεζα που έστειλε προσωπικά δεδομένα πελάτη της στην πρώην σύζυγό του

Τράπεζα έστειλε προσωπικά δεδομένα πελάτη της στην διεύθυνση της πρώην συζύγου του τα οποία τα χρησιμοποίησε σε βάρος του για την έκδοση διατροφής των παιδιών τους.

Η ενεργεία αυτή της Τράπεζας είχε ως συνέπεια να της επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το πρόστιμο αυτό επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 150/2017 απόφαση του Δ΄ Τμήματος, το οποίο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του πιστωτικού ιδρύματος.

Ειδικότερα, πελάτης της Τράπεζας άνοιξε λογαριασμό και δήλωσε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας, ενώ έδωσε εντολή για την απόκτηση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω του λογαριασμού του.

Όμως, τα ενημερωτικά σημειώματα για τις κινήσεις του χαρτοφυλακίου αμοιβαίων κεφαλαίων στάλθηκαν σε άλλη διεύθυνση, που ήταν τη διεύθυνση της ατομικής επιχείρησης που διατηρούσε η πρώην σύζυγός του.

Τα τραπεζικά σημειώματα αυτά σχετικά με την πορεία του χαρτοφυλακίου αμοιβαίων κεφαλαίων η πρώην σύζυγος τα χρησιμοποίησε εναντίον του σε δίκη για το ύψος διατροφής των ανηλίκων τέκνων τους.

Κατόπιν αυτών ο πελάτης κατέφυγε στην Αρχή η οποία επέβαλε στην Τράπεζα πρόστιμο 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβλήθηκε καθώς η Τράπεζα δεν ήλεγξε ως όφειλε την διεύθυνση του πελάτης της, παρέλειψε να λάβει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ορθή υλοποίηση των υποχρεώσεων της ως υπεύθυνης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και δεν παρείχε τις κατάλληλες οδηγίες στο προσωπικό της για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από κάθε αθέμιτη επεξεργασία. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να διαβιβαστούν παράνομα προσωπικά δεδομένα του πελάτη της σε τρίτο πρόσωπο, δηλαδή την πρώην σύζυγο του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της Τράπεζας και επικύρωσαν το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που είχε επιβάλλει η Αρχή.

Πηγή: Protothema.gr

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ